Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Εκτελείται στη Βυτίνα Αρκαδίας ο Μαθιός Πόταγας

Στις 2 Μαΐου 1941 ο πρώτος αντιστασιακός εκτελέστηκε από τις δυνάμεις Κατοχής.

Ο 17χρονος μαθητής, Μαθιός Πόταγας, "συνάντησε" τον θάνατο στη Βυτίνα της Αρκαδίας, όταν, σε ηλικία δεκαεπτά (17) ετών, στις 2 Μαΐου 1941, κι ενώ τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς το χωριό, ο νεαρός Μαθιός εμφανίστηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε "Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί". Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι. Κατ' άλλη εκδοχή, πρώτα ο Μαθιός πυροβόλησε τα αυτοκίνητα των Γερμανών, οι οποίοι τον συνέλαβαν πάραυτα και τον σκότωσαν με όπλο, συνθλίβοντάς του έπειτα το κεφάλι.

Η επίσημη αναγνώριση της πράξης ηρωισμού

Το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του Μαθιού Πόταγα, έχει τοποθετήσει άγαλμα του ήρωα στη Βυτίνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από την αδελφή του Ελένη Πόταγα, γλύπτρια. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε στις 3 Μαΐου 2003, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.