Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Δημοτικές Εκλογές 2023: Τα νέα δεδομένα στην Τρίπολη

Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί η "ποιοτική αλλαγή σκηνικού" αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις και οι...προετοιμασίες

Ο νέος εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση "πέρασε" από τη Βουλή εν μέσω πανδημίας και, ουσιαστικά, απασχόλησε ελάχιστους. Πέρα από τις όποιες αντιπαραθέσεις που προκάλεσε, σχετικά με τη φιλοσοφία που τον διέπει, αποτελεί νόμο του Κράτους και όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους όρους του "παιχνιδιού".

Στην Τρίπολη, αναπόφευκτα, τα τεκταινόμενα εντός Δημοτικού Συμβουλίου δεν παρουσιάζουν, εδώ και καιρό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τη μια η "φόρμα" της τηλεδιάσκεψης και από την άλλη η μετατροπή του παραπάνω- όπως και του Περιφερειακού- σε αιρετού οργάνου περιορισμένων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, έχουν προκαλέσει "ύφεση" ενδιαφέροντος.

Από την άλλη, η απόσταση που μας χωρίζει από τις εκλογικές διαδικασίες είναι τέτοια που όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τη Δημαρχία το 2023, θα πρέπει να προετοιμάζονται. Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής: 

Ο Δήμαρχος θα εκλεγεί με το 43% των ψήφων, τουλάχιστον- είτε από την πρώτη είτε τη Δεύτερη Κυριακή. Οι υποψήφιοι, στην Τρίπολη, θα πρέπει να είναι 300, με συγκεκριμένη ποσόστωση για τις γυναίκες υποψηφίους. Επίσης, σημαντικό ποσοστό υποψηφίων θα πρέπει, υποχρεωτικά, να προέρχεται από τις δημοτικές ενότητες, τα "χωριά" που λέμε. 

Οι υποψήφιοι

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση περί προθέσεων απ' όσους δραστηριοποιούνται στην δημοτική πολιτική "σκηνή", αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Ο νυν Δήμαρχος, Κώστας Τζιούμης, θα επιδιώξει μια δεύτερη, συνεχόμενη θητεία, με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Παρότι "έπεσε" σε μια δύσκολη περίοδο, ειδικά από υγειονομική και οικονομική άποψη, φαίνεται πως διαθέτει την ικανότητα να διατηρεί μια αποδοχή, που δεν επαφίεται σε ιδεολογικές-κομματικές τοποθετήσεις. Γι' αυτό και οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως στις επόμενες εκλογές, θα στηριχθεί επίσημα από πρόσωπα που ανήκουν στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Το "στοίχημα", πάντως, για τον κ. Τζιούμη είναι να ολοκληρώσει 1-2 έργα εμβληματικά, όπως είναι η ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Βασιλείου, σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη στάθμευση και τη νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης, από την άλλη, παραμένει ισχυρός "παίχτης" στο πολιτικό γίγνεσθαι της Τρίπολης και, όπως θα θυμάστε, ηττήθηκε "οριακά" στις εκλογές του 2019. Οι "περιορισμοί" του κ. Σμυρνιώτη αφορούν, κυρίως, τον, σαφή του κομματικό "προσανατολισμό", ένα γεγονός που παλαιότερα ήταν προσόν για έναν υποψήφιο αλλά, πλέον, μπορεί να τον βάλει σε..."μπελάδες". Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η στρατηγική επιλογή που θα κάνει το κόμμα της Ν.Δ.- σχετικά με την επίσημη στήριξη ή μη ενός υποψηφίου-, θα "παίξει" σημαίνοντα ρόλο. 

Ο Νίκος Τσιαμούλος είναι ένα "ερωτηματικό", υπό την έννοια πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα κινηθεί, εάν δηλαδή θα προχωρήσει κατά μόνας ή θα επιδιώξει συνεργασία. Θεωρείται σίγουρο, ωστόσο, πως δεν θ' αποχωρήσει πλήρως από τα "δημοτικά πράγματα", όπως είχε δηλώσει πως θα κάνει πριν από τις εκλογές του 2019. "Αίνιγμα" αποτελεί η παράταξη του εκλιπόντος Δημήτρη Παυλή, με τον Σωτήρη Παπαδημητρίου να έχει αναλάβει, προς ώρας, την επίσημη εκπροσώπησή της, στο πλαίσιο των Συμβουλίων αλλά και, εν γένει, της δημόσιας παρουσίας της. Τα πάντα είναι ανοιχτά εκεί, αλλά η λογική λέει πως δεν θα έχουμε αυτόνομη κάθοδό της στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Το ίδιο θα λέγαμε και για την παράταξη του κ. Βόσνου.

Όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., που δεν εκπροσωπείται ουσιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο στόχος σε όλους τους αρκαδικούς Δήμους είναι να υποστηριχθούν πρόσωπα μη κομματικά, κοινωνικώς ενεργά και ανήκοντα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα πλαισιωθούν από όσο το δυνατόν νεότερα στελέχη. Ρεαλιστικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια αισθητή παρουσία σε τοπικό επίπεδο. 

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", όμως, είναι, σίγουρα, η πλέον έτοιμη δημοτική παράταξη στην Τρίπολη για εκλογές, οιαδήποτε στιγμή, ασχέτως αν συγκεντρώνει μικρά ποσοστά. Άλλωστε, η σταθερότητα δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάται. 

Τέλος, η επίδραση των Εθνικών Εκλογών επάνω στις Δημοτικές, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μπορεί και όχι- με τη δεύτερη περίπτωση να φαίνεται πολύ πιο πιθανή, με τα σημερινά δεδομένα. Δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα "πολιτικά ρεύματα", "κινήματα" ή και κόμματα ακόμα που, λαμβάνοντας κάποιο καλό ποσοστό στις Εθνικές Εκλογές, να θελήσουν να "επεκτείνουν" την επιρροή τους και στην τοπική πολιτική "σκηνή". Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτόνομα, όχι μόνο λόγω της ιδιοσυγκρασίας των Τριπολιτών, αλλά και για προφανείς, αντικειμενικούς λόγους. Πιθανώς, όμως, να γίνει μέσω συγκεκριμένων προσώπων, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.