Πολιτικη

"Περίεργη" τροπολογία αθωώνει αυτόματα αιρετούς!

Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 και έχει, τουλάχιστον, "περίεργη" διατύπωση!

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται εντός της τροπολογίας:

«(..)αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους». (Φ.Ε.Κ./197/Α/12.10.2020)

Πρόκειται, ουσιαστικά, περί "ασυλίας" που αφορά εντάλματα πληρωμής που εκτελέσθηκαν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019. Παραμένει, φυσικά,  άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά η διάταξη, η οποία μεταξύ άλλων απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους.

Σύμφωνα μ' εκτιμήσεις, η τροπολογία αυτή αναμένεται να παύσει τις διώξεις κατά αιρετών που βρίσκονται ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και, πιθανώς, να ευνοήσει όσους έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό αλλά έχουν καταθέσει εφέσεις. 

Τέλος, να σημειώσουμε πως η τροπολογία κατατέθηκε από τον Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Νικήτα Κακλαμάνη- πρώην Δήμαρχο Αθηναίων- ενώ έγινε αμέσως δεκτή από τον Υπουργό των Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο.

(Φωτογραφία αρχείου από την ορκωμοσία των Ελλήνων Βουλευτών)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.