Παρουσιάστηκαν στην Τρίπολη οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν μέσω "Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης"
Παρουσιάστηκαν σήμερα τα 187 επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν από την υπηρεσία δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης
Πρόκειται για σχέδια που υποβλήθηκαν τόσο από υφιστάμενες όσο και από νεοσύστατες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, τα 72 εκ των οποίων θα καλυφθούν από το κράτος.
Στην παρουσίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, παραβρέθηκαν Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μεσσηνίας, Ευάγγελος Ξυγκώρος.
Τι είπαν οι κύριοι Παπαθανάσης και Πτωχός
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια ένταξης κι άλλων επιχειρήσεων στις επιδοτήσεις, ενώ ανακοίνωσε πως υπήρξε πλήρης απορρόφηση των χρημάτων που δίνονται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εστιάζοντας και σε άλλες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, όπως είναι η κατάρτιση άνεργων.
Eπάνω σε αυτό, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, είπε πως θα πρέπει τα προγράμματα κατάρτισης να "βασίζονται σε σωστή έρευνα" και, παράλληλα, επισήμανε τη σημασία των "συνεργειών μεταξύ χρηματοδοτικών εργαλείων", τη διεύρυνση των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων και τη σωστή προετοιμασία των προτεινόμενων δράσεων.
Σχεδόν έτοιμη μελέτη για νέο κτίριο του Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής ανακοίνωσε πως σύντομα θα υποβληθεί προς το Υπουργείο μελέτη με σκοπό τη δημιουργία νέου, πρόσθετου κτιρίου όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις όπως η σημερινή αλλά και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης των μελών του φορέα.
Κατά τα λοιπά, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία έγινε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, με το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι "ΚΑΔ"- κατά το αίτημα που είχε εκφραστεί- ενώ ζήτησε να εξεταστεί η διεξαγωγή και "ενδοεπιχειρησιακών καταρτίσεων" όπως και και η χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις.
Να σημειώσουμε πως συνολικά εγκρίθηκαν 160 επενδυτικά σχέδια από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο καθεστώς de minimis, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 13,97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 9,78 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, 26 επενδυτικά σχέδια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 81,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 54,8 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα και 1 επενδυτικό σχέδιο από μεγάλη επιχείρηση, που έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7,4 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση.
Ο "αντίλογος" από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης
Ο κύριος Μιχόπουλος σχολίασε, δυσμενώς, το γεγονός πως, εκ του συνόλου των εγκεκριμένων επενδύσεων, μόνο το 3,3% αφορά τη Μεγαλόπολη, λόγω κακής προετοιμασίας της περιοχής ως προς την απορρόφηση κονδυλίων. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε και "συγκρατημένα αισιόδοξος" για το μέλλον της Μεγαλόπολης..
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Κούλης, στη δική του παρέμβαση, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την έγκριση επενδυτικών σχεδίων στη Γορτυνία. Όσον αφορά δε το Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, ήταν απών από την εκδήλωση.