Θέμα για την προετοιμασία της Περιφέρειας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου θέτει η Λα.Συ. Πελοποννήσου
Προτεινόμενο θέμα για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 30ήςΑπριλίου 2025.

Θέμα: "Ποια η προετοιμασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα αντιπυρική περίοδο"
Για μια ακόμη χρονιά, λίγο πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου του 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία, με 2 νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα καμένα. Επίσης, σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιές, συντελέστηκαν και σε άλλους νομούς, σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.
Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρή ανησυχία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επιβεβαιώνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν πρόκληση, την ίδια ώρα που το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, υπολείπονται σε χιλιάδες οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο αποτελούν κενό γράμμα, καθώς τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε και την περσινή αντιπυρική περίοδο, όπως και κάθε χρόνο.
Είναι γεγονός ότι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη τόσο για την ΕΕ όσο και για την κυβέρνηση, με τη φτηνή και κυνική δικαιολογία ότι δεν παράγει συγκριτικό πλεονέκτημα και έχει κόστος. Το ίδιο ισχύει και με την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική προστασία και την πρόληψη των ατυχημάτων, με τη λήψη και εγκατάσταση σύγχρονων μέσων που αποτρέπουν τα ατυχήματα.
Και βέβαια ευθύνες γι’ αυτήν τη κατάσταση έχουν και οι Περιφερειακές αλλά και οι Δημοτικές αρχές, γιατί δεν παίρνουν όσα μέτρα χρειάζεται, αλλά και γιατί δεν διεκδικούν από το κράτος την θέσπιση ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή, ανά Π.Ε., αλλά ουσιαστικά στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων.
Η δασική υπηρεσία στην Πελοπόννησο, όπως και πανελλαδικά, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη. Η πολιτική και τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών στα δάση, έχει υποβαθμισθεί, χωρίς να διατίθενται τα απαιτούμενα κονδύλια. Η φύλαξη, η διάνοιξη δρόμων, ο καθαρισμός, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές είναι προβληματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα, ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους αρκετοί πυροσβέστες.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
·Ποια είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά την πυροπροστασία;
·Υπάρχει ολοκληρωμένος και αναλυτικός σχεδιασμός για όλη την αντιπυρική περίοδο σε συνεργασία με Π.Υ, Δασική Υπηρεσία και Δήμους, ετοιμότητας των δυνάμεών της και ειδικών μέτρων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και καταστροφών, στήριξης των κατοίκων, γεωργοκτηνοτρόφων και των πυροσβεστών;
·Πως προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών; Υπάρχει έλεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων;
·Έχει γίνει έλεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν, ώστε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς;
·Υπάρχει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Κουτουμάνος
Γιάννης Κελλάρης