Επικαιροτητα

"Τα θύματα της κυβερνητικής αδυναμίας..."

Ερώτηση με θέμα "Στον αέρα η έγκαιρη καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς,  γεωργούς και κτηνοτρόφους", κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ, κ. Κώστας Βλάσης από κοινού με ομάδα βουλευτών της Ν.Δ., προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

 

Στην εν λόγω ερώτηση προβάλλεται η αναγκαιότητα της καταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης, που χρόνια τώρα και στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι παραγωγοί μας – γεωργοί και κτηνοτρόφοι – λαμβάνουν εντός του Οκτωβρίου κατά το ήμισυ ως προκαταβολή. Φέτος, για πρώτη φορά και ενώ ο Οκτώβριος ήδη λήγει, δεν πήραν την ενίσχυση αυτή. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι να πλήττονται και οι Αρκάδες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Αρκαδικής οικονομίας, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πολλές από τις βασικές τους ανάγκες. 

 

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση το πρόβλημα οφείλεται στην αδιαφορία – ανικανότητα της κυβέρνησης να βγάλει την απαραίτητη Απόφαση για τα Σχέδια βόσκησης της χώρας. Έμειναν οι υποσχέσεις και οι … δεσμεύσεις του Υπουργού για έγκαιρη ικανοποίηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την νέα ΚΑΠ για τους παραγωγούς μας…

 

Ακολουθεί η Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς 

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: "Στον αέρα" η έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας και αβελτηρίας της Κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.

 

Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχατε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη στις 14/10, ανακοινώσατε επί λέξει ότι "Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%.", κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας «γαλαντόμα» παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.

 

Βρισκόμαστε ήδη στις 23 Οκτωβρίου και δυστυχώς τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται - άδικα και παράλογα - εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

 

Ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης - αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης - θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου σε απάντησή σας σε σχετική επίκαιρή μου ερώτηση στη Βουλή στις 12 Ιουνίου 2015,

 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;

Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα  εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο; 

 

Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2015

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Αραμπατζή Φωτεινή                  Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Δράμας ΝΔ

Αντωνίου Μαρία                      Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ

Κατσανιώτης Ανδρέας             Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

Γεωργαντάς Γεώργιος               Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ

Κουκοδήμος Κωνσταντίνος       Βουλευτής Πιερίας ΝΔ

Κέλλας Χρήστος                      Βουλευτής Λάρισας ΝΔ

Μπουκώρος Χρήστος                Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ

Αντωνιάδης Ιωάννης                Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ

Γιαννάκης Στέργιος                  Βουλευτής Πρέβεζας ΝΔ

Κόνσολας Μάνος                     Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ

Στύλιος Γεώργιος                     Βουλευτής Άρτας ΝΔ

Δημοσχάκης Αναστάσιος           Βουλευτής Έβρου ΝΔ

Καράογλου Θεόδωρος              Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ

Βλάσης Κώστας                      Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ

Δήμας Χρίστος                       Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ

Παναγιωτόπουλος Νίκος         Βουλευτής Καβάλας ΝΔ

Καραμανλής Κώστας               Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Δαβάκης Αθανάσιος                Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ

Τασούλας Κωνσταντίνος          Βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ

Κεφαλογιάννης Ιωάννης          Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.