Λειψυδρία και έλλειψη εργατικών χεριών μπλοκάρουν την καλλιέργεια κηπευτικών στην Αρκαδία
Διαβάστε τι δηλώνουν δύο παραγωγοί από την περιοχή μας...

Ο λόγος για τους Γιώργο Καπόγιαννη και Κωνσταντίνο Μωρόπουλο οι οποίοι αναφέρθηκαν λεπτομερώς, μιλώντας στην εφημερίδα "Ύπαιθρος-Χώρα", στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εστιάζονται στο πρόβλημα της λειψυδρίας και την έλλειψη "χεριών". Αμφότεροι πάντως δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται παράγοντας ποιοτικά προϊόντα.
Στην Αρκαδία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καπόγιαννης καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο iceberg, μαρούλια κοινά, ρομάνες και λόλες πράσινες και κόκκινες. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που είχε την προηγούμενη χρονιά η έλλειψη νερού, τόνισε ότι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Μαντινεία έφτασε το 70%. "Τα μεροκάματα, αυτήν τη στιγμή, είναι στα 40-50 ευρώ, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν εργάτες γης", σημείωσε με νόημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μωρόπουλος, που δραστηριοποιείται στο Νεοχώρι Αρκαδίας, μιλώντας για την πορεία των κηπευτικών, σημειώνει: "Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ενώ από την περασμένη χρονιά προστέθηκε και το πρόβλημα του νερού. Το μεροκάματο είναι στα 45 ευρώ συν την ασφάλειά τους. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με το νερό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η άρδευση γίνεται από τα 150 μέχρι τα 220 μέτρα. Η στάθμη έχει κατέβει κατά 30 μέτρα περίπου και με λιγότερη παροχή".