Διαφορα

Προς ιδιωτικοποίηση η ΔΕΗ...

Αυτό είναι το συμπέρασμα των επαφών μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών, καθώς η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας είναι προαπαιτούμενο του παρόντος προγράμματος.

Να σημειώσουμε πως, για πρώτη φορά, στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, κλήθηκε και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος και παρουσίασε τις απόψεις του Δ.Σ. της επιχείρησης, οι οποίες δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της κυβέρνησης.

 

Το μεν υπουργείο τάσσεται υπέρ των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ) σε χαμηλές τιμές από τη ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της, ούτως ώστε αποκτώντας αυτοί πρόσβαση στο ίδιο φθηνό μείγμα καυσίμου (λιγνίτες, νερά) να προσφέρουν πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια και να αυξήσουν τα μερίδιά τους από 11% σήμερα σε 51% το 2020. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μια διαρροή τζίρου 3 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ και μια έμμεση ιδιωτικοποίηση, αφού αντί να πωληθούν μονάδες, πωλείται σε χαμηλή τιμή η παραγωγή τους, στην οποία σήμερα οι ιδιώτες δεν έχουν πρόσβαση.

 

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ θεωρεί τις δημοπρασίες για την ίδια καταστροφικές και αντιπροτείνει το δικό της εργαλείο, το οποίο παρουσίασε ο κ. Παναγιωτάκης στους δανειστές. Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με τους ανταγωνιστές της, προκειμένου να διαμορφώσουν από κοινού το πελατολόγιο των προς πώληση θυγατρικών, το σχέδιο για τις οποίες θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν επελέγη χθες η PWC ως σύμβουλος για το έργο.

 

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ εμφανίζεται με δική της πολιτική και δική της λύση, σε αντιδιαστολή με εκείνη που προκρίνει το υπουργείο, γεγονός που εκ των πραγμάτων συγχέει περαιτέρω τα θέματα.

 

Ακόμη, πάντως, και αν η αξιολόγηση κλείσει με έναν ακόμη συμβιβασμό, άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια τα ενεργειακά επισημαίνουν ότι σε όποια χώρα της Ευρώπης άνοιξε η αγορά ηλεκτρισμού (π.χ. Ιταλία), αυτό συνέβη μέσω πώλησης μονάδων της κυρίαρχης εταιρείας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.