Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Κώστας Καραμανλής- Τι είπε ο πρώην Πρωθυπουργός σ' εκδήλωση στην Πάτρα
Κριτικός απέναντι στις πρόσφατες, εσωκομματικές εξελίξεις εντός Ν.Δ. εμφανίστηκε ο κύριος Καραμανλής
Κατά της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει οξείς τόνους, τάχθηκε ο Κώστας Καραμανλής από την Πάτρα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Γιαβόλ», του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, το βράδυ της Παρασκευής (22/11).
O κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιείται ή να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα, που καθιστούν πιο δύσκολη την εθνική ομοψυχία.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής»
Ως γνωστόν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», η οποία αποτέλεσε αφορμή για τη διαγραφή του από τη ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος, στην ομιλία του στην Πάτρα, ξεκαθάρισε ότι αυτό το θέμα δεν τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει.
«Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει», είπε ο Κώστας Καραμανλής στο τέλος της ομιλίας του.
Τι ανέφερε για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την κατάσταση στην Ευρώπη
Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων»
Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στην Ευρώπη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό».
"Η Δύση κινδυνεύει να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων"
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κύριος Καραμανλής παρατήρησε πως η Ευρώπη δείχνει ανήμπορη ν' αντιδράσει αποτελεσματικά.
«Περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα. Το άγραφο αλλά για δεκαετίες ισχύσαν δόγμα, προμηθεύομαι φθηνή ενέργεια από την Ρωσία, ενισχύω διαρκώς τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εκχωρώ εν πολλοίς την άμυνα και την ασφάλεια στις ΗΠΑ, έχει καταφανώς ξεπεραστεί από τα γεγονότα», είπε.
Τάχθηκε, τέλος, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ του τερματισμού της σύγκρουσης, παρατηρώντας πως: «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και εδώ κάποιους να επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».