Πολιτικη

Λαϊκή Συσπείρωση: Γίνεται πράξη η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Περιφέρεια

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

"Πόρτες και παράθυρα ορθάνοιχτα" για σταλίες και αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Για πρώτη φορά, εδώ και δέκα χρόνια που ζητάμε να γίνει καταγραφή των διεκδικήσεων για αποζημιώσεις και σταλίες από την Περιφέρεια και να ενημερωθεί το ΠεΣυΠ και η ΟΕ, αυτό γίνεται πράξη. 

Από αυτή την καταγραφή και ενημέρωση, που αφορά διεκδικήσεις άνω των 30.000 ευρώ, προκύπτει το Νο που δώσαμε στη δημοσιότητα 172.807.776 ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 85 εκατ. ευρώ, που είχαμε αποκαλύψει πριν τρία χρόνια, με βάση τα στοιχεία που είχαμε εμείς. 

Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της Νομικής Υπηρεσίας, είναι όμως ελλιπής.

Δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές διεκδικήσεις όπως π.χ. οι διεκδικήσεις των τραπεζών για το Σκούρα-Πυρί στη Λακωνία, για την μελέτη στο Τζάνε-Καλαμάκι, δίδονται στοιχεία για τρις αγωγές για το Τζάνε-Καλαμάκι, ενώ είναι τουλάχιστον εφτά οι αγωγές κλπ. 

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι που διεκδικούνται και είναι ποσά δεκάδων εκατ. ευρώ. 

Ενώ η Περιφέρεια όχι μόνο δεν είχε αυτή τη καταγραφή, αλλά είχε και μια αποδεκατισμένη Νομική Υπηρεσία (στην Έδρα, στην Αρκαδία και στην Μεσσηνία δεν υπήρχε ούτε ένας δικηγόρος με πάγια αντιμισθία),  οι υποθέσεις έτρεχαν, σε πολλές περιπτώσεις αλλάζαμε τους δικηγόρους «σαν τα πουκάμισα» και οι αποφάσεις για καταβολή αποζημιώσεων έπεφταν βροχή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• ΤΟΜΗ στο έργο παράκαμψη Βουτιάνων 2,5 εκατ. ευρώ.

• ΕΥΚΤΗΤΟΣ στα έργα Τουλούπα-Χάνι και Ραυτόπουλο-Κεφαλόβρυσο  1 εκατ.

• ΣχΣ μισό εκατ. ευρώ στο έργο Φωκιανός-Κυπαρίσσι και άλλα 200.000 ευρώ στο Αποχετευτικό Γυθείου.

• ΙΝΤΡΑΚΑΤ μισό εκατ. ευρώ στο Σκούρα-Πυρί.

• Μητροσύλης στην Αργολίδα 900.000 ευρώ.

• Αλέξανδρος για το αποχετευτικό Νεάπολης 1 εκατ. ευρώ. 

• Κατασκευή ΑΤΕ για το δρόμο προς Κούβελα μισό εκατ. ευρώ. 

• ΛΑΚΩΝ ΑΤΕ για το στοιχειωμένο Λύκειο Γυθείου 1,8 εκατ. ευρώ. 

• Πετρής ΑΤΕ για το Τζάνε-Καλαμάκι 300.000 χιλιάδες ευρώ κ.λπ.

Εμείς δεν λέμε να δούμε όλες τις διεκδικήσεις εδώ, αλλά κάποιες μεγάλες εκατ. ευρώ, κάποιες που «βγάζουν και μάτι»;

Όπως τα έργα Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, Παράκαμψη Βουτιάνων, Τζάνε-Καλαμάκι, Αποχετευτικό Γυθείου, Νεάπολης, Κρανιδίου, Αλιευτικό Βραχατίου, Φράγμα Ασωπού κ.α.

«Ορθάνοικτα πόρτες και παράθυρα».

Να δούμε «τις πόρτες και τα παράθυρα που ήταν ορθάνοιχτα» και έδιναν τη δυνατότητα να εγείρονται αυτές οι διεκδικήσεις, όπως δημοπράτηση των έργων χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις τους και η ομαλή ροή χρηματοδότησης, χωρίς να έχουν γίνει ή να έχουν επικαιροποιηθεί αρχαιολογικές ή άλλες μελέτες ή αυτές να είναι cope peis και να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα. 

Να αποδοθούν ευθύνες για αυτό. Αλλά το κύριο να «κλείσουν αυτές οι πόρτες και τα παράθυρα» να σταματήσει αυτό το αίσχος. Κατασκευαστικοί όμιλοι και μεγαλοεργολάβοι, που κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε μια τσάπα, χωρίς να κάνουν πραγματικό έργο, να διεκδικούν και να παίρνουν αποζημιώσεις εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.

Δεν γίνεται εσείς να τα ρίχνετε στους προηγούμενους, οι προηγούμενοι στους Νομάρχες, στη ΔΕΚΕ ή στα Υπουργεία και το σύστημα αίσχος να λειτουργεί διαχρονικά μια χαρά. 

Εμείς έχουμε πρόταση, που δεν αφήνει τέτοια περιθώρια ασυδοσίας δηλ. τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών να γίνονται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα που θα κατέχει τα υλικά (αδρανή, σίδηρο, μπετόν κλπ) τα μηχανήματα, θα κατανέμει το πλούσιο και έμπειρο εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, που διαθέτει η χώρα μας σε όλες τις φάσεις του έργου (μελέτη, χωροθέτηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία). Μόνο τότε αν φύγει από την μέση το καπιταλιστικό κέρδος, θα φύγει και η λαμογιά, θα έχουμε φθηνά και ποιοτικά έργα για τον λαό. 

Δεν έχω αυταπάτες, υπηρετείτε πιστά την καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία, που αυτή είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Όμως αυτά τα μικρά για το σύστημα, μεγάλα όμως για τον εργάτη, τον άνεργο, γιατί μιλάμε για χορό εκατομμυρίων, θα τα συζητήσουμε ποτέ εδώ, θα αποδοθούν ευθύνες πρώτα και κύρια στα πολιτικά πρόσωπα που εμείς λέμε ότι υπάρχουν και όχι μόνο σε υπηρεσιακούς παράγοντες που εκτελούν εντολές ή υποδείξεις.

Θα μπει ένα τέρμα σε αυτή την αθλιότητα; 

Γι’ αυτά σας εγκαλούμε κ. Νίκα και λοιποί κύριοι της Περιφερειακής Αρχής. 

Εμείς δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό συμβούλων για να το επιβάλλουμε να γίνει τέτοια συζήτηση. 

Εσείς της Περιφερειακής Αρχής και το μπλοκ της αντιπολίτευσης, των αριστερών και αριστερούληδων, των Συριζαίων, Πασόκων και των υγειών δυνάμεων όπως κάποιοι αυτοαποκαλούνται της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχετε τα Νούμερα, έχετε τα γένια και τα χτένια. 

Και τέλος σε πιο στάδιο βρίσκεται η διεκδίκηση 1.187.547 ευρώ για τη μελέτη του έργου Τζάνε-Καλαμάκι από την ΑΞΩΝ ΜΕΛΕΤΑΙ ΑΤΕ; Τι αφορά αυτή η διεκδίκηση; Ποια η υπερασπιστική γραμμή της Περιφέρειας;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.