Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Καταιγίδες, καπετάνιοι και πολύς...Φώσκολος

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την ταινία "Ορατότης Μηδέν" της Φίνος Φιλμς

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. χαρακτηρίζεται από "μελοδραματικούς τόνους" και μπόλικη..."τρομοκράτηση"

"Ή εγώ ή το χάος" φαίνεται να είναι το, βασικό, προεκλογικό σλόγκαν του κ. Μητσοτάκη. Στην προσπάθεια να το ενδυναμώσει, "επιστρατεύει" μεταφορές μελοδραματικού ύφους, θεωρίες συνωμοσίας και οτιδήποτε μπορεί να "θολώσει τα νερά" και ν' αμβλύνει τα προβλήματα που η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει αλλά, τουναντίον, βοηθάει στην επιδείνωσή τους. 
 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της χθεσινής ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά.

 Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση ως Πρωθυπουργός και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Δεν θα κρύψω, συνεπώς, ότι τώρα οι μεγάλες μας επιλογές είναι σαφέστερες από ποτέ: Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά! Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως, έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.

 Όποιοι θέλουν αναταραχή, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει ξανά τη χώρα στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε.

Πραγματικά, σπανίως έχουμε συναντήσει, σε ομιλία πολιτικού ηγέτη, τόσες ασάφειες, τόσους αστήρικτους ισχυρισμούς και τόσα..."υπονοούμενα" εναντίον κάποιων..."σκοτεινών κέντρων"....Τα παραπάνω αποσπάσματα, ειδικά, θα έπρεπε να διδάσκονται, εφεξής, στις σχολές επικοινωνίας ως "παραδείγματα λαϊκιστικής προπαγάνδας"- παρότι, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται πως βρίσκεται στην αντίθετη "όχθη" απ' αυτήν του "λαϊκισμού...Φαίνεται πως ξεχνάει ότι υφίστανται και..."νησίδες", όπως στον Έβρο...

Επί της ουσίας: Μ' αυτή τη ρητορική, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται ν' αφήνει "ανοικτό" το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του Εκλογικού Νόμου, γεγονός πρωτόγνωρο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αν κάτι τέτοιο καταστεί, κατά τον ίδιο, "αναπόφευκτο", θα έχουμε μια ακόμη περίπτωση καταφανούς παραβίασης των άτυπων κανόνων της δημοκρατικής μας λειτουργίας. Βέβαια, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί επ' ουδενί τον κ. Μητσοτάκη, που εμφανίζεται ως ακραιφνής οπαδός του ρητού: "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". 

ΥΓ. Το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ. (Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022), πως ο Εκλογικός Νόμος δεν αλλάζει διότι "δεν είμαι κωλοτούμπας", δυστυχώς, δεν λέει απολύτως τίποτε. Και "κωλοτούμπας" έχει αποδειχθεί ο κύριος Πρωθυπουργός- βλέπε "Συμφωνία των Πρεσπών"- και, σε μια σειρά από ζητήματα, αναξιόπιστος ή...ανενημέρωτος!

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.