Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Γιατί δεν συμμετείχε ο "Ορφέας" στο "Φεστιβάλ του Πανός";

Φωτογραφία: depositphotos.com

Η απάντηση ή, μάλλον, μια απάντηση παρακάτω...

Καθώς ολοκληρώνεται απόψε, 11 Μαρτίου 2024, το.."επεισοδιακό" Πανελλήνιο Χορωδιακό "Φεστιβάλ του Πανός" στην Τρίπολη, η βασική απορία που έχει ήδη πολλαπλώς εκφραστεί από δημότες είναι για ποιο λόγο δεν συμμετείχε σε αυτό και η δεύτερη χορωδία της πόλης, αυτή του "Ορφέα"...

Δεν είναι παράλογο έως.. κωμικοτραγικό να διεξάγεται ένα φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας στην Αρκαδική πρωτεύουσα και να μην παίρνει μέρος σε αυτό ένας πολιτιστικός φορέας με τη δραστηριότητα αλλά και τις διακρίσεις που φέρει ο παραπάνω, στο χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης;

Προφανώς, δεν θα προβούμε σε "συγκρίσεις" και δεν μπορούμε, άλλωστε, να πράξουμε κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουν άλλοι, κατά πολύ ειδικότεροι επί του αντικειμένου, για να το κάνουν. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το θέμα, εν προκειμένω.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, πως ο "Ορφέας" όντως προσεκλήθη να συμμετάσχει στο εν λόγω φεστιβάλ αλλά υπήρξε ριζική διαφωνία ως προς την ημέρα- και τη σειρά..;- της συμμετοχής του!

Ωστόσο, η, κατά κάποιο τρόπο, "επίσημη" πληροφόρηση, που προέρχεται από τον ίδιο τον φορέα, αναφέρει πως, απλώς, έγινε κακή συνεννόηση ή, κατά το κοινώς λεγόμενον, "μπέρδεμα" και δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, κάποιου είδους αντιπαράθεση μεταξύ οιουδήποτε ούτε και κάποια "διαφωνία" μεταξύ διοργανωτών και "Ορφέα".

Κατά τα λοιπά, ανέκαθεν αλλά και, ειδικώς, τελευταία, ακούμε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες ν' αναφέρονται στην ανάγκη "συνεργασίας" και "ομόνοιας", προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω "ανάπτυξη" της περιοχής...

Όνειρα Θερινής Νυκτός...

ΥΓ. Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τα "δικαιώματα Γκάτσου", έχουμε να πούμε το εξής: Προφανώς πρέπει να καταβάλλονται δικαιώματα όταν χρησιμοποιούνται πνευματικές δημιουργίες κάποιων ανθρώπων. 

Δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται- και καλώς- ένα σωρό άνθρωποι που συμμετέχουν σε μια εκδήλωση και να μην αποζημιώνεται αυτός που δημιούργησε το.. περιεχόμενό της!

Το αν η εκδήλωση έχει "ελεύθερη είσοδο" ή όχι, δεν "παίζει" ρόλο...Άλλωστε, οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" γνωρίζουμε, πολύ καλά, πως η "ελεύθερη είσοδος" δεν σημαίνει, απαραίτητα, και μη κερδοφορία...

Επιπρόσθετα, αν πρόκειται για δημιουργό με τοπική καταγωγή, η "τιμή" που του γίνεται (αν πρόκειται, βέβαια, για "τιμή"..) δεν συνεπάγεται, αυτομάτως, "απεμπόληση" της υποχρέωσης καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, η Χορωδία Τρίπολης ανακοίνωσε πως πλήρωσε τα δικαιώματα για τη χρήση των μουσικών κομματιών σε στίχους Νίκου Γκάτσου, αν δεν κάνουμε λάθος.

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.