Το "debate" των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι εφικτό το "restart" για το κόμμα;
Tι "έδειξε" η τηλεμαχία μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων- Συναινετικό "κλίμα" αλλά και.. "μπηχτές"
H ΕΡΤ "φιλοξένησε" απόψε το "debate" μεταξύ των κυρίων Γκλέτσου, Πολάκη, Φάμελλου και Φαραντούρη, οι οποίοι την ερχόμενη Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, θα διαγκωνιστούν για τη θέση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε μια ιδιαίτερα αρνητική, πολιτική συγκυρία για το κόμμα που κυβέρνησε από το 2015 μέχρι το 2023, κερδίζοντας δυο εθνικές εκλογές, υπό την ηγεσία του κ. Αλέξη Τσίπρα, οι τέσσερεις υποψήφιοι τοποθετήθηκαν επάνω σε συγκεκριμένες, θεματικές ενότητες και παρουσίασαν ο καθένας το δικό του "όραμα" για την επόμενη ημέρα.
Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν την Οικονομία, την Κλιματική Κρίση, το Κοινωνικό Κράτος/ την Οργάνωση του Κόμματος και την Εξωτερική Πολιτική. Θα λέγαμε πως δεν υπήρξαν και μεγάλες διαφοροποιήσεις επάνω στις θέσεις που εξέφρασαν οι υποψήφιοι, αν και ήταν εμφανώς διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζαν κάποια επιμέρους ζητήματα, όπως και το, λεγόμενο, πολιτικό ύφος του καθενός.
Η χωροταξική δε τοποθέτηση των υποψηφίων, δεν έμοιαζε καθόλου τυχαία: Ο κύριος Πολάκης δίπλα στον κύριο Γκλέτσο και απέναντί τους οι κύριοι Φαραντούρης και Φάμελλος. Οι πρώτοι εκφράζουν περισσότερο το χώρο της ριζοσπαστικής και λαϊκής αριστεράς, ενώ οι δεύτεροι είναι σαφώς πιο μετριοπαθείς και, κατά πολλούς, εκφραστές του "ρεαλισμού" και του "προοδευτικού κέντρου".
Σίγουρα, το πιο ενδιαφέρον μέρος της αποψινής τηλεμαχίας, ήταν η κεντρική τοποθέτηση του κάθε υποψηφίου και, κυρίως, οι ερωτήσεις που του απηύθυναν οι συνυποψήφιοι του, κατόπιν. Εκεί πήραμε μια "γεύση" από τις συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος- όπως εύστοχα επισήμανε ο ένας εκ των δυο συναδέλφων που συντόνιζε τη συζήτηση-, παρόλο που, ελέω τηλεοπτικής μετάδοσης, υπήρξε προσπάθεια να κυριαρχήσει ένα συναινετικό, συντροφικό, θα λέγαμε, "κλίμα".
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι.. "μπηχτές", οι αλληλοκατηγορίες για την "καθίζηση" του κόμματος, τα υπονοούμενα και οι "δίκες προθέσεων". Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτοί που "διασταύρωσαν" περισσότερο τα "ξίφη" τους σχετικά με την πρόσφατη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι κύριοι Πολάκης και Φάμελλος, ως παλαιότερα στελέχη, με κυβερνητική εμπειρία.
Μάλιστα, ο κύριος Φάμελλος δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί, όχι μόνο μια φορά, στα λάθη που έχει κάνει ο κύριος Πολάκης, με τον τελευταίο ν' απαντά πως είναι πολύ περισσότερα τα όσα έχει καταφέρει. Όσον αφορά τον κύριο Φαραντούρη, αυτό που αμφισβητήθηκε είναι το αν θα καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχημένα το γεγονός πως είναι Ευρωβουλευτής και συνεπώς δεν θα βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος- άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο της περίπτωσης του κυρίου Ανδρουλάκη.
Οπωσδήποτε, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο νέος του Πρόεδρος. Σε γενικές γραμμές, η "αίσθηση" που αποκομίσαμε είναι πως ο κύριος Πολάκης, για παράδειγμα, εστιάζει περισσότερο στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος ενώ ο κύριος Φάμελλος- και, εν μέρει, ο κύριος Φαραντούρης- στην επανεκκίνηση του κόμματος και την ορθολογική, δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του. Όσον αφορά τον κύριο Γκλέτσο, ο κατεξοχήν ανεπιτήδευτος λόγος του αλλά και το ύφος του, έδειχναν κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται για την πολιτική "ανάνηψη" του χώρου.
Προφανώς, οι κύριοι Μητσοτάκης και Κασσελάκης, είχαν έντονη "παρουσία" κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, λόγω των πλείστων αρνητικών αναφορών που έγιναν σχετικά με την πολιτική τους πρακτική. Από την άλλη, δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, παρά ένας-δυο παραλληλισμοί και συγκρίσεις με το αντίστοιχο "debate", πριν τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν, εκ νέου, Πρόεδρο τον κύριο Νίκο Ανδρουλάκη.