Το Action24 στο "χωριό-φάντασμα" της Αρκαδίας
Μόλις 2 οι μόνιμοι κάτοικοι στη Λάστα Αρκαδίας παρά το γεγονός ότι το 2021 απογραφήκαν 12.
Μια έρημη πλατεία, ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο και άδεια σπίτια αποτυπώνουν την εικόνα στη Λάστα, ένα χωριό στην Αρκαδία που σύμφωνα με την απογραφή του 2021 κατοικείται από μόλις 12 κατοίκους, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ αφού στην πραγματικότητα μόνιμοι είναι μόλις 2.
Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Το χωριό, το οποίο βρίσκεται σε ένα σημείο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στο δήμο Γορτυνίας, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες, που περιηγούνται στα εγκαταλειμμένα πετρόκτιστα κτίρια, αλλά και στα καλοσυντηρημένα μνημεία: Την πλατεία, το κλειστό δημοτικό σχολείο, την εκκλησία, τις δημόσιες βρύσες με κελαρυστό νερό.
Είναι επίσης γνωστό για το καφενείο του, με το όνομα «ΑΗ-ΓΙΩΡΓΗΣ», από την ομώνυμη εκκλησία στη πλατεία. Είναι αυτοεξυπηρετούμενο, με μοναδική υποχρέωση ο επισκέπτης να διατηρεί το χώρο καθαρό και αν επιθυμεί να αφήσει τον οβολό του στο ταμείο – κουμπαρά. Είναι self-service, ο καθένας φτιάχνει τον καφέ του μόνος του, πίνει ένα ποτηράκι αλκοόλ και αφήνει την συνεισφορά του, εφόσον το επιθυμεί.
Το Action24 με αφορμή ρεπορτάζ αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου βρέθηκε στο χωριό «φάντασμα» και συνομίλησε με τον πάτερ του χωριού.
«Όλοι οι κάτοικοι του χωριού έχουν μεταναστεύσει για λόγους βιοποριστικούς. Το χωριό ήταν άγονο και έτσι μετακινήθηκαν προς τα πιο ζωηρά μέρη. Εγώ το έχω προλάβει με κόσμο, ακόμα και με Δημοτικό σχολείο. Υπήρχε τότε μια απογραφή που έκανε λόγο για 600 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία από την Επανάσταση. Δυστυχώς όπως όλα τα χωριά -και ειδικότερα η Γορτυνία- είναι εγκαταλελειμμένα. Δεν υπάρχει κάποια μέριμνα για να ξαναζωντανέψουν αυτά τα μέρη. Στο χωριό μου, τη Νυμφασία, που είναι απέναντι είμαστε περίπου 75 μόνιμοι κάτοικοι και την τελευταία δεκαετία έχουν γεννηθεί μόνο δύο παιδιά»
Όπως είπε ο ίδιος ο πάτερ του χωριού η ανασφάλεια που αισθάνονται οι άνθρωποι σε σχέση με θέματα υγείας, οι αποστάσεις, το ανάγλυφο του εδάφους, η ανύπαρκτη συγκοινωνία και η απώλεια σχολικών συγκροτημάτων είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που τους οδηγούν μακριά από τα χωριά, προσθέτοντας πως λειτουργία στην εκκλησία γίνεται δύο φορές τον χρόνο, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Αποστόλων και τότε έρχονται μόνο κάτοικοι από τα γύρω χωριά.