Ο Κωνσταντίνος Μιχόπουλος στο Ελληνο-Ελβετικό Συμπόσιο για τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης θα μιλήσει για την "Αξιοποίηση του Μετρικού Σιδηροδρομικού Δικτύου Πελοποννήσου, Χράνοι -Ισαρι -Αγία Θεοδώρα"!
Σε ετοιμότητα ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, για το Ελληνο-Ελβετικό Συμπόσιο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, με θέμα την επαναλειτουργία του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου "Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο-Τρίπολη-Καλαμάτα".
Θα είναι ένας από τους ομιλητές για να διεκδικήσει την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής, από την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή Τρίπολης- Καλαμάτας, προς το εκκλησάκι της<< Αγίας Θεοδώρας>>, συνολικού μήκους 3.000 μέτρων, με το τόσο φυσικό κάλλος, το οποίο δεν έχει τίποτα να στερηθεί συγκρινόμενο με τις αντίστοιχες σιδηροδρομικές γραμμές των Καλαβρύτων και του Αγίου Ιωάννη στο Πήλιο.
Η Αγία Θεοδώρα είναι αναμφίβολα μια από τις παράξενες εκκλησίες της Ελλάδας.
Ένα εκκλησάκι που αψηφά τους νόμους της φυσικής. Αποτέλεσμα; Η φήμη του να έχει γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ένας πραγματικά ξεχωριστός βυζαντινού ρυθμού ναός, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη αλλά και σε όποιον δει φωτογραφίες του. Κι αυτό γιατί τα δεκαεπτά δέντρα ξεπηδούν μέσα από τη στέγη του, συνθέτουν μια μοναδική εικόνα αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και ένα σκηνικό που προκαλεί θαυμασμό και συγκίνηση.
Στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, και λαμβανομένου υπόψη, ότι η περιοχή μας μεταπηδά στην περίοδο της απολιγνιτοποίησης, ο Δήμαρχος θα έχει επαφές και θα υποβάλλει το αίτημα για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών, για την επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής που να συνδέει το εκκλησάκι της "Αγ. Θεοδώρας" με την κεντρική σιδηροδρομική γραμμή Τρίπολης - Καλαμάτας.
Η σύνδεση αυτή θα προσδώσει τεράστια ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή μας, συνδυαζόμενη και με την εκμετάλλευση με τραινοποδήλατα της διαδρομής από το σιδηροδρομικό σταθμό "Χράνων" μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό "Δεσύλα" που και οι δύο αυτοί σταθμοί είναι πλησίον της αιτούμενης σύνδεσης. Ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τη γραμμή και το τοπίο, η επαναλειτουργία της δε, με ένα τουριστικό χαρακτήρα θα φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Η περιοχή θα αξιοποιήσει το φυσικό της κάλλος, με τουριστικές γραμμές που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες.
Η Ελληνο-Ελβετική συνεργασία φέρνει ελπίδα και νέα δυναμική για την Πελοπόννησο, με στόχο να επαναλειτουργήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο και να συνδέσει ξανά την περιοχή με την τουριστική και αναπτυξιακή της ταυτότητα. Η διαδικασία μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά οι πρώτοι ενθαρρυντικοί δείκτες κάνουν τους συμμετέχοντες να πιστεύουν ότι το τρένο θα “σφυρίξει” και πάλι στις γραμμές της Πελοποννήσου.
Οι Ελβετοί εμπειρογνώμονες παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν οι τουριστικοί σιδηρόδρομοι και να καταστούν βιώσιμοι, προσαρμόζοντας τις καλές πρακτικές από την Ελβετία στις συνθήκες της Πελοποννήσου. Η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο δεν είναι μόνο μια πρωτοβουλία για την αναβίωση μιας παλιάς γραμμής, αλλά και μια στρατηγική κίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής. Ας αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την πρόταση ,και να ευχηθούμε στον Δήμαρχο ολόψυχα "Καλή Επιτυχία" στο δύσκολο έργο του!!!