Παπαηλιού: Ν' αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη δικαιοσύνη με την εκάστοτε κυβέρνηση
Παρουσία του βουλευτή Αρκαδίας στη συνάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τροποποίηση της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 90 παρ. 5 για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, με τον βουλευτή Αρκαδίας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης στην τοποθέτησή του ν' αναφέρει:
Είναι επιβεβλημένη, η αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου και βασική εγγύηση της δημοκρατικής ομαλότητας.
Η τρέχουσα πρόβλεψη του Συντάγματος, που ορίζει ότι η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής και πολιτικής κριτικής.

Εντός αυτού του πλαισίου επιλογής, αποδυναμώνεται η αντίληψη της θεσμικής ουδετερότητας της Δικαιοσύνης και ενισχύονται οι υποψίες άσκησης κυβερνητικού επηρεασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθεί στον αντίποδα, προς την κατεύθυνση της αποκοπής του ομφάλιου λώρου μεταξύ της ηγεσίας της δικαιοσύνης και της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του, έτσι ώστε αυτή να συνάδει με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία αποτελεί την πηγή κάθε εξουσίας και συνεπώς όλων των λειτουργιών της πολιτείας. Η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί «το θεμέλιο του πολιτεύματος» (άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος) και βασική αρχή του.
Από τη λαϊκή κυριαρχία πηγάζουν ή μάλλον πρέπει να πηγάζουν όλες οι εξουσίες της πολιτείας. Αυτό ισχύει και για τη δικαστική εξουσία, η οποία πρέπει να νομιμοποιείται πρωτογενώς και άμεσα από αυτήν.
Η αποσύνδεση της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τον αποκλειστικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας-της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την εμβάθυνση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Δεν πρόκειται απλώς για νομική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για πολιτική πράξη ευθύνης έναντι των πολιτών, που προσδοκούν μία ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει τη θεσμική υποχρέωση να καταθέσει μία σαφή, τεκμηριωμένη πρόταση, που να εξασφαλίζει ένα διαφανές, αξιοκρατικό και δημοκρατικό σύστημα επιλογής της δικαστικής ηγεσίας.