Πολιτικη

Βλάσης: "To Κάστρο Άστρους κινδυνεύει"

Τη διεξαγωγή εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του κάστρου του Παράλιου Άστρους ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κονιόρδου, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.  

Το κάστρο του Παράλιου Άστρους, παρότι αποτελεί ένα εξαίρετο μεσαιωνικό μνημείο, το οποίο κατέχει δεσπόζουσα θέση και αποτελεί τον πυρήνα της χερσονήσου "Νησί", όχι μόνο δεν έχει αναδειχθεί, αλλά κινδυνεύει άμεσα από τις φθορές που του έχει προκαλέσει το πέρασμα του χρόνου. Οι όποιες εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν ήταν επαρκείς με αποτέλεσμα τόσο το τείχος του κάστρους όσο και τα πυργόσπιτα να οδηγούνται σταδιακά στην κατάρρευση.

Με δεδομένο ότι το κάστρο του Παράλιου Άστρους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο τουριστικής έλξης ενός ήδη σημαντικού προορισμού της Αρκαδίας, ο κ. Βλάσης ζήτησε να πληροφορηθεί από την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κάστρου και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος θα πραγματοποιηθούν αυτές. Επιπλέον, ο κ. Βλάσης κάλεσε την κ. Κονιόρδου να τον ενημερώσει για την πορεία των εργασιών εκπόνησης της σχετικής μελέτης, που θα επιτρέψουν την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά και για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου σχετικά με την ανάδειξη και την προβολή του κάστρου.

Παραθέτουμε την ερώτηση: 

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2018

Α.Π.: 7379 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Κονιόρδου

Θέμα: Συντήρηση και ανάδειξη του κάστρου Παράλιου Άστρους

Το κάστρο του Παράλιου Άστρους αποτελεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο και ένα εξαίρετο μεσαιωνικό μνημείο που έχει γίνει «μάρτυρας» σημαντικών ιστορικών γεγονότων. 

Δυστυχώς, στο κάστρο δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης με αποτέλεσμα οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου στο τείχος αλλά και τα πυργόσπιτα που περιλαμβάνει να αυξάνονται συνεχώς και να απειλούν το ίδιο το μνημείο. 

Το κάστρο του Παράλιου Άστρους αποτελεί τον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της χερσονήσου «Νησί», όμως παρά τη δεσπόζουσα θέση του δεν αναδεικνύεται. Η εικόνα εγκατάλειψης του κάστρου, ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής, είναι ανεπίτρεπτη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο τουριστικής έλξης ενός ήδη σημαντικού τουριστικού προορισμού της Αρκαδίας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

α) Θα προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης του κάστρου στο Παράλιο Άστρος; Αν ναι, ποιες θα είναι οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος;

β) Προχωρούν οι εργασίες εκπόνησης της σχετικής μελέτης που θα επιτρέψουν την ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Αν ναι, βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος;

γ) Πως σκοπεύετε να αναδείξετε το κάστρο του παράλιου Άστρους και να ενισχύετε την προβολή του ώστε να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.