Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Oι 5 καλύτερες ταινίες για τα Χριστούγεννα

Φωτογραφία: Liberty Films inc/ RKO Radio Pictures

Η λίστα είναι, προφανώς, εντελώς υποκειμενική- Mην περιμένετε να δείτε το "Μόνος στο σπίτι"...

Τα Χριστούγεννα, όπως και πολλές άλλες εορτές, έχουν γίνει "αφορμή" για να δημιουργηθούν πολλές ταινίες. Οι περισσότερες είναι μέτριες ή παντελώς αναξιόλογες. Ωστόσο, κάποιες εξ αυτών, για διαφορετικούς λόγους, κατόρθωσαν να "κατακτήσουν" τον χαρακτηρισμό "κλασσικές". Παρακάτω, πέντε απ' αυτές, με τους πρωτότυπους τίτλους τους.

 

1. "It's a Wonderful Life"  (Frank Capra, 1946)

Η, σύμφωνα με τους ειδικούς και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, καλύτερη ταινία για τα Χριστούγεννα (κεντρική φωτογραφία), είναι ένα μικρό "κομψοτέχνημα" που βασίζεται στην ανεπιτήδευτη ερμηνεία του James Stewart και την, αυθεντικά, μελοδραματική ατμόσφαιρά της. Το "αστείο" είναι πως η ταινία απέκτησε μεγάλη δημοφιλία επειδή η παραγωγός εταιρεία δεν είχε κατοχυρώσει, εγκαίρως, τα δικαιώματα προβολής της με αποτέλεσμα, για χρόνια, να μεταδίδεται απ' όλα τα Βορειοαμερικανικά δίκτυα- και όχι μόνο- δωρεάν..

2. "In Bruges"     (Martin Mcdonagh, 2008)

Μια μαύρη κωμωδία, με ήρωες δυο επαγγελματίες εκτελεστές, που εκτυλίσσεται στην στολισμένη, Βελγική πόλη, δεν "φαντάζει" ως..κατάλληλη Χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία. Ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό, κυρίως γιατί κατορθώνει να προσδώσει συναισθηματικό "βάθος" σε μια, φαινομενικά, απλή ιστορία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ παραγόντων του οργανωμένου εγκλήματος. Έξοχες οι ερμηνείες από τους Colin Farrel και Brendan Gleeson- οι οποίοι "επανενώθηκαν" φέτος, κάτω από τις οδηγίες του ιδίου σκηνοθέτη, στην ταινία "The Banshees of Inisherin".

3. "Die Hard"       (John McTiernan, 1988)

Η ταινία που έκανε "mega star" τον Bruce Willis, είναι μια άψογα δομημένη περιπέτεια, απ' αυτές που σπανίως γυρίζονται πλέον στο Hollywood. Φυσικά, εξελίχθηκε σε "franchise", που, εν μέρει, διατήρησε την.."περίεργη" σχέση του με την περίοδο των Χριστουγέννων..Υποδειγματικός εδώ ο Alan Rickman ως "ανταγωνιστής" του ήρωα.

4. "Scrooged"      (Richard Donner, 1988)

Αμέτρητες οι διασκευές της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" ( A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς στον κινηματογράφο. Αρκετές οι αξιομνημόνευτες- ειδική μνεία αξίζει το τεχνικό επίτευγμα του Robert Zemeckis που παρουσιάστηκε το 2009-, ωστόσο, εμείς επιλέξαμε αυτήν λόγω Bill Murray. 

5. "The nightmare before Christmas"  (Tim Burton, 1993)

Δεν θα μπορούσε να λείπει ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο μετρ της "σκοτεινής φαντασίας" από μια τέτοια λίστα. Η συγκεκριμένη ταινία είναι μια εμπειρία, απολύτως αυθύπαρκτη εντός του "σύμπαντος" που έχει δημιουργήσει ο Tim Burton.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.