Επικαιροτητα

Eγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλον

Tηλεδιάσκεψη φορέων, σχετικά  με την αίτηση αδειοδότησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλον.

Με πρωτοβουλία της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Iανουαρίου 2021 τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος   για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών  στο Μαίναλο, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) . 

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωάννης Λαγός, Πρόεδρος της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που  διήρκεσε από τις 8.00μμ έως τις 11.30μμ., προέκυψαν και νέα στοιχεία: Η ίδια Εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση  και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος  του Δήμου Μεγαλόπολης.

Μεταξύ των 55 συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, ήταν:

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας  Ευστάθιος Κούλης, ο Αντιδήμαρχος Τρικολώνων Νεκτάριος Μπαρούτσας, οι Δημοτικοί σύμβουλοι : Γιάννης Γιαννόπουλος  (πρώην δήμαρχος Γορτυνίας και επικεφαλής της Παγγορτυνιακής Συμμαχίας), ο πρώην Αντιδήμαρχος Τρικολώνων Κώστας  Κανελλόπουλος,  ο Δημήτριος Στρίκος, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γορτυνίας Βασίλης Σιοκορέλης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρίπολης και επικεφαλής την Λαϊκής Συσπείρωσης Τρίπολης Βαγγέλης Γούργαρης , ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Τάσος Παπαζαχαρίας, ο Γιώργος Πραχαλιάς σύμβουλος του Δήμαρχου Τρίπολης, ο Αντιδήμαρχος Καισαριανής Μάνος Κιτσέλλης, ο Πρόεδρος της Παναγίτσας Αρκαδίας Παναγιώτης Παλούκος, οι Δημοσιογράφοι - Eκδότες: Κώστας Φίλανδρος (εφημερίδα Τα νέα της Μεγαλόπολης) και Πέννυ Καλύβα (εφημερίδα Γορτυνία), ο Πρόεδρος της ένωσης Φαλαισιωτών Παναγιώτης Μπένος, ο Φώτης Ζώης Πρόεδρος του σωματείου Παρράσιο Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Νίκος Μπατάλης εκπρόσωπος των Αρκάδων του Λονδίνου, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων : Στεμνίτσας Βασίλης Παπαχειμώνας, Βαλτεσινίκου Παναγιώτης Βασιλικός και Μαγουλιάνων Άγγελος Αλεξόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου  Επαγγελματιών Στεμνίτσας -ΣΙΤΕΕΣΑ και συνοδός βουνού Δημήτρης Μπαρδάκης,  o Στέφανος Κούνης μηχανικός γεωπληροφορικής και τοπογραφίας, τα μέλη του Δ.Σ. της ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. : Dr Γεώργιος Κούλαλης, Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ. στην Ευρωπαϊκή  Συνομοσπονδία Πεζοπόρων {ERA (European Ramblers' Association)}, Παλιάκης Βασίλης, Καρατασάκης Τάσος και  Γεωργία Δημοπούλου καθώς και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, επιστήμονες και τοπικοί επιχειρηματίες.

Μετά από 3,5 ώρες  ενημέρωσης, εποικοδομητικής συζήτησης και ανταλλαγής  απόψεων και την ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο του Δημάρχου Γορτυνίας Στάθη Κούλη όσο και όλων των συμμετεχόντων Δημοτικών Συμβούλων,

Δεδομένου πως η Γορτυνία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήδη από τη δεκαετία του 1950 με τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Λάδωνα που σημειωτέον παράγει 10πλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται σε όλη τη Γορτυνία συνεισφέροντας πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. 

Δεδομένου πως από το 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τον εναλλακτικό τουρισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία του Menalon Trail του πρώτου πιστοποιημένου πεζοπορικού μονοπατιού στην Ελλάδα από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των 3.000.000 πεζοπόρων μήκους 75 χιλιομέτρων, το οποίο διασχίζει το Μαίναλον.

Δεδομένου πως με την συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε το Pan trail το οποίο διασχίζει την Νότια Γορτυνία και τμήμα του Heracles trail στην Βόρεια Γορτυνία το οποίο ξεκινάει από το Ναύπλιο και φτάνει στην στην Αρχαία Ολυμπία (περνώντας από τα τοπόσημα 5 άθλων του Ηρακλή), συνολικά ένα δίκτυο 200 χιλιομέτρων μονοπατιών εντός των ορίων του Δήμου. Ο εναλλακτικός τουρισμός , αποτελεί πλέον την κινητήριο δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής του Μαινάλου ως του κατεξοχήν χώρου άσκησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσφέροντας τόνωση στη τοπική κοινωνία και οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια μέσα στα όρια του Δήμου Γορτυνίας.

2. Να παρθεί άμεσα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας και να υποβληθεί εμπρόθεσμα ( έως 29/1/2021) φάκελος αντιρρήσεων για τα εν λόγω έργα.

3. Να προκληθούν Δημοτικά Συμβούλια και να ζητηθούν αντίστοιχες αποφάσεις των όμορων εμπλεκόμενων Δήμων και Φορέων Τρίπολης και Μεγαλόπολης.

4. Να ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να πάρουν θέση στο θέμα.

5. Να ενημερωθούν άμεσα οι απανταχού Αρκάδες.

6. Να προωθηθεί το παρόν Δελτίο Τύπου σε όλες τις σχετικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

7. Να ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα κλπ) που έχουν έννομο συμφέρον, να υπογράψουν ψηφίσματα, τα οποία πρέπει να αποσταλούν έως τις 25 Ιανουαρίου 2021, αφού προσυνεννοηθούν για τον τύπο και περιεχόμενο με τους συντονιστές που έχουν οριστεί:

από  τον Δήμο Γορτυνίας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

τηλ. επικοινωνίας : 6974710713

και από την ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. ο Ιωάννης Π. Λαγός, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

τηλ. επικοινωνίας : 6944363532 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.