Συνεντευξεις

Εξομολόγηση καρδιάς Τατούλη στον 93,8! (video)

3217 λέξεις! Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε μια εκ βάθους συνέντευξη για όλους και για όλα. Διαβάστε τη λέξη προς λέξη...


Η λέξη "ανάκριση" είναι λίγη για να περιγράψει αυτό που βίωσε την Τρίτη ο Πέτρος Τατούλης από τον Νίκο Γρίτση και τους ακροατές του arcadia938. Οντας έμπειρο πολιτικό πρόσωπο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε να δώσει μία απάντηση για όλα.

Για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, για την αρκαδική παρουσία στο ελληνικό κοινοβούλιο, για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, για το "καυτό" ζήτημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, για την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρειά μας, για την επένδυση των Μπάκου-Καϋμενάκη στον Αστέρα, για το πολιτικό μέλλον της κόρης του Εύης.

Σαν πολλά δεν σας είπαμε εμείς; Ο λόγος στους πρωταγωνιστές. Ο Πέτρος Τατούλης για όλους και για όλα!

“Η Ευρώπη έχει το δικό της βήμα…”

- Θεωρείτε αυτή την στιγμή ότι η Ευρώπη διαλύεται, θεωρείτε οτι η Ευρώπη έχει μέλλον, βαδίζει σε έναν δρόμο ασφάλειας ή νέες ανάγκες δημιουργούνται αυτή τη στιγμή;

Πρώτα και κύρια, θα ήθελα να σχολιάσω το αν είμαστε εντροπικό σύστημα ή όχι. Δεν είμαστε εντροπικό σύστημα, είμαστε ένα χαοτικό σύστημα. Μέσα απο την εντροπία του χάους κατορθώνουμε και περπατάμε και προχωράμε. Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να πω είναι να μην ακούτε όλες αυτές τις φωνές της κεντρικής πολιτικής σκηνής που εξαιρετικά ως σύγχρονοι δεσμώτες  προσπαθούν να βρίσκουν πάντοτε άλλοθι στα λάθη τους και στις αδυναμίες τους. Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει.

Αυτές οι κουβέντες οτι κινδυνεύει η Ευρώπη, η κακιά Ευρώπη και όλα αυτά τα πράγματα έχουν ξανακουστεί πολλές 20ετίες και προηγούμενα και νωρίτερα. Η Ευρώπη που ευθύνεται για τους δύο παγκοσμίους πολέμους έβρισκε πάντα τον βηματισμό της και τώρα η Ευρώπη έχει το δικό της βήμα. Είναι μία απο τις πιο ισχυρότερες δυνάμεις στον κόσμο η δημοκρατική της εμβάθυνση, ιδιαίτερα το πολιτιστικό - πολιτικό στοιχείο είναι κυρίαρχα πλέον σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα το τι διαφαίνεται στον μικρό κόσμο του καθένα η Ευρώπη είναι κυρίαρχη στα πολιτικά πράγματα και στις εξελίξεις στον κόσμο.

Γι' αυτό μην φοβόσαστε, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός της χώρας μας είναι ο κύριος άξονας και το μεγάλο φυλαχτό το οποίο θα πρέπει να το φυλάμε συνεχώς και να το υπερασπιζόμαστε, ανεξάρτητα απο τα μικρολάθη, τις αδυναμίες. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Ο νέος κόσμος είναι τελείως διαφορετικός απο αυτά τα στάνταρ που δίναμε για τον κόσμο και την κοινωνία, έχει ανοίξει διαφορετικούς ορίζοντες και εκείνο που προέχει για όλη την ελληνική κοινωνία, για όλους τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν υπήρξαν ποτέ φοβικοί, θέλανε αυτή την οικουμενική συνάντηση με τους διάφορους πολιτισμούς. Δεν φοβήθηκαν ποτέ να τους ενσωματώσουν στο δικό τους γίγνεσθαι. Η νεοελληνική κοινωνία έχει ένα πρόβλημα, οι πολιτικοί της την κάνανε φοβική κοινωνία.

“Το πολιτικό μας προσωπικό έχει χάσει την ποιότητά του”

- Η Ευρώπη που κατά την άποψη σας δεν ενδιαφέρεται πλεον για μας σαν μέσους Έλληνες πολίτες, που μας έχει ταπεινώσει, που μας φέρεται περιφρονητικά, αυτή η Ευρώπη μπορεί να μας εγγυάται το μέλλον;

Η χώρα μας οδηγήθηκε σε αυτή την κρίση με εύθυνη όλων εμάς των πολιτκών, της πνευματικής της ηγεσίας, της δικαιοσύνης, όλων των δομών που πρέπει να στηρίζουν μια ευνομούμενη κοινωνία. Όλοι εμείς είχαμε την ευθύνη. Όταν το 2007 συγκρούστηκα με τον τότε ισχυρό πρόεδρο του κόμματος μου και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, ήταν ο πιο πανίσχυρος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα. Είχα εκφράσει την αποψή μου και είχα εκφράσει και δημόσια στη Βουλή των Ελλήνων τη δική μου ανησυχία για τη πορεία του τόπου.

Ο τόπος έμπαινε πλέον σε μια τεράστια οικονομική κρίση, λέγοντας περίφημα οτι το δημόσιο χρέος όπως το έχουμε αφήσει αδιαχείριστο θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε πολύ δυσμενείς εξελίξεις. Δεν νοιάστηκε κανένας, το λέω αυτο γιατί θέλω να προβάλω και εγώ το δικό μου ρίσκο. Ήταν ένα ρίσκο εκείνη την εποχή που μίλαγα με καθαρά λόγια απέναντι στους κινδύνους που αντιμετώπιζε η χώρα μας, παίρνοντας ρίσκο απέναντι στον πανίσχυρο πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και το κόμμα μου.

Το 2008 δεν ψήφισα τον τότε προϋπολογισμό της δικής μου, τότε, κυβέρνησης, διαχωρίζοντας απολύτως την θέση μου στις επερχόμενες εξελίξεις. Κάνοντας την ύστατη έκκληση να πάρει άμεσα μέτρα για να μην οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια και στις επώδυνες λύσεις και προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίζαμε. Η ευθύνη λοιπόν είναι δική μας.

Η χώρα επωφελήθηκε της ένταξής της στην Ευρώπη, έγινε μια σταθερή δημοκρατική χώρα που δεν υπήρξε ποτέ καμία απειλή, η χώρα περνούσε τον καλύτερο δημοκρατικό της βίο. Είχε τη μεγαλύτερη δημοκρατική σταθερότητα, φερεγγυότητα στο διεθνές προσκήνιο, βρισκόταν στο ζενίθ της αποδοχής του κόσμου λόγω της εξαιρετικής τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμείς δεν μπορέσαμε αυτά τα πράγματα γιατί δεν πιστεύαμε, δεν είχαμε δύναμη, γνώσεις και δεν είχαμε αποφασιστικότητα στο πως έπρεπε να διαχειριστούμε τις καινούριες μέρες που είχαν παρουσιαστεί.

Συνεχίσαμε τον ασταμάτητο ρυθμό προς τον δανεισμό με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις καταστάσεις. Όλοι αυτοί που βγάζουν λόγους για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών εκείνη την περίοδο ποιούσαν την νήσσαν. Η χώρα αναλάμβανε κάποιες ευθύνες και επειδή οι σύγχρονοι  Έλληνες δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική ιστορία.

Θα ήθελα να σου πω ότι το 1892 μετά το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χ.Τρικούπη η χώρα πήγε να παιξει πάλι έναν τέτοιο ρόλο αγνοώντας τις υποχρεώσεις της στους ευρωπαίους δανειστές της με αποτέλεσμα να έχουμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Κάτω απο τις συνθήκες της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Κάιζερ της Γερμανίας με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πόλεμο ο οποίος σταμάτησε αμέσως όταν η χώρα δέχτηκε τις υποχρεώσεις της.

Ας γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία μας, είναι και αυτό μια παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Σήμερα οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτού του τόπου, δυστυχώς το πολιτικό μας προσωπικό έχει πλέον χάσει ττην ποιότητα του, το πολιτιστικό του background, είναι ελληματικό στις γνώσεις με αποτέλεσμα να επιβαρρύνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση της χώρας.

Από την άλλη πλευρά όμως να είναι αδύνατη η σωστή προσέγγιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και οι πολίτες γιατί όταν δεν τα γνωρίζεις τα πράγματα και όταν δεν είσαι αποφασιστικός σε αυτά που έρχονται και σε αυτά που συμβαίνουν τότε ζεις σε ένα δικό σου γυάλινο κόσμο που σε οδηγεί λένε οι ποιητές σε ένα μόνιμο διαρκή μαρασμό ψυχής. Ο μαρασμός ψυχής είναι αυτό που τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί, οι πνευματικές ηγεσίες έχουν ένσπυρη στις ψυχές των αδούλωτων Ελλήνων.

Στη χώρα μας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτός ο τόπος είναι η έλλειψη ποιότητας του πολιτικού της προσωπικού. Ο πολιτικός έγινε σχολιαστής της πολιτικής κατάστασης της χώρας για να παίξει τον σκοτεινό ρόλο του δημοσιογράφου, όχι τον φωτεινό ρόλο που έχει η δημοσιογραφία, αλλά το σκοτεινό ρόλο του σχολιαστή- δημοσιογράφου.

Κι όταν πηγαινει στη βουλή ο πολιτικός ξεχνάει τις αναφορές του, τις απόψεις του, τα ξεχνάει όλα. Αυτό το θέμα είναι βαθύτατα αντισυνταγματικό. Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου ζωής ήμουν συνταγματικός και πίστευα ότι ο πολιτικός, ο βουλευτής  πρέπει πάντοτε να ψηφίζει κατά συνείδηση και ποτέ το κόμμα του να μπορεί να του επιβάλλει την πολιτική του πειθαρχία. Θυμόσαστε τις συγκρούσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς την Ν.Δ  πάνω σε αυτό το θέμα.

Τατούλης: Όταν τα καφενεία ήταν χωρισμένα σε “κόκκινα”, “πράσινα” και “μπλε”

- Το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπεί την Αρκαδία στη βουλή, οι τρεις βουλευτές απο τους πέντε που θυμόμαστε παλιά είναι επαρκείς κατά την αποψή σας; Αρθρώνουν πολιτικό λόγο σύμφωνα με όσα λέγατε μέχρι τώρα; Χρειάζεται κάτι καινούριο η Αρκαδία σε σχέση με αυτά τα τρία πρόσωπα, μια καινούρια πολιτική δύναμη όσον αφορά τη βουλή που να μπορούσε να φέρει σε συνεννόηση και σε συνεργασία την τοπική αρχή; Αυτή την στιγμή μπορεί η πολιτική έδρα που υπάρχει στην Αρκαδία στη Ν.Δ να χαρακτηριστεί κύρους, ότι εκπροσωπεί τον αρκαδικό λαό;

Δεν θα ήθελα να κάνω κριτική για τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν την έγκριση του κόσμου, των συμπολιτών μας. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό καθαρός από ιδεολογική θέση αλλά και από βαθιά μου πίστη στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και στα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Θα ήθελα να θυμήσω κάτι, εγώ όταν πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική οδηγήσαμε το πολιτικό μας σύστημα και το πολιτικο δυναμικό της Αρκαδίας σε μία εντελώς διαφορετική συνθήκη.
 
Συνθήκη σοβαρότητας, συνεργασίας, ευγένειας, και κύρους γιατί κατορθώσαμε και θέλω να επαινέσω τον εαυτό μου ότι ήμουν ο πρώτος που έσπασα τις δομές της κοινοβουλευτικής, κομματικής αντιπαλότητας. Όταν τα καφενεία ήταν χωρισμένα σε “κόκκινα”, “πράσινα” και “μπλε”, εγώ έσπασα αυτή την λειτουργία και κοντά ακολούθησαν και οι υπόλοιποι βουλευτές, το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

Θεμελιώσαμε μια νέα δεοντολογία στις πολιτικές σχέσεις των πολιτικών με τους πολίτες. Ανεξάρτητα με την αντιπαλότητα που είχαμε κρατούσαμε ένα υψηλό επίπεδο ευγένειας ο ένας απέναντι στον άλλο. Εγώ πολλές φορές ήθελα να εξαφανίσω τον έναν και τον άλλον αλλά ήταν μόνο στο μυαλό μου. Δεν ήταν ποτέ στην αισθητική της συμπεριφοράς, το έκαναν όλοι οι βουλευτές και το σημαντικότερο στοιχείο ήταν η πολιτική μας συνέχεια.

Η πολιτική μας συμφωνία στο επίπεδο με τους πολίτες δεν στηρίχθηκε σε νοσηρές και μικροπολιτικές αντιλήψεις αλλά κυρίως στο επίπεδο της προσφοράς, συναγωνιζόταν τον άλλον το τι θα κάνει περισσότερο για την Αρκαδία και αυτό νομίζω δείχνει τη μεγάλη διαφορά. Αυτά τα τρία στοιχεία που περιγράφω ως δική μου πολιτική εμπειρία απο τη δική μας δραστηριότητα και απο το παρελθόν είναι ακριβώς αυτά τα συγκρίσιμα στοιχεία που πρέπει να ψάξουμε και σήμερα.

Και βέβαια ανησυχώ για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδιαίτερα στην Αρκαδία. Η Αρκαδία εκείνη την περιοδο των 20 χρόνων είχε μια εντελώς διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό. Σκεφτείτε πόσα πρωτοσέλιδα έγιναν στις δικές μου πολιτικές αναφορές. Δεν θέλω να θυμίσω σημαντικά πράγματα, ότι μιας εβδομάδας βουλευτής είχα αρνηθεί και είχα βάλει σε δοκιμαστική λειτουργία και αντίληψη, το κατά πόσο η ΝΔ θα επέλεγε τον έναν ή τον άλλον πρόεδρο. Αυτή τη στιγμή αγωνιώ για την συνέχισης αυτής την καλής πρακτικής απο το πολιτικό προσωπικό.

“Δεν είναι λύση οι εκλογές”

-Μπορεί να προκύψουν άμεσα εκλογές;

Δεν δίνουν λύσεις οι εκλογές σε αυτά τα πράγματα. Είναι θέμα μιας άλλης ποιότητας για τον πολιτικό κόσμο, κάτι που η δική μου εμπειρία των πολλών δεκαετιών μου έχει δώσει ακριβώς αυτή την αντίληψη, η οποία είναι μια θεολογική προσέγγιση της πολιτικής.

Με την ευρύτερη έννοια της θεολογίας του ανθρώπου, που είναι τελείως διαφορετικό από ότι μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Σήμερα τους πολιτικούς τους ενδιαφέρει η προσωποποίηση της πολιτικής τους θέσης κάτι που είναι σε οδυνηρή αντίφαση με τα προβλήματα των πολιτών και δεύτερον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν μπορεί σήμερα ο πολιτικός που εκπροσωπεί τον αρκαδικό λαό να μην γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του ενός θεσμού και του άλλου.

Ο περιφερειακός θεσμός είναι η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας, της αξιοπιστίας, της σχέσης πολιτών και πολιτικών για την εμβάθυνση της αποτελεσματικότητας των θεσμών. Οι περιφέρειες αποτελούν  το σημαντικότερο κρίσιμο εργαλείο για να βγει η χώρα απο τη κρίση.

Η Ευρώπη έχει μέλλον απο την συνεχώς μεταμόρφωση της στην Ευρώπη των περιφερειών, απο την Ευρώπη των λαών που ήταν το διακύβευμα πολλών δεκαετιών από την ιδρυτική της Ρώμης.

Σήμερα φθάσαμε η Ευρώπη να συζητάει περισσότερο για το πως θα πρέπει να εμβαθύνει στην περιφερειοποίηση της. Οι περιφερειακοί σταθμοί αναπτύσουν έναν τελείως διαφορετικό διάλογο και αρχίζουν να συντάσσονται με μια προβλητική πολύ επίκαιρη και σύγχρονη.

Τατούλης για σκουπίδια: Δεν έχουν τίποτα άλλο από την πρότασή μου!

-Σκουπίδια. Αγ.Τριάδα και Αγ.Βλάσης . Ούτε ανακύκλωση υπάρχει, τίποτα δεν υπάρχει. Ασύμμεικτα σκουπίδια πάνε σε έναν προστατευόμενο χώρο, όπως είναι ο χώρος του Μαινάλου και εναποθέτουν χιλιάδες τόνους σκουπίδια εκεί. Ποιό είναι το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων;

Είπα οτι αν μπορείτε να συνεννοηθείτε (σ.σ. οι δήμαρχοι)  με τη κυβέρνηση να προωθήσετε το δικό σας σχέδιο. Καλά έχουν τα πράγματα αρκεί να καθαρίσει η Αρκαδία.

Δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός απο τη προτασή μου. Εαν το σχεδιό μας είχε προχωρήσει τότε που ανέλαβε η καινούρια κυβέρνηση τώρα θα ήταν έτοιμη η δομή και δεν θα είχαμε προβλήματα. Λένε ότι το έργο το δικό μας έχει ακριβότερη διαχείριση,  θα απαντήσω με 2 τρόπους:

Ναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κοστίζει, η δική μας λύση είναι η πιο οικονομική λύση απο τις άλλες μη λύσεις, γιατί δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες, παρουσιάζουν μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο δήμαρχος της πόλης μας έχει παρουσιάσει 5-6 τεχνολογίες, νταραβερίζεται με τον έναν και τον άλλον εργολάβο και απο την άλλη πλευρά δεν έχει γίνει τίποτα.

Η συμπεριφορά αυτών των δημάρχων μας οδήγησε με την έλλειψη αποφασιστικότητας και σοβαρότητας της κυβέρνησης στο να μην εγκριθεί και να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του ΠΕΣΔΑ με αποτέλεσμα να μου δημιουργούν πρόβλημα αιρεσιμότητας, δηλαδή παύσης των πληρωμών στο ταμείο συνοχής και στο ΕΠΕΡΑ με δική τους ευθύνη και δεν μιλάει κανείς, δεν τους ενδιαφέρει για αυτή την κατάσταση που οδήγησαν τη περιφέρεια.

Η μόνη λύση που θα προστατεύσει το περιβάλλον με μία πράσινη κατάσταση. Το έργο μας έχει χαρακτηριστεί απο την ευρωπαική επιτροπή ως πράσινο και καινοτόμο. Χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές της ανάγκες ανανεώσιμη πηγή ενέργειας από τα υλικά που θα διαχειρίζεται.

“Να βρούμε καινούργιο πράγμα οικονομικής πολιτικής πάνω στην αξιοποίηση”

-Το θέλουμε ή δεν το θέλουμε το μεγάλο κεφάλαιο στη περιοχή ή γενικότερα;

Για το μεγάλο κεφάλαιο. Ασφαλώς και δεν είμαι απέναντι, συμφωνώ απολύτως οτι πρέπει και αυτό να το κινητοποιήσουμε για να επενδύσει, αλλά με τους νόμους και τους κανόνες που προβλέπονται απο την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ελληνική. Όχι να επενδύουν με κανόνες και συμπεριφορές που δεν προβλέπονται απο την ελληνική νομοθεσία. Το έχω αποδείξει πως κινητοποιώ κεφάλαια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2ο Θέμα: Έχω διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βρούμε ένα καινούριο κράμα οικονομικής πολιτικής πάνω στην αξιοποίηση και ήδη το προτείνουμε αυτό το πράγμα. Η αξιοποίηση για μένα δεν θα πρέπει να είναι ιδιωτικοποίηση, θα πρέπει να είναι με τη λογική των ΣΔΙΤ, να είναι μια λογική παραχώρησης χρησεκτησίας, η οποία θα έχει προβλεπόμενο χρόνο σύμφωνα με το business plan της κάθε επένδυσης. 

Η περιφέρεια θα παίξει σημαντικό ρόλο μαζί με τη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το μοντέλο που θεωρώ οτι είναι κρίσιμο στοιχείο πολιτικής που δυστυχώς κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν κάνουν μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση πάνω στο μοντέλο του ενός ή του άλλου. Αυτή η άποψη συμβιβάζει την διατήρηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οταν χάνεται μαζί με την ιδιωτική περιουσία αυτό αποτελέι πρόβλημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

“Η επένδυση στον Αστέρα η σημαντικότερη στον ελληνικό χώρο”

3ο θέμα: Σαφέστατα πιστεύω ότι Μπάκος και ο Καϋμενάκης οδήγησαν την Αρκαδία και την Πελοπόννησο όλη σε μια άλλη θέση. Οι επενδύσεις που έγιναν και η επένδυση του Αστέρα είναι η σημαντικότερη επένδυση που έχει γίνει στον ελλαδικό χώρο γιατί μια πόλη, μια περιοχή, μια περιφέρεια έχει εξαιρετικά ανεβάσει το προφίλ της από την ύπαρξη του Αστέρα εδώ.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί σε όλη αυτή την προσπάθεια ήμουν άμεσος συνεργός και βοηθός προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις. Δεν το κρύβω ότι η φιλία μου με τον Μπάκο είναι ιδιαιτέρως εξέχουσα όπως και η σχέση μου με τον Γ. Καϋμενάκη.

Εκτιμώ την προσπάθεια που κάνουν, την θεωρώ θετική και θεωρώ οτι εμείς θα είμαστε κοντά τους για ότι στο μέλλον σκεφτούν να επενδύσουν όπως το κάνουμε με όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σε όλη σε αυτή την περίπτωση λόγω του αξιολογήσιμου αποτελέσματος θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
 
Όπως πρόσφατα τοποθετήθηκα με τον κ. Γιαννακόπουλο με την Σπάρτη ο οποίος είναι φίλος μου, είπα ξεκάθαρα την θέση μου. Δεν μπορείς απο έναν τόπο ιδιαίτερα αυτού του τομέα όπως είναι ο αθλητισμός που αποτελεί για μας ένα πρόκριμα σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, να διώχνεις για λόγους συμπεριφοράς ή και για λόγους προσωπικών σχέσεων σημαντικούς ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν και θα βοηθήσουν τον τόπο σου.

“Η περιφέρεια Πελοποννήσου η δυναμικότερη την επόμενη 20ετία”

Η περιφέρεια Πελοποννήσου αυτή τη στιγμή από πλευράς αναγνώρισης δείχνει, μια περιφέρεια πολύ δυναμική ότι όλοι αυτοί που στοιχηματίζουν στην εξέλιξη των περιφερειών θεωρούν ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η δυναμικότερη την επόμενη 20ετία. Στο επίπεδο του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και στο επίπεδο των μικρομεσαίων και όλων των μεγάλων επενδύσεων.

Τατούλης: Η κρίση στην Ελλάδα είναι σε όλους τους θεσμούς

-Καταδίκη σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας, έχετε κάνει έφεση, έχετε να κάνετε κάποια δήλωση για την καταδίκη σας για αυταρχισμό, απολυταρχία;

Δεν έχω να δηλώσω κάτι. Φαίνεται οτι σε αυτή τη χώρα οι κρίσεις δεν είναι μονο σε έναν θεσμό, είναι σε όλους τους θεσμούς. Δεν θέλω να κάνω κριτική εκ πεποιθήσεως στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Στο μόνο που θέλω να κάνω κριτική είναι ότι επί δικτατορίας είχα 17 δίκες, κανένα δικαστήριο τότε δεν μου περιόρισε τα πολιτικά μου δικαιώματα. Δεν θέλω να μπω στη λογική του εντύπου που προσέφυγε γιατί θεώρησε οτι πήρε 500, 200 ευρώ περισσότερο από την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας. Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην ζωή των ανθρώπων που όταν σε ύστερο χρόνο τις ξαναβλέπουμε οι ίδιοι άνθρωποι ντρέπονται για τη κατάστασή τους. Εκείνο που έχει σημασία είναι να βγαίνεις στην ελληνική κοινωνία με ψηλά το κεφάλι.

Η επόμενη ημέρα της Εύης

-Σας χτυπούν για την υποψηφιότητα της κόρης σας στις βουλευτικές εκλογές τις προηγούμενες και λένε για οικογενειοκρατία, μίλησαν για την γυναίκα σας, μίλησαν για όλα αυτά. Σήμερα τι θα απαντούσατε για ένα άτομο που έκανα συνέντευξη, την κόρη σας την Ε.Τατούλη και κατάλαβα μέσω τηλεφώνου τη διαύγεια του νου και τις καλές προθέσεις σε σχέση με το μέλλον. Εσείς θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας ένοχο γιατί η κόρη σας κατεβαίνει στη πολιτική σκηνή, θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις στον αρκαδικό λαό; Για ποιο λόγο να συμβεί αυτό;

Θεωρώ ότι είναι εύλογη η αμφισβήτηση των πολιτών και το ερώτημα που μπαίνει στους πολίτες, κι αυτό το ερώτημα θα είχε μεγάλη σημασία στο μέλλον όταν αυτή η οικογενειοκρατία είναι μια αντίληψη. Νομίζω ότι και η ίδια δεν στηρίζει αυτή την αποψη και έχει δικαίωμα να το κάνει. Έχει αποδείξει οτι έχει ένα υψηλό πολιτικό στάνταρ, είναι εξαιρετική η αρθρογραφία της, είναι παρα πολύ σημαντικό πράγμα για έναν νέο άνθρωπο που μπαίνει στη πολιτική να έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια να διατυπώνει καίριες απόψεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Έχει αποδείξει ότι αγαπά τον τόπο της και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί εγώ οφείλω πολλα και χρωστάω στους Αρκάδες.

Δεν υπάρχει Αρκάς, ανεξαρτήτως κόμματος, που κάποια στιγμή δεν με ψήφισε ή δεν είπε καλά λόγια. Χαίρομαι γιατί η Εύη έχει ενστερνιστεί αυτή την άποψη, γνώριζει τα προβλήματα της Αρκαδίας πολύ καλά. Με εντυπωσιάζει με τις γνώσεις που έχει, η προσαρμοστικότητα και η παρουσία που έχει παρόλο που είναι πολιτευτής θεωρώ οτι είναι ένα κρίσιμο μέγεθος.

Έχει την παιδεία μέσα βαθύτατα, την προσήλωση σε αυτά που κάναμε εμείς και άλλοι βουλευτές που τίμησαν την Αρκαδία. Θα ανεβαίνει συνεχώς το προφίλ της Αρκαδίας. Με χαροποιεί γιατί βλέπω έναν καινούριο πολιτικό λόγο, με εντυπωσιάζει ο πολιτικός της λόγος και χαίρομαι γιατι έχει αποκτήσει και ένα ευρωπαϊκό προφίλ.

Πρόσφατα εκλέχθηκε ομόφωνα αντιπρόεδρος του ιστορικότερου γυναικείου σωματείου των ευρωπαίων γυναικών του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος. Είναι ένας άνθρωπος που η φιλικότητά της δεν δείχνει ποτέ δουλικότητα, εγωϊσμό, έχει απόλυτη ευγένεια απέναντι στους συνυποψηφιούς της, το σέβεται και το εκτιμά ως κόρην οφθαλμού. Η απλότητα της δεν σημαδεύει το όφελός της ή του πολίτη και έχει τσαμπουκά όπως η κοινωνία. Εμπιστοσύνη και αγάπη στους πολίτες. Κλείνοντας θέλω να πω ότι η Αρκαδία χρείαζεται ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες.

** Επιμέλεια απομαγνητοφώνησης Σίντυ Κόλα

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.