Μεγαλόπολη: Παραμένει "διχασμένο" το Πε.Συ. για την "απολιγνιτοποίηση"
Μετά από μια συζήτηση που δεν εμπεριείχε καμία... "ανατροπή", το Περιφερειακό Συμβούλιο συμφώνησε πως διαφωνεί για τη Μεγαλόπολη
Η δεύτερη, αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, ξεκίνησε, ουσιαστικά, με θέμα που αφορούσε τα γεγονότα στο πρόσφατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Μεγαλόπολη- κατά του κλεισίματος της 4ης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ καθώς και των ορυχείων-, αλλά και την εν γένει κατάσταση που επικρατεί στη δεύτερη, μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας.
Η επερώτηση κατατέθηκε από την παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης", με εισηγητή τον επικεφαλής της στην Πελοπόννησο, κύριο Κουτουμάνο. Στην αίθουσα του κτιρίου της ΟΕΒΕΑ, παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Αδαμόπουλος, καταδίκασε "κάθε μορφή βίας απέναντι σε αντιδράσεις όπως είναι τα συλλαλητήρια", προσθέτοντας, όμως, πως δεν προσθέτουν τίποτε στην υπόθεση της Μεγαλόπολης αυτές οι εκδηλώσεις.
"Γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να τεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε κίνηση και για τους τέσσερεις Δήμους της απολιγνιτοποίησης."
"Υπό έγκριση" οι επενδυτικές προτάσεις για την Τρίπολη
Ο κύριος Αδαμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, την έγκριση 167 επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή, που αφορούν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις, πάντως, που αφορούν στην Τρίπολη, δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, όπως ανέφερε ο ίδιος.
"Μιλάμε για έργα προϋπολογισμού 85 εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθούν στις τέσσερεις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, που θ' αφορούν 800 θέσεις εργασίας. Αυτά- και άλλα που ανέφερε- δεν είναι αποτελέσματα τύχης ή συγκυρίας. Είναι αποτέλεσμα και της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων."
Ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Χρήστος Λαμπρόπουλος, είπε, μεταξύ άλλων, πως "Εδώ συγκρούονται δυο αντιλήψεις: Αυτούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Μεγαλόπολη- με τα όποια λάθη που γίνονται- και αυτούς που λένε στους Μεγαλοπολίτες πως δεν πειράζει να αρρωσταίνετε εξαιτίας της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης".
Υποστήριξε, επίσης, πως το πρόγραμμα της "απολιγνιτοποίησης" προβλέπει την ένταξη και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σ' επενδυτικά, χρηματοδοτικά προγράμματα.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως γίνονται προσπάθειες να είναι η μετάβαση και "δίκαιη" και "πράσινη" και "αναπτυξιακή", προσθέτοντας πως έχουν αρχίσει να φαίνονται οι καρποί της προσπάθειας.
"Πυρ" από την αντιπολίτευση
Ο κύριος Μάκκαρης κατήγγειλε τη στάση της Περιφερειακής Αρχής, κυρίως όσον αφορά το είδος του ψηφίσματος που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τα γεγονότα και την απολιγνιτοποίηση της Μεγαλόπολης, ενώ εξέφρασε και την αμέριστη συμπαράσταση της παράταξής του απέναντι τους πολίτες της Αρκαδικής κωμόπολης. Κατέληξε δε πως "δεν πρέπει να κλείσει η 4η λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη".
Ο κύριος Κουτσούλης είπε πως ήταν "απαράδεκτη" η εικόνα καταστολής στη Μεγαλόπολη. "Το λαό πρέπει να τον ακούμε, για να κατεβαίνει στο δρόμο υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των έργων και, κυρίως, σε αυτά που θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή." Επανέλαβε, δε, πως, εάν γίνουν πιστευτές οι εξαγγελίες για τη Μεγαλόπολη, θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε αυτή, οι κάτοικοι Τρίπολης και Καλαμάτας!
Ο κύριος Τατούλης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν "πληρώσει βαρύ τίμημα" εδώ και δεκαετίες, ενώ απέδωσε στις προηγούμενες ηγεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Μεγαλόπολης "ένα βασικό λάθος", ότι δηλαδή πίστεψαν πως θα υπάρξει "πακτωλός χρημάτων" που θα δοθεί στην περιοχή.
"Δεν μας τιμά καθόλου η εικόνα που μεταδόθηκε στο πανελλήνιο από τα γεγονότα στο συλλαλητήριο", είπε ο κύριος Τατούλης, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να συζητήσει οτιδήποτε σχετικά με το Σ.Δ.Α.Μ. (σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης) αλλά όχι με "Μητσοτακικούς όρους."
Ο κύριος Βαγγέλης Γιαννακούρας περιέγραψε, συνοπτικά, ένα ιστορικό του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, χαρακτηρίζοντας "κεραυνό εν αιθρία" την απόφαση που ανακοίνωσε το 2019 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σχετικά με τάχιστη "απολιγνιτοποίηση" της περιοχής. Φυσικά, ο κύριος Γιαννακούρας αναφέρθηκε και στις, κατά καιρούς, ανακοινώσεις τόσο της προηγούμενης όσο και και της νυν Περιφερειακής Αρχής, δηλώνοντας πως "δεν πρόκειται να πέσει ούτε ευρώ στη Μεγαλόπολη", παραδεχόμενος, ωστόσο, πως το Γηροκομείο προχωράει....Ως αυτόπτης δε μάρτυρας των όσων έγιναν στη Μεγαλόπολη, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου- στο οποίο συμμετείχε- χαρακτήρισε "Αδικαιολόγητη" τη συμπεριφορά της αστυνομίας.
Η θέση και τα αιτήματα των αντιδρώντων φορέων
Ο κύριος Χρήστος Κουλουράς, εκπροσωπώντας τους φορείς που αντιδρούν στη "βίαιη απολιγνιτοποίηση", περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον της περιοχής, αναφερόμενος και στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τον Υπουργό Ενέργειας, κύριο Σκυλακάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον κύριο Κουλουρά, υποστήριξε πως η απολιγνιτοποίηση θα μειώσει τις τιμές του ρεύματος.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο κύριος Κουλουράς τόνισε πως δεν αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις και ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα αιτήματα των φορέων, όπως το μη κλείσιμο της 4ης λιγνιτικής μονάδας και των ορυχείων της ΔΕΗ και η αποτροπή μετατροπής της Μεγαλόπολης σε "χαβούζα" της Πελοποννήσου- με την δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο, όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα ΜΜΕ που ειδικεύονται στο οικονομικό ρεπορτάζ.
Το αποτέλεσμα: Κατατέθηκαν τρεις προτάσεις "απόφασης" ή "ψηφίσματος", με την πλειοψηφούσα πρόταση να είναι αυτή που εισηγήθηκε η Περιφερειακή Αρχή, που καταδικάζει μεν τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης, αλλά δεν υιοθετεί τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της επιτροπής φορέων της πόλης. Υποστηρίζει δε πως έχουν αρχίσει να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της Μεγαλόπολης, ενώ τίθεται υπέρ της διατήρησης των θέσεων εργασίας.