Βλαχοκερασιά: Επέλαση της κλιµατικής αλλαγής και λειψυδρία
"Ευτυχώς που μας δίνει ο Μπάκος νερό"
Το φετινό καλοκαίρι ήταν έντονη η παρατεταµένη ξηρασία, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, και η υπερβολική θερµοκρασία, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Βλαχοκερασιά. Οι βροχές, όµως, αναζωογονούν το περιβάλλον.
Ιδιαίτερα τα χιόνια που πλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα έχουν γίνει πια παρελθόν. Η βρύση του Χρόνη, φέτος τους καλοκαιρινούς µήνες, έβγαζε
ελάχιστο νερό. Οι πανέµορφες βρύσες της Κερασιάς: η Δέση, η Μαρµαρένια, του Καΐτσα στερέψανε και σταµάτησαν να κελαρύζουν. Τα πηγάδια ξερά ή µε πολύ χαµηλή στάθµη. Το ίδιο και στο Σεµπεκέικο πηγάδι, που παλιότερα εξυπηρετούσε πολλούς συγχωριανούς, που γέµιζαν τα βυτία τους για πότισµα. Πολλά χωριά η Αράχωβα, η Κονιδίτσα… µετέφεραν νερό µε υδροφόρες. Όσοι ασχολούνται µε γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες συνειδητοποιούν περισσότερο το πρόβληµα.
Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Κοπίτας του Ιωάννη επισηµαίνει εύστοχα: "Η ξηρασία φέρνει απέραντη δυστυχία, η µάνα φύση εκδικείταιτα παιδιά της.
Φέτος τα χορτάρια ήταν λιγοστά, αφού δεν έβρεξε την άνοιξη. Ο τόπος ξεραίνεται. Πατουλιές- πατουλιές µε πουρνάρια, γλαντζινιές… κοκκινίζουν από την έλλειψη νερού. Τα πηγάδια έχουν στύψει ή έχουν πολύ λίγο νερό
που άµα το πάρεις δεν αντικαθίσταται. Στέρεψαν τα ποτάµια. Το ρέµα στο Κακαβάκι (5-6 χιλιόµετρα από την Κονιδίτσα Λακωνίας), που άλλοτε είχε πλούσιο νερό, έστυψε. Εκεί κοντά ήταν και του Ξυλιά το πηγάδι, ο κόσµος που πήγαινε στα χειµαδιά σταµατούσε να ξαποστάσει, να πιεί κρύο νερό, να φάει το ψωµάκι του και να συνεχίσει την πορεία του. Πανηγύρι γινόταν εκεί. Σηµείο αναφοράς ήταν.
Η µάνα µου, πριν πεθάνει που ήταν άρρωστη έλεγε: "Όταν γίνω καλά να πάρουµε τα µουλάρια να πάµε στου Ξυλιά το πηγάδι να πιούµε νερό". Σήµερα είναι ξερό. Λείπουν τα νερά να ανακουφίσουν τη φύση.
Έντονα προβλήµατα δηµιουργεί η ξηρασία και στα ζώα. Δεν υποφέρει µόνο ο άνθρωπος, τα ζώα υποφέρουν περισσότερο. Το χώµα ξερό και βυθισµένο. Πού θα πιουν νερό; Τα φίδια χάνονται µε την ξηρασία. Είδα φίδι και το λυπήθηκα. Είδα και πέρδικες λαχανιασµένες. Η πέρδικα η χιλιοτραγουδισµένη, ο θρύλος,
το σύµβολο της λεβεντιάς σπανεύει, πάει προς εξαφάνιση. Παλιά που υπήρχαν τσοπάνηδες φρόντιζαν να γεµίζουν τις στέρνες µε νερό, ηµέρωναν τον τόπο, έπιναν και τα ζώα. Σήµερα πού θα πιουν νερό; Θα έπρεπε οι Δήµοι να φτιάχνουν προσιτές στέρνες για τα ζώα, να τις γεµίζουν νερό µε βυτιοφόρα, να ξεδιψούν."
"Ευτυχώς που μας δίνει ο Μπάκος νερό"
Στη συνέχεια, ο κύριος Κοπίτας, αναφέρεται και στη συνδρομή προς τους κατοίκους από τον κύριο Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει κάνει γεωτρήσεις στη Λακωνία:
"Δυσκολευόµαστε σαν κτηνοτρόφοι να βρούµε νερό. Παλιά ποτίζαµε τα ζώα στη
σπληθάρα, µια µεγάλη πέτρα µε χαράδρα στη µέση, 10 µέτρα µάκρος και 2-3 πλάτος, που µάζευε νερό από τις βροχές. Εκεί πλέναµε και τα ρούχα, από εκεί παίρναµε και για κάθε οικοδοµική εργασία. Σήµερα η σπληθάρα είναι σχεδόν άδεια. Ευτυχώς που µας δίνει ο Μπάκος νερό από µεγάλες γεωτρήσεις που έχει κάνει κοντά στον Ευρώτα. Αν κάποια στιγµή λιγοστέψει κι αυτό το νερό, θα βρεθούµε ξεκρέµαστοι.
Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση το οικονοµεύω το νερό και το θεωρώ θείο δώρο και είναι µαγική η στιγµή της βροχής που θα έλεγα ο ουρανός και η γη ενώνονται σε ερωτική πράξη, που φέρνει τη γένεση,τη µαγεία του µουσκεµένου χώµατος, τη µοσχοβολιά της φύσης".
Κι άλλες φορές "η Φωνή της Βλαχοκερασιάς" σε παλιότερα φύλλα έχει επισηµάνειτη συντελούµενη περιβαλλοντική καταστροφή από την αλλαγή του κλίµατος για την οποία ευθύνεται κατά τους επιστήµονες η ανθρώπινη δραστηριότητα. Μακάρι να µην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επιστηµόνων. Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής Φυσικής της ατµόσφαιρας και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιµατική αλλαγή, προειδοποιεί ότι το 40% της καλλιεργήσιµης γης είναι σε κίνδυνο και ότι έρχονται συνθήκες ερηµοποίησης σε Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία. Οι ευθύνες πλέον των ηγεσιών των µεγάλων βιοµηχανικών κρατών είναι τεράστιες. Η διεθνής κοινότητα δεν µπορεί να κλείνει τα µάτια µπροστά στα περιβαλλοντικά προβλήµατα, θα πρέπει να πάρει γενναία µέτρα να περισωθεί ό,τι περισώζεται.
Αλλά και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο πολύτιµο είναι το νερό και να το χρησιµοποιεί µε ορθολογικό τρόπο.
Πηγή:
H ΦΩNH THΣ BΛAXOKEPAΣIAΣ
Αγγελική Κατσαφάνα