Σε οριακό σημείο τα αποθέματα νερού στην Τρίπολη- "Έρχονται" περικοπές αν συνεχιστεί η ανομβρία
Η πόλη υδροδοτείται, κατά κύριο λόγο, από γεωτρήσεις ενώ τα αποθέματα των πηγών του Μεθυδρίου "πνέουν τα λοίσθια"
Ειδικότερα, καθώς συνεχίζεται η περίοδος ανομβρίας που πλήττει μεγάλο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, στην Τρίπολη η κατάσταση καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη. Όπως πληροφορηθήκαμε από αρμόδια πηγή, το Μεθύδριο δεν μπορεί, πλέον, να συνεισφέρει αποφασιστικά στην υδροδότηση της πόλης, λόγω έλλειψης αποθεμάτων.
Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παίρνει νερό από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται, περιοδικώς, μια "νόθευσή" του από χώμα. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητά του έχει ελεγχθεί και ελέγχεται συνεχώς, όπως μας ανέφεραν αρμοδίως.
Θεωρείται σίγουρο πως, εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις και, κυρίως, χιονοπτώσεις, μέσα στους επόμενους μήνες, ο Δήμος Τρίπολης θ' αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές υδροδότησης από την Άνοιξη. Ήδη, παρατηρείται μείωση της πίεσης σε παροχές οικιών, πάντα περιοδικά.
Επιτακτική η ανάγκη προσεκτικής κατανάλωσης του νερού από τους δημότες
Όπως έχει, επανειλημμένα, δηλώσει ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, η έλλειψη νερού είναι δεδομένη και, μέχρι τώρα, έχει αποφευχθεί η στέρησή του από τους δημότες χάρις στη διαχείριση από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Ωστόσο, οι δημότες θα πρέπει να βοηθήσουν τις αρχές, προβαίνοντας σε λελογισμένη χρήση του βασικού αυτού αγαθού. Αυτό που προέχει είναι να καταστεί σαφές πως το νερό δεν είναι "ανεξάντλητο", όπως φαίνεται να θεωρεί τμήμα του πληθυσμού, είτε λόγω μη ενημέρωσης είτε λόγω αδιαφορίας.
Ως "τραγική ειρωνεία" μοιάζει το κυβερνητικό σχέδιο συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α.
Κι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη υδάτινων πόρων από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η κυβέρνηση, κάνοντας το "πρώτο βήμα" προς τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση των σχετικών υπηρεσιών, μεθοδεύει τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, σ' επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων.
Δηλαδή, θα υπάρχει μόνο μια κεντρική Δ.Ε.Υ.Α. στην Αρκαδία, με έδρα στην Τρίπολη. Βέβαια, το αρχικό σχέδιο, προέβλεπε μια κεντρική υπηρεσία στην έδρα κάθε Περιφέρειας, αλλά οι αντιδράσεις εκ μέρους αυτοδιοικητικών παραγόντων, "ανάγκασαν" την κυβέρνηση να "οπισθοχωρήσει".
Αναπόφευκτα, όταν θα προχωρήσει ο παραπάνω σχεδιασμός, μικρότεροι Δήμοι και αγροτικές περιοχές θ' αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, καθώς, ως γνωστόν, το δίκτυο ύδρευσης, σε πολλά σημεία, είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει αναβάθμισης.
Το πως θα γίνει αυτό, χωρίς μεγάλες, κρατικές χρηματοδοτικές δυνατότητες και, παράλληλα, με διοικητικό συγκεντρωτισμό, είναι απορίας άξιο..