Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Εμπόριο" τρόμου και θανατολαγνείας

Δεν πρόκειται για καινοφανή εξέλιξη αλλά έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις 

Η λεγόμενη "ενημερωψυχαγωγία" (αγγλιστί infotainment) είναι, πλέον, απολύτως κυρίαρχη, όσον αφορά το περιεχόμενο των ΜΜΕ. Βασίζεται δε στην "κινητοποίηση" των συναισθημάτων, του ενστίκτου και των "αυτοματοποιημένων" αντιδράσεων του ατόμου-καταναλωτή, άρα στις προκαταλήψεις του.

Σίγουρα, δεν βασίζεται στις εγκεφαλικές διεργασίες, ούτε στην αναλυτική ικανότητα. Γι' αυτό και μετέρχεται όλων των μεθόδων εκείνων που χρησιμοποιεί και σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε πολλά δελτία ειδήσεων Δυτικών ΜΜΕ ως ένα συνεχές, εκφοβιστικό μελόδραμα, εμφορούμενο από πληθώρα παραλογισμών, αντιεπιστημονικών στοιχείων και στερεοτυπικών εκφράσεων. 

Το βασικό, όμως, στοιχείο- που, δυνητικά, θα "προκαλέσει" και την μεγαλύτερη ανάγκη του ατόμου-καταναλωτή για αγορές- είναι η απειλή του θανάτου. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κοινωνικά σύνολα που έχουν "κατακτήσει" ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευμάρειας, η παραπάνω απειλή είναι κομβικής σημασίας.

Εάν κάποιος "προσγειωνόταν" στην Ελλάδα σήμερα, προερχόμενος από το Διάστημα, θα έβλεπε πως ο πληθυσμός- η συντριπτική του πλειοψηφία, έστω-, είναι απολύτως τρομοκρατημένος και απαθής. Η πανδημία, οι πρόσφυγες, τα φυσικά φαινόμενα, όλα είναι "αφορμή" και "αίτιο" πανικού, ανορθολογισμού και απελπισίας. Ουσιαστικά, ο κάτοικος της Ελλάδας συμπεριφέρεται σαν φοβισμένο παιδάκι, που δεν τολμάει, συχνά, να βγει από το σπίτι του διότι δεν είναι αυτό "ασφαλές".

Η εγκαθίδρυση αυτής της ψυχοπαθολογικής νοοτροπίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά, όπως προαναφέραμε, έχει λάβει, πλέον, ανησυχητικές διαστάσεις. Το συνεχές "σφυροκόπημα" από ειδήσεις με τραγικά χαρακτηριστικά, οι δυσοίωνες προβλέψεις και η συνωμοσιολαγνεία έχουν δημιουργήσει ένα "εκρηκτικό" μείγμα συλλογικής ψευδαίσθησης, που "τρέφει", με την σειρά της, έναν ιδιότυπο φαταλισμό.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την διάσταση που προσδίδει στο θέμα η πολιτισμική σχέση των Ελλήνων με την έννοια του "θανάτου", είναι ευδιάκριτη η εμπορική εκμετάλλευση των όντως υφιστάμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία εκ μέρους μιας ομάδας "μεταπρατών του τρόμου".

Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα, ωστόσο, για πρώτη ίσως φορά στη σύγχρονη ιστορία, η αντίληψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων- και όχι μόνο- σχετικά με τις διαστάσεις τους είναι τέτοια που οδηγεί στην απόλυτη παθητικότητα. H νεωτερική "λατρεία" του ατομικισμού έρχεται, ως "νέμεση" πλέον, να θέσει εν αμφιβόλω την ίδια την συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης στη Δύση, τη στιγμή που η Ανατολή δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τέτοιες..."λεπτομέρειες".

Από την άλλη μεριά, οι "καλομαθημένοι" Δυτικοί, ημών συμπεριλαμβανομένων, φαίνεται πως έχουν ξεχάσει όχι μόνο την ίδια τους την ιστορία, αλλά και τις επώδυνες συνέπειες που έχουν οι κάθε είδους "ολοκληρωτισμοί" επάνω στο κοινωνικό corpus. 

Για να πούμε, βέβαια, τη "μαύρη αλήθεια", δεν νομίζουμε πως κάποιοι λαοί, όπως κι εμείς, δεν θ' απεμπολούσαν εύκολα μέρος των ελευθεριών τους για να έχουν την, πολυπόθητη, "ασφάλεια". Πολύ εύκολα, μάλιστα...Άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί το έργο...

 

 (στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την ταινία "Jaws"-1975)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.