Πολιτικη

Μεγαλόπολη: Κυβερνητικές δεσμεύσεις για "μετα-λιγνιτική" εποχή (video)

Συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θωμά, Τρίπολη, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020.

"Αποφασισμένη" δηλώνει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μετάβαση της Μεγαλόπολης στη λεγόμενη "μετα-λιγνιτική" εποχή, αντιμετωπίζοντας τους οικονομικούς και κοινωνικούς "κραδασμούς" που, ευλόγως, προκαλεί το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Γεράσιμος Θωμάς, πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή, την Τρίτη, 21η Ιανουαρίου, προκειμένου να έλθει σ' επαφή με τους εργαζομένους της ΔΕΗ αλλά και αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέντευξη τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε τις δεσμεύσεις από κυβερνητικής πλευράς σχετικά με το μέλλον της Μεγαλόπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας.

 

Νίκας: "Πρώτες" στο φυσικό αέριο η Μεγαλόπολη και η Τρίπολη

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως καταβάλλεται προσπάθεια για "δίκαιη μετάβαση" της Μεγαλόπολης στην επόμενη μέρα και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της. Επίσης, ανέφερε- με αφορμή επίσκεψη του κ. Υφυπουργού στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης που βρίσκεται εκεί- πως σύντομα θ' αρχίσει να υλοποιείται η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πρόβλημα που είναι "βραχνάς" για την Περιφέρεια.

Βλάσης: Μόνιμη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας 

Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών τόνισε πως δυο θα πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι της κυβερνητικής προσπάθειας: Η διατήρηση της Μεγαλόπολης ως δεύτερου σε σημασία ενεργειακού κέντρου της χώρας και η πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Προσέθεσε δε πως η προσπάθεια αφορά κυρίως την εξεύρεση κονδυλίων.

Θωμάς: Οι θέσεις εργασίας της ΔΕΗ είναι διασφαλισμένες, "master-plan" το Καλοκαίρι

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Είδα και άκουσα πολλά. Μίλησα με τους εργαζομένους αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο διάλογος. Η τοπική ηγεσία θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού. Οι θέσεις της ΔΕΗ είναι εξασφαλισμένες, η αγωνία μας είναι για τις "γύρω" θέσεις. Η Μεγαλόπολη έχει τη δυνατότητα να "παίξει" πολύ σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα. Υπάρχει ήδη μια μονάδα φυσικού αερίου στην πόλη. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. (σ.σ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Στο πλαίσιο της "πράσινης ανάπτυξης" θα υπάρχει μέριμνα και για τη βιομηχανική παραγωγή. Η χώρα, χωρίς βιομηχανική παραγωγή, δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Τα χρήματα για τη Μεγαλόπολη θα είναι 25 εκατομμύρια ευρώ από το "τέλος" της ΔΕΗ και θα έχουμε τη δυνατότητα ν' αντλήσουμε από 3 μέχρι και 4 δισεκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Ανάπτυξης, αρκεί να έχουμε το κατάλληλο "project". Αυτό είναι το ζητούμενο. 

Δεν μπορούμε να είμαστε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν, αλλά, αντιθέτως, να καλύψουμε το κενό που το παρελθόν δημιούργησε.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.