Παπαηλιού: "Η πατρίδα μας οφείλει να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική σε συμπόρευση με την Κύπρο"
Ο βουλευτής Αρκαδίας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Άστρος στην επέτειο της Β' Eθνοσυνέλευσης.

Η θεσμική εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 υπήρξε εξίσου σημαντική με τα στρατιωτικά-πολεμικά γεγονότα. Και τα δύο συνδυαστικά οδήγησαν στην Εθνική Απελευθέρωση και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.
Κατά τη Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους, αναδείχτηκαν οι κοινωνικές συνιστώσες και ετέθησαν οι βάσεις για την περαιτέρω θεσμική συγκρότηση και ειδικότερα τη συνταγματική θωράκιση του επαναστατημένου Έθνους, που όμως, λόγω του εμφύλιου σπαραγμού, αυτές δεν είχαν άμεση συνέχεια.
Σήμερα, σε μία άλλη ιστορική φάση, η επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλα τα πεδία όπου αυτή αναπτύσσεται, αναδεικνύει με ενάργεια τη στρατηγική στόχευσή της, τον έλεγχο της χώρας, και όχι μόνον, γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά.
Η πατρίδα μας οφείλει να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική σε συμπόρευση με την Κύπρο, για την απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και εκμεταλλευόμενη τις συμμαχίες στις οποίες μετέχει.
Σε αυτό το πλαίσιο και στο ευρύτερο δυσμενές, πολεμικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον επιβάλλεται, να ενσωματωθούν στην εθνική στρατηγική τα εθνικά συμφέροντα.
Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η χώρα πρέπει να είναι αυτός του πόλου επανάκτησης και διασφάλισης της ειρήνης, της διεθνούς νομιμότητας και όχι του «δεδομένου συμμάχου» και του «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον Ελληνισμό. Απαιτείται, η ενίσχυση της εθνικής ενότητας, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, που βέβαια προϋποθέτει άλλη πολιτική από αυτήν της νεοφιλελεύθερης της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εντείνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και η αμυντική θωράκιση της χώρας, όχι με την ενσωμάτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην οικονομία πολέμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.