5 χρόνια από το πρώτο "lockdown" στην Ελλάδα: Μια επέτειος διαφορετική από τις άλλες
Στις 23 Μαρτίου του 2020 έγινε η ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Μπορεί η περίοδος αυτή να φαντάζει μακρινή, ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού και τα "lockdowns" άφησαν ένα ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Προφανώς, υπήρξαν και κάποιες θετικές επιπτώσεις αλλά οι αρνητικές κυριάρχησαν και κυριαρχούν, ακόμα και σήμερα.
Καταρχάς, η πανδημία "εξέθεσε" το Ε.Σ.Υ.- όπως και σε άλλες χώρες, βέβαια-, το οποίο απεδείχθη παντελώς απροετοίμαστο για ένα τέτοιο, ακραίο είναι αλήθεια, ενδεχόμενο. Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές αλλά και χωρίς επαρκές προσωπικό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσπάθησε να σώσει οτιδήποτε μπορούσε να σωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν και πολλά περιστατικά κακής ή πλημμελούς διαχείρισης.
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν- και τα οποία τότε δεν αμφισβητήθηκαν σε καμμιά τους έκφανση-, θα πρέπει να τονίσουμε πως λειτούργησαν... a la carte, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, πως αφενός δεν είναι όλοι οι Έλληνες "ίσοι" απέναντι στο νόμο, αφετέρου πως όταν υπάρχει υψηλό, οικονομικό διακύβευμα, δηλαδή η τουριστική σεζόν, η προστασία της δημόσιας υγείας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Ειδικά δε όταν ξεκίνησε η, λεγόμενη, χαλάρωση των μέτρων- λόγω και του εμβολιασμού-, βιώσαμε απίστευτες ανοησίες με τη μορφή κυβερνητικών "diktat", καθώς η κοινή λογική πήγε....περίπατο!
Το θέμα του "υποχρεωτικού εμβολιασμού"
Είναι δεδομένο πως ήταν ένα αντισυνταγματικό μέτρο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα ήθελε να το έχει λάβει ποτέ, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο για να προστατευθούν τα πιο αδύναμα μέλη του κοινωνικού μας συνόλου.
Από εκεί και πέρα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ήταν, όπως συμβαίνει συχνά, φοβικός, ανορθολογικός και, σε κάποιες περιπτώσεις, ρατσιστικός.
Συνακόλουθα, δαπανήθηκαν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάρα πολλά χρήματα που, τελικά, δεν "έπιασαν τόπο", καθώς αφορούσαν σε συντριπτικό βαθμό την προμήθεια εμβολίων και όχι την αποκατάσταση ή βελτίωση δημοσίων υποδομών υγείας.
Φυσικά, πολλά εμβόλια έμειναν και μένουν αδιάθετα, διότι, συν τοις άλλοις, η κυβερνητική πολιτική υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ιατρική επιστήμη, με διάφορους τρόπους, ισχυριζόμενη λανθασμένα πως έκανε ακριβώς το αντίθετο.
Μάσκες και μαζική ψυχολογία
Το σωστότερο, ίσως, μέτρο που ελήφθη ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου, ειδικά σε χώρους όπως τα νοσοκομεία. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση, το μέτρο είτε καταστρατηγήθηκε είτε εφαρμοζόταν σε....επικοινωνιακό πλαίσιο, με αποτέλεσμα ν' απωλέσει την αξιοπιστία του σε μεγάλο βαθμό.
Άλλωστε, η μαζική ψυχολογία των αυτόχθονων ιθαγενών της χώρας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ανορθολογισμό, τον ανιμισμό και τη μεταφυσική. Γι' αυτό βλέπετε να υπάρχουν, ακόμα και το 2025, επαγγελματίες χαρτορίχτρες και καφετζούδες...
Προφανώς, είχαμε και περιπτώσεις απάνθρωπης εκμετάλλευσης της κατάστασης με σκοπό το κέρδος, όπως, άλλωστε, εν γένει η περίοδος της πανδημίας ήταν (και) μια ευκαιρία για την ενίσχυση του φαινομένου της "τριγωνικής διαπλοκής" στη χώρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...