Πολιτικη

Το Παναρκαδικό επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας, με το συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χρήστο Στάικο και τον υπεύθυνο της θεματικής υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Πέτρο Ζούνη, πραγματοποίησε επίσκεψη την Τετάρτη 15- 12 -21, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ και είχε συναντήσεις με το Διοικητή και αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Αναστάσιο Τζανή και κ. Ανδρέα Πάλλη αντίστοιχα, καθώς και τον διευθυντή του Παραρτήματος ΕΚΑΒ κ. Σταμάτη Μπακόπουλο.

Ενημερώθηκαν για θέματα του νοσοκομείου και αντάλλαξαν απόψεις για την βελτίωση της λειτουργίας του ώστε να έχουν οι πολίτες καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Άκουσαν με προσοχή την ενημέρωση που  έγινε από την διοίκηση του νοσοκομείου η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε αδυναμίες που υπάρχουν. Αναφέρθηκαν τμήματα που εξελίσσονται, (σε ποσοτική και ποιοτική κάλυψη)και τμήματα που υπάρχουν ελλείψεις Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού. Απέδωσαν πολλές από τις ελλείψεις και στην μη ανταπόκριση στις προκηρύξεις που έχουν γίνει για νέες προσλήψεις. Μας ενημέρωσαν για τη χρηματοδότηση και προσεχή δημοπράτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και την καθ’ ύψος επέκταση τριών ορόφων του νοσοκομείου. Έργα που ξεκίνησαν από την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική και είναι σημαντικό να προχωρήσουν και ολοκληρωθούν, καθώς θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και δυνατότητα επέκτασης του χώρου για καλύτερη περίθαλψη. 

 

Από τη μεριά μας, τονίσαμε ότι η ελλιπής οργάνωση, η έλλειψη σε πολλές περιπτώσεις εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, μαζί με παλιές παθογένειες που βαρύνουν το νοσοκομείο και που έχουν καταγραφεί με πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου Υγείας, και που μέσα από δαιδαλώδεις, χρονοβόρες διαδικασίες κάλυψης κατάφερε να φτάσει στη δικαιοσύνη αυτές τις μέρες(περίπου μετά από 10 χρόνια), έχουν παίξει ενδεχομένως ρόλο και στην ελλιπή  προσέλκυση νέων επιστημόνων. Ταυτόχρονα, η άρνηση στήριξης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση δυσκολεύει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας, και κυρίως των πιο αδύναμων οικονομικά και των ανθρώπων της υπαίθρου.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη προσωπικού στο ακτινολογικό τμήμα, όχι μόνο οδηγεί στην εκτροπή των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα, στερεί ταυτόχρονα τη δυνατότητα για την ποιοτική αναβάθμιση του ίδιου του νοσοκομείου και του εθνικού συστήματος υγείας.

Η εγκατάλειψη του τμήματος επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ, μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία, αποδυναμώνει την άμεση και έγκυρη διάγνωση και ποιοτική φροντίδα στον πολίτη.

Η μη προσέλευση νέων επιστημόνων οδηγεί σε  ένα γερασμένο σύστημα υγείας που όχι μόνο δεν εξελίσσεται, αλλά ουσιαστικά  οπισθοδρομεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κινδυνεύουμε να συμβεί αυτό άμεσα αν δεν ληφθούν μέτρα, κίνητρα και ότι άλλο χρειάζεται.

Στόχος πρέπει να είναι το Παναρκαδικό να γίνει ένα Νοσοκομείο που συνεχώς θα βελτιώνεται και θα  μειώνονται οι διακομιδές. Αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι της περιφέρειας και κυρίως της υπαίθρου είναι σε δυσμενέστερη θέση έναντι των αστικών περιοχών κατά 40%.Επίσης, Θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του ΕΚΑΒ, αφού θα μειωθούν τα δρομολόγια του.

Πριν λίγες μέρες, το νοσοκομείο, λόγω covid, έφτασε στα όριά του. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και κυρίως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση περικόπτει 800 εκατομμύρια ευρώ από την υγεία για την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή του παραρτήματος του ΕΚΑΒ κ. Σταμάτη Μπακόπουλο και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η θεματική ομάδα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας θα πραγματοποιήσει και άλλες επισκέψεις σε δομές υγείας του νομού και αντίστοιχες συναντήσεις με αρμόδιους και εργαζομένους.

Ένα νέο ΕΣΥ πρέπει να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό και ελκυστικό και να προκρίνει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Άλλωστε, η πανδημία που ζούμε απέδειξε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι εκείνο που μπορεί να σηκώσει το βάρος κρίσιμων καταστάσεων και χρειάζεται ενίσχυση.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.