Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

5 Ιουλίου 2015: Τι απέδειξε το δημοψήφισμα

Τελικά, είχε κάποια "χρησιμότητα" το δημοψήφισμα του 2015..;

Πέρα από την προφανή, φυσικά, η οποία συνίστατο στον πολιτικό "ελιγμό" της τότε Κυβέρνησης, που δεν θα μπορούσε να "επιβάλει" στον εαυτό της ένα "αυτοκτονικό" νέο μνημόνιο, άρα θα έπρεπε να λάβει την "εντολή" να πάει σ' ένα άλλο...Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπερψηφίστηκε- και πάλι- μετά το δημοψήφισμα, στις Βουλευτικές Εκλογές...Αυτό το επισημαίνουμε επειδή πολλοί έχουν "μνήμη χρυσόψαρου"...

Πέρα από την "στρατηγική" ή τον "πολιτικαντισμό", το δημοψήφισμα απέδειξε κάποια πράγματα που χαρακτηρίζουν το νεοέλληνα, διαχρονικά:

-Την τάση προς μια εκ του ασφαλούς "αντίδραση" ή..."επανάσταση"

- Τον καλώς ή κακώς εννοούμενο "συναισθηματισμό" που διέπει την "mentalite" μας

- Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ημεδαπές "ελίτ" ή τους "επαΐοντες", αν θέλετε

- Τον, υφέρποντα, αντί-ευρωπαϊσμό που διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα και

- Την ατομικιστική αντίληψη που καθορίζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Δυστυχώς, εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε την πολιτική "κουλτούρα" που θα επέτρεπε την διεξαγωγή, πιο συχνά, δημοψηφισμάτων με θέματα που άπτονται περισσότερο της καθημερινότητάς μας και όχι θεμάτων κεντρικής πολιτικής "σκηνής" και, συνεπώς, επιλογής. Είμαστε ακατάλληλοι, κυρίες και κύριοι- τουλάχιστον, κατά συντριπτική πλειοψηφία- για ν' αποφασίζουμε περί μιας σειράς θεμάτων που απαιτούν ψυχραιμία, γνώση, ακόμα και "κυνισμό".

Ουσιαστικά, δεν επιθυμούμε ν' αποφασίζουμε εμείς γι' αυτά...Προτιμάμε, σαφώς, ν' αποφασίζουν άλλοι κι εμείς, κατόπιν εορτής, να "γκρινιάζουμε", υποστηρίζοντας πως εμείς θα διαχειριζόμασταν καλύτερα ένα θέμα ή μια κατάσταση. Γι' αυτό και, σε τελική ανάλυση, το δημοψήφισμα του 2015 μπορεί, ιστορικώς, ν' αποδειχθεί η "ταφόπλακα" για κάθε σοβαρή και συγκροτημένη κοινωνική (ή κοινωνικογενή) αντίδραση απέναντι σε αποφάσεις που λαμβάνονται δι' αντιπροσώπων. 

'Αλλωστε, το να ισχυριστεί κανείς πως οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν συνειδητά "όχι" ή "ναι", είναι σαν να ισχυρίζεται πως στις εκάστοτε Βουλευτικές Εκλογές ψηφίζουν προγράμματα και σχεδιασμούς και όχι πρόσωπα ή "μηχανισμούς" που υπόσχονται τα περισσότερα, γρηγορότερα και με το καλύτερο, κατά περίπτωση, "περιτύλιγμα"...

Προσεχώς, η επέτειος του χρονικού ενός "προαναγγελθέντος θανάτου"...Οι Βουλευτικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019...

 

* Το παρόν δεν θα μπορούσε ν' ασχοληθεί και με την αναπόφευκτα "χοντροκομμένη" προσπάθεια των ιθυνόντων της Ε.Ε. να παρέμβουν ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα, ενώ περιμένουμε και το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφίας του Μπαράκ Ομπάμα..

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.