Οδυσσέας για ΠΑΣΟΚ: Χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις σε στρατηγική και πολιτικές
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του βουλευτή Αρκαδίας σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

Η πολιτική επικαιρότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην ιστοσελίδα dnews.gr.
-Για πρώτη φορά μετά τις εσωκομματικές εκλογές υπάρχει τόση ένταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Ποιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας γι’ αυτό;
Στο ΠΑΣΟΚ πάντα υπήρχαν εντάσεις και διαφωνίες που έδιναν την ώθηση και δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να εκφραστούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις. Στα πλαίσια αυτά πρέπει η εκάστοτε ηγεσία να ακούει και να συνθέτει τις απόψεις. Αυτή ήταν η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ. Η αναγνώριση εκ μέρους του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος του κ. Τσουκαλά ότι υπάρχουν ελλείμματα επικοινωνιακά, αλλά και σε θέσεις, είναι ένα καλό βήμα. Χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις σε στρατηγική και πολιτικές. Χρειάζεται επίσης ένα πλαίσιο σύνθεσης απόψεων και ιδεών. Αυτή είναι η ευθύνη της ηγεσίας πρώτα, αλλά και των υπολοίπων. Οι άστοχες δηλώσεις πρέπει να κρίνονται με ενιαίους όρους για όλους. Διαβάζω και ακούω από δημοσιογράφους που στηρίζουν ανοιχτά την ηγεσία, να προτείνουν διαγραφές στελεχών, ώστε να ενισχυθεί το ηγετικό προφίλ του προέδρου. Είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις. Γνωρίζει πώς κρατήθηκε όρθια η παράταξη και από ποιους. Θα ήταν λάθος να διαγράψει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να κρατά εκείνους που χυδαιολογούσαν εναντίον μας και σήμερα ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ. Οι ηγέτες πρέπει να επιλέγουν την σύνθεση και το σεβασμό, όχι το φόβο. Ο φόβος είναι μία βαθιά συντηρητική επιλογή στην οποία επενδύει κατά κύριο λόγο η Νέα Δημοκρατία, βάζοντας το δίλημμα «εμείς ή το χάος». Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε την ατζέντα του φόβου. Πυξίδα μου είναι η δήλωση του προέδρου το 2019. Ενότητα δεν σημαίνει να είναι έξω νύχτα και να λέμε ότι είναι ημέρα, επειδή βολεύει κάποιους.
-Τι απαντάτε στην πρόταση του Σ. Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εκλογές;
Ο πρόεδρός μας, απάντησε ήδη αρνητικά σε αυτή την πρόταση. Όπως έχω πει ο κ. Φάμελλος αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρός μας, κάνει μια διαφορετική ανάγνωση, ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, τον εμπιστευόμαστε στην δέσμευσή του, σεβόμαστε τους πολίτες που πριν λίγο καιρό του έδωσαν την εντολή.
Η πολιτική χρειάζεται ρεαλισμό, διορατικότητα, αξιολόγηση των δεδομένων και αποφάσεις που δίνουν προοπτική εξουσίας. Η παράταξη έχει μόνο έναν δρόμο, να κάνει πράξεις τις προτάσεις της, μέσα από την διακυβέρνηση της χώρας. Όλοι, μα όλοι, συμφωνούμε ότι το να είμαστε ένα μικρό κόμμα δεν έχει αξία. Μείναμε στα δύσκολα και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Τώρα μένει να το κάνουμε πράξη.
-Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές εξελίξεις; Είναι αναπόφευκτη η πορεία προς πολυκομματικές κυβερνήσεις;
Σήμερα το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα με βάση τις δημοσκοπήσεις δημιουργεί ανησυχία. Η εκλογή Τραμπ, ο τρόπος που ανοίγουν τα μεγάλα θέματα, η Ευρώπη που καθυστερεί να πάρει γρήγορες αποφάσεις, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας. Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις προϋποθέτουν καθαρή προγραμματική συμφωνία με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις που να τις γνωρίζει ο κόσμος. Διαφορετικά οι κυβερνήσεις καρέκλας έχουν μικρό ορίζοντα. Προσωπικά, είμαι θιασώτης του δικομματισμού και των εναλλαγών μεταξύ ισχυρών κυβερνήσεων.
-Η δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας είναι συγκυριακή, κατά τη γνώμη σας; Ή μπορεί να έχει μεγαλύτερο βάθος και προοπτική;
Προσωπικά με την κα Κωνσταντοπούλου δεν έχω καμία πολιτική συνάφεια και είμαι σίγουρος το ίδιο πιστεύει και η κα Πρόεδρος για μένα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Πλεύση Ελευθερίας. Η πολιτική δεν τελειώνει σε δύο ή τρεις δημοσκοπήσεις και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά, αξιακά και όχι με τον φόβο. Δεν τσιμπάει ο κόσμος και θέλει προσοχή. Η καλύτερη απάντηση στα μονοπρόσωπα κόμματα είναι όταν λειτουργείς συλλογικά, θεσμικά, σεβόμενος την διαφορετική άποψη, ενσωματώνοντας απόψεις και ιδέες που είναι προς όφελος του κόσμου και αυτών που εκπροσωπείς. Σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι συμμετέχουν στο άτυπο πολιτικό κέντρο που συνεδριάζει πράγματι πολύ συχνά.
Και κάτι τελευταίο. Όσοι βλέπουν την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας μόνο ως «αντίκτυπο» του κινήματος των Τεμπών, δεν κάνουν ολοκληρωμένη ανάλυση. Οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες, η ισχυροποίηση των πλούσιων με «άχρηστο» χρήμα, δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις ψάχνοντας έκφραση. Άρα για εμάς, ο στόχος είναι απλός, να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις. Από αυτό θα κριθεί η πορεία όλων μας.
-Μήπως τελικά αναδεικνύεται λάθος η συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας για την κατάθεση της πρότασης μομφής, όπως έχουν παραδεχτεί βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Στην πολιτική έχει πρωταρχική αξία να προλαμβάνεις αλλά και να αποδέχεσαι τα λάθη σου. Έθεσα την κατάλληλη στιγμή το θέμα αυτό στην ηγεσία, η οποία αν ήθελε θα μπορούσε να αξιοποιήσει την άποψή μου, δηλαδή να μην υπογράψουμε με την κα Κωνσταντοπούλου και την κα Τζάκρη. Μάλιστα το έκανα με τρόπο που δεν δημιούργησα θέμα και θόρυβο ώστε να μην το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για μένα δεν αποτελεί «δικαίωση» να ακούω ότι στελέχη πολύ κοντά στην ηγεσία μιλούν τελικά για λάθος επιλογή. Θέλω να επισημάνω ότι οι περισσότερες δημόσιες άστοχες δηλώσεις έχουν γίνει από στελέχη πολύ κοντά στην ηγεσία, είτε από μέλη του άτυπου πολιτικού κέντρου, που έχει ορίσει ο πρόεδρος. Άρα πιστεύω ότι έχει μεγάλη αξία να ακούμε με τα αυτιά και όχι με τα μάτια. Να αξιοποιούμε προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, όποιος κι αν της λέει, ότι και αν ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές, εφόσον οι απόψεις αυτές είναι σωστές. Αυτός είναι ο δρόμος αν θέλουμε να γίνει ξανά μεγάλη η παράταξη.
- Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μια αμετάκλητα ανοδική πορεία - με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα;
Οι εσωκομματικές εκλογές τελείωσαν. Ό,τι είχα να πω το είπα τότε, δημόσια, καθαρά και χωρίς φόβο. Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, έλεγα την άποψή μου και συντασσόμουν στο τέλος με την απόφαση του εκάστοτε προέδρου που εκπροσωπεί την πλειοψηφία. Το έκανα καθαρά, με πρόταση στην φορολόγηση των τραπεζών, την μείωση του ΦΠΑ, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις, τη στεγαστική πολιτική, τις πολιτικές για το δημογραφικό, την δικαιοσύνη και για θέματα που αφορούσαν την πρόταση μομφής κ.α. Καταθέτω προτάσεις και σκέψεις που πιστεύω ότι βοηθούν την παράταξή μου. Η ηγεσία αξιολογεί και αποφασίζει τι αξιοποιεί και τι όχι. Σήμερα δεν αμφισβητείται από κανέναν ο πρόεδρος. Όλοι, μα όλοι, στηρίζουν την δέσμευσή του, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα.
- Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ένα πρωταγωνιστικό πρόσωπο για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;
Ακούω και διαβάζω το σενάριο για νέο κόμμα στην κεντροαριστερά και την πιθανή υποψηφιότητά του κ. Τσίπρα. Προσωπικά μου φαίνεται μακρινό σενάριο. Εμείς πορευόμαστε με βάση τις αποφάσεις μας, που σας είπα παραπάνω.
- Είναι μη αναστρέψιμη η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και εδώ; Γιατί υπάρχει τέτοια δυναμική δεξιά της ΝΔ;
Η ακροδεξιά στην Ελλάδα σήμερα με βάση τις δημοσκοπήσεις αγγίζει το 20%. Στην Ευρώπη είναι μια νέα πραγματικότητα όπου γίνονται εκλογές. Τα τελευταία χρόνια φοβηθήκαμε λέξεις με ουσιαστική αξία και σημασία όπως η πατρίδα, η οικογένεια κ.α. Η απογοήτευση από την παγκοσμιοποίηση, που δεν έφερε τις λύσεις που πολλοί περίμεναν, οδηγεί σε μια συζήτηση για την ανάγκη ενός κράτους που θα στηρίζει την παραγωγή, θα προστατεύει τους εργαζόμενους και θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Την κακή διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, την εκμεταλλεύτηκαν τα άκρα, οδηγώντας σε μια σύγκρουση που δημιούργησε ανασφάλεια και φόβο.
Άρα, εάν αλλάξουμε πολιτικές, ναι!