Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η..."αναίσθητη" και "απολίτιστη" Τρίπολη!

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και, κυρίως, η πρωτεύουσά της, στο..."στόχαστρο" άρθρου της εφημερίδας "Καθημερινή"

"Σκληρές" εκφράσεις μετέρχεται η γνωστή δημοσιογράφος, κ. Ιωάννα Μάνδρου, σε άρθρο της στη σημερινή "Καθημερινή" (17/6/2022), προκειμένου να περιγράψει την συμπεριφορά των κατοίκων της Αρκαδίας απέναντι στα ζώα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρεται πως η περιοχή βρίσκεται στο..."Μεσαίωνα" και αποτελεί "τόπο προς αποφυγήν για πολλούς ευαισθητοποιημένους και πολιτισμένους συμπολίτες μας"!

Μάλιστα, το άρθρο "ξεγελά" τον αναγνώστη που, "σερφάροντας" στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσει, ως είθισται δυστυχώς, μόνο τον εγκωμιαστικό τίτλο και τις αντίστοιχες φωτογραφίες που το συνοδεύουν, όπου παρουσιάζεται το, όντως, υψηλού επιπέδου "καταφύγιο αδέσποτων ζώων" του Δήμου της Τρίπολης, που υλοποιήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

(Πως έφτιαξαν οι..."απολίτιστοι" καταφύγιο, άραγε...; Μυστήριο...)

Σε κάθε περίπτωση, η αρθογράφος έχει δικαίωμα να γράφει ότι επιθυμεί, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να παραθέσει τις πηγές της πληροφόρησής της σχετικά με τα "εκατοντάδες σκυλάκια και γάτες" που "λιμοκτονούν στα χωριά", αλλά και ν' αναφέρει τις, προφανώς, πολλές, επώνυμες κι επίσημες καταγγελίες που θα έχουν γίνει, σχετικά με την κακοποίηση ζώων στην περιοχή- πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, άλλωστε.

Πως...; Δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες επίσημες καταγγελίες...; Ο..."Μεσαίωνας" θα φταίει....

Ας σοβαρευτούμε....Προφανώς και υφίστανται περιστατικά, όπως αυτά που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά θ' αδικούσαμε την Αρκαδία αν ισχυριζόμασταν- χωρίς επίσημα στοιχεία ή κάποια στατιστική μελέτη επίσημου φορέα- πως η κακή αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα είναι "ιδιαίτερο χαρακτηριστικό" της περιοχής. Αλήθεια, ποια ακριβώς είναι η εικόνα στην πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους και, εν γένει, στην Περιφέρεια Αττικής...; Είναι, μήπως, καλύτερη...; 

Θα έγραφε κανείς, "ελαφρά τη καρδία", πως οι "πολιτισμένοι άνθρωποι" αποφεύγουν την....Αθήνα ή άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα την πανέμορφη Ύδρα με τα γαϊδουράκια μεταφοράς αποσκευών και...ψυγείων, επειδή δεν γίνεται η πρέπουσα διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων ή, μήπως, πρέπει να σηκωθούν και να φύγουν οι "πολιτισμένοι άνθρωποι" από τη Μύκονο, προς την οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, οδεύουν 2 λιοντάρια και μια τίγρη- ζώα που, προφανώς, πρόκειται να..."φιλοξενηθούν" σε ξενοδοχείο και ν' απολαύσουν τα δικαιώματά τους, όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο...;

Προφανώς και είναι δείγμα πολιτισμού η συμπεριφορά ενός κοινωνικού συνόλου προς τα ζώα, αλλά το όποιο πρόβλημα δεν πρέπει να εστιάζεται σε περιοχές, ούτε να "στοχοποιούνται" συγκεκριμένες πόλεις και οι..."αυτόχθονες ιθαγενείς" τους.

Θα περιμέναμε από μια εφημερίδα με την εγκυρότητα της "Καθημερινής" να καταφερθεί, πρωτίστως, κατά του, εντελώς ανορθολογικού κατά την άποψή μας, νομοθετικού πλαισίου- που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και..."εμπλούτισε" η παρούσα- σχετικά με τα αδέσποτα ζώα. Ένα νομοθετικό πλαίσιο που, εν μέρει, "δένει" τα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθιστά πολύ δύσκολη την ίδια την τιμωρία δραστών κακοποίησης κατά των ζώων, καθώς οι "δρακόντειες" ποινές, ως είθισται, λειτουργούν με αντίθετο τρόπο και, προφανώς, έχουν ως κύριο στόχο τον "εκφοβισμό" των πολιτών και όχι την πρόληψη, την εκπαίδευση και την ορθολογική διαχείριση των ζώων. 

Τέλος, θα πρέπει, επίσης, ν' αναφερθεί πως, ίσως, οι "εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης" που "δεν κάνουν το παραμικρό", να έχουν αρκετές, καίριες δικαιολογίες ως προς αυτό. Για παράδειγμα, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων από τη σημερινή Κυβέρνηση...

Εκτός κι αν ο κ. Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και...γνωστός "αντιπολιτευόμενος", δεν ήξερε τι έλεγε όταν σε πρόσφατο Συνέδριο υποστήριζε πως, εντός του 2021, οι Δήμοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από το κράτος για την διαχείριση των αδέσποτων....

ΥΓ.: Προφανώς και καλά κάνει ο Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Τρίπολης όταν κατηγορεί την όποια Δημοτική Αρχή, με στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες. Αυτή είναι η λειτουργία του. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να βλέπουμε και το "δάσος", το τι συμβαίνει, δηλαδή, πανελλαδικά, σχετικά με την αντιμετώπιση των ζώων και όχι μόνο να "πετροβολούμε" το..."δέντρο"!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.