"Όχι" από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικού έργου στο Λεβίδι
Δυο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα συζητήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης

Καταρχάς, συζητήθηκε το γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την εκδήλωση Σεισμών Δήμου Τρίπολης.
Επάνω στο ζήτημα αυτό, μίλησαν οι κύριοι Γούργαρης και Οικονομόπουλος, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Ο πρώτος υποστήριξε πως υπάρχουν ελλείψεις στο σχεδιασμό, παρότι χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως καθορίζονται χώροι συγκέντρωσεις των πολιτών.
Ο κύριος Οικονομόπουλος συμφώνησε με τον κ. Γούργαρη και ανέφερε πως θα υπάρξει στο μέλλον σχετική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διευθετηθούν τα όποια ζητήματα.
Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,480MW και των συνοδών έργων αυτού, της εταιρείας “ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.” στη θέση «ΠΑΝΑΓΙΑ» της Δ.Ε. Λεβιδίου, του Δήμου Τρίπολης, της Π.Ε. Αρκαδίας. (ΠΕΤ: 2408002729) (η σχετική μελέτη σας είχε αποσταλεί με το από 10-4-2025 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
Η τοπική κοινότητα αντιμετωπίζει αρνητικά το συγκεκριμένο έργο, καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ( ο πρόεδρος της τ.κ. Παναγίτσας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λεβιδίου) η μελέτη δεν έχει, μεταξύ άλλων, σωστά στοιχεία ενώ θα δυσχεράνει εν πολλοίς τη δραστηριότητα των καλλιεργητών της περιοχής. Επίσης, το εν λόγω έργο δεν λαμβάνει υπόψη του περιβαλλοντικούς όρους που διέπουν το "έλος κανδήλας"- αποστραγγιστικό και αποξηραντικό έργο, που είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην Πελοπόννησο.
Μάλιστα, ο κ. Τσιάμης υποστήριξε πως η εταιρεία σκοπίμως προσπαθεί να παραπλανήσει το κράτος, μετερχόμενη στοιχεία του 1999 που αφορούν τον ΤΟΕΔ (έλος κανδήλας). Περιέγραψε δε τις υποχρεώσεις του φορέα, όπως απορρέουν από το νομοθετικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας μια ιδιαίτερα "μελανή" εικόνα για τη σημερινή κατάσταση αλλά και τον σχεδιασμό της εταιρείας. Να σημειώσουμε πως ο κ. Τσιάμης είναι καλλιεργητής της περιοχής, γνώστης του θέματος και πρώην υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Τζιούμη. Ήταν δε η πλέον βαρύνουσα τοποθέτηση μεταξύ όσων έλαβαν το λόγο.
Ο κύριος Βαρδιάμπασης, Αντιδήμαρχος του Δήμου, προχώρησε, όπως είπε, σήμερα σε αυτοψία στην περιοχή και, όπως είπε, "νερό δεν περνάει", λόγω της λειψυδρίας. Πρότεινε δε να γίνει παρέμβαση από τη ΔΕΥΑΤ σε συνεργασία με τον ΤΟΕΔ στην επίμαχη περιοχή.
Σύμφωνα και με τον κύριο Νικήτα, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Σμυρνιώτη, το έργο δεν πρέπει να γίνει διότι θα είναι ανενεργό και θα δεσμεύσει νερό από υφιστάμενη δομή που έχουν πληρώσει οι πολίτες.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κατά την τοποθέτησή του, είπε πως πρέπει να κληθεί η διοίκηση του ΤΟΕΔ για να συζητηθεί η αειφορία του έργου, σύντομα. Σχετικά με τη μελέτη, η προσωπική άποψη του κ. Τζιούμη ήταν πως πρέπει να υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση. Οι κύριοι Γούργαρης και Σμυρνιώτης, ουσιαστικά, συμφώνησαν με την άποψη τόσο του Δημάρχου όσο και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, παρότι ο δεύτερος υποστήριξε πως "αυτό το έργο, σαν έργο δεν έχει πρόβλημα".
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση-εισήγηση του Δημάρχου Τρίπολης.