Αίτημα Τριαντόπουλου: "Γενναία πράξη" ή.."στρίβειν δια του αρραβώνος";
Ως γνωστόν ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ζήτησε να πάει στο "φυσικό δικαστή", δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο

Προφανώς, εάν κινηθεί αυτή η διαδικασία, αυτόματα δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και η τελευταία θα λυθεί. Πέρα από ζητήματα συνταγματικής νομιμότητας που εγείρονται- η κυβέρνηση, άλλωστε, δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερη..."ευαισθησία" κατά το παρελθόν σε αντίστοιχα θέματα-, εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό τακτικισμό, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως...."καταστασιακό δρώμενο", καθώς υπονομεύει, περαιτέρω, το θεσμό της Δικαιοσύνης.
Ο "φυσικός δικαστής"
Πρόκειται για το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από δυο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και τρία του Αρείου Πάγου, που προκύπτουν μετά από κλήρωση. Η διαδικασία είναι κρυφή, δεν εξετάζονται μάρτυρες, ούτε, φυσικά, παρίστανται κατήγοροι, παρά μόνο κατηγορούμενοι, μαζί με τους δικηγόρους τους.
Για να το κάνουμε "λιανά", το Συμβούλιο θα ορίσει έναν ανακριτή, ο οποίος, αφού εξετάσει το σχετικό φάκελο της παραπομπής, θα διεξάγει την ανάκριση και, αμέσως μετά, θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει εάν, για παράδειγμα, θεωρηθεί πως ο κατηγορούμενος μετέρχεται ψευδείς και έωλους ισχυρισμούς. Επιπρόσθετα, ο ανακριτής δεν δικαιούται να διερευνήσει κανένα θέμα παρά μόνο αυτό που θα ορίσει η σχετική παραπομπή από τη Βουλή- δηλαδή, την "παράβαση καθήκοντος" στην περίπτωση του κυρίου Τριαντόπουλου. Γι' αυτό ακριβώς, ο τελευταίος, στο αίτημά του, φρόντισε να διευκρινίσει ότι ζητά την παραπομπή του σχετικά με το "οριοθετημένο" κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο ζήτησε το ΠΑΣΟΚ τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: Είναι σχεδόν βέβαιο πως η παραπάνω διαδικασία θα έχει, δυστυχώς, υπονομευθεί πριν ακόμα ξεκινήσει, όσον αφορά τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Κοινώς, θα θεωρηθεί "συγκάλυψη" και "ξέπλυμα" ευθυνών. Είναι ενδιαφέρον δε να δούμε ποιοι θα κληρωθούν ως μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, διότι κάποιοι είτε έχουν εκτεθεί είτε θα πρέπει να δηλώσουν "κώλυμα"- όπως, ας πούμε, ο αδερφός του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση
Αφού "σύρθηκε" στην αποδοχή της Προανακριτικής, λόγω κοινωνικής πίεσης και όχι, βέβαια, λόγω Αντιπολίτευσης, προσπαθεί, τώρα, ν' αποφύγει μια επιζήμια, επικοινωνιακώς, διαδικασία, η οποία ενέχει πολλά ρίσκα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα 14 μέλη της Προανακριτικής που ανήκουν στη Ν.Δ. γνώριζαν πως η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ποτέ, γι' αυτό και αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους. Σε άλλη περίπτωση, ποιος θα ήθελε να εκτεθεί σε ένα τόσο "τοξικό" ζήτημα, ακόμα και αν υπήρχε κάποιου είδους "επιβράβευση", όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός "άδειασε" τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη σύμβαση 717;
Επιπρόσθετα, όταν τα μέλη της Προανακριτικής που ανήκουν στην Αντιπολίτευση ζητούσαν να κληθούν ως μάρτυρες οι κύριοι Γεραπετρίτης και Σκέρτσος, αλλά και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, τι θα έκαναν οι Βουλευτές της Ν.Δ.; Θα συναινούσαν; Κι αν όχι, σε τι θα διέφερε, ουσιαστικά, η Προανακριτική από την Εξεταστική; Θα είχαμε, προφανώς, άλλο ένα φιάσκο που θα προκαλούσε σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις.
Με την παράκαμψη, λοιπόν, του Συντάγματος και τη "γενναία" πράξη του κυρίου Τριαντόπουλου, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, "βγάζει" από το κάδρο κορυφαίους Υπουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και, παράλληλα, πιστεύει πως μπορεί να ισχυρίζεται πως κινείται με βασικό γνώμονα την αναζήτηση της "αλήθειας".
Γιατί δεν πάει ο κύριος Τριαντόπουλος απευθείας στον, τοις πράγμασι, "φυσικό δικαστή";
Διότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, θ' απαντήσει κάποιος. Μα ούτε και αυτό που αιτήθηκε, προβλέπεται, πρέπει να παρακαμφθεί το Σύνταγμα. Άρα, γιατί να μην γίνει μια άλλη παράκαμψη που ν' αποδεικνύει πως ο κύριος Τριαντόπουλος δεν έχει τίποτε να κρύψει και ούτε θέλει ν' αποφύγει την ουσιαστική, ανοικτή εκδίκαση της υπόθεσης;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα....