Διαφορα

Ανοιγμα του λιανεμπορίου προσδοκά και το ΥΠΟΙΚ

Κάθε μήνα με κλειστά καταστήματα, αυξάνεται το έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ...

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει του παρατεταμένου lockdown στο λιανικό εμπόριο, καθώς το κόστος για την οικονομία και τον προϋπολογισμό έχει γίνει δυσβάσταχτο.

"Κάθε μήνα με κλειστό λιανεμπόριο, προστίθεται 0,7% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα", λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν υπέρβαση ελλείμματος έναντι του στόχου κατά 500 εκατ. ευρώ. Αν όμως υπολογιστεί και το κόστος των αναστολών, που πληρώνονται εκ των υστέρων, η υπέρβαση ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ περίπου, εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ποσό που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Το ίδιο θα συμβεί και τον Φεβρουάριο. 

Επομένως, στους δύο μόνο πρώτους μήνες του χρόνου, το έλλειμμα έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 1,4% του ΑΕΠ. Από  το 3,9% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκεται ήδη στο 5,3% του ΑΕΠ, αν δεν αλλάξει τίποτα ως το τέλος του χρόνου.

Αντίστοιχη επιβάρυνση ίσως προκύψει και από τον τουρισμό, καθώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με την παραδοχή για 60% των εισπράξεων του 2019, ενώ τώρα δείχνει πιο πιθανό ένα ποσοστό 40%. Αλλά ακόμη είναι νωρίς να μιλάει κανείς για τον τουρισμό.

Η αγωνία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι τι θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.  Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα και κλείσιμο ανά δεκαπενθήμερο τον Μάρτιο και στη συνέχεια άνοιγμα και της εστίασης σταδιακά από τον Απρίλιο, αλλά ακόμη τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το κλείσιμο του λιανεμπορίου φέτος επηρεάζει και τον προϋπολογισμό  του 2022, αφού αντανακλάται σε μειωμένα φορολογικά έσοδα την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.