Εκλογες 2019

Σμυρνιώτης: "Μπορούμε να πάμε την εποχή ξανά μπροστά" (video, photos)

Για τον τρόπο, με τον οποίο η "Νέα Τρίπολη" θα πάει "ξανά μπροστά" μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, σε συνέντευξή του στο arcadia938.gr.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Τρίπολη" μίλησε για τους σχεδιασμούς και τις δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου Τρίπολης, για τον Αστέρα, τον σιδηροδρομικό σταθμό, την καθημερινότητα, τη διαφθορά και τον "πολιτικό χουλιγκανισμό". 

"Βρισκόμαστε εδώ στο σιδηροδρομικό σταθμό -δε θέλω να πω παλιό γιατί ελπίζω ότι θα δοθεί η δυνατότητα κάποια στιγμή να ξαναλειτουργήσει. Αυτός εδώ ο σταθμός νομίζω -μάλλον είναι σίγουρο- ότι έχει στηρίξει αυτό που λέγεται Τρίπολη, καθώς υπήρξε μία εποχή που ήταν από τις κορυφαίες, με σημαντικές αναπτυξιακές τότε δυνατότητες. Η Τρίπολη, για εκείνη την εποχή, έδωσε μεγάλους ανθρώπους και στο εμπόριο και στις τέχνες και στα γράμματα και στις επιστήμες και φυσικά από αυτόν εδώ το σταθμό φύγανε σε άλλες περιοχές. Θεωρώ ότι αυτός ο σταθμός πρέπει να λειτουργήσει και σε πρώτη φάση, μέχρι να δούμε αν μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ως σταθμός εμπορικού τρένου, μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις."

"Αυτός ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αρχιτεκτονικά. Όλα τα κτίρια εδώ είναι διατηρητέα και στο πλάνο της πρότασης που υποβάλαμε για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας ήταν να ενταχθούν πάλι και να αξιοποιηθούν ως χώροι πολιτισμού, χωρίς φυσικά να χάσουν τη φυσιογνωμία τους και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επανέλθου, αν και όποτε λειτουργήσει πάλι το τρένο. Και φυσικά μπορούμε να μιλάμε για τρενοποδήλατα, τα οποία έχουμε στο πρόγραμμά μας τρένο με διαδρομές.

Σε ερώτηση για το αν τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει η σωστή εκμετάλλευση της γεωγραφικής θέσης της Τρίπολης τουριστικά οικονομικά πολιτιστικά ο κύριος Σμυρνιώτης απάντησε:

"Όχι! Θα πω ένα ξεκάθαρο "όχι". Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, εμπλακήκαμε σε μία διαχείριση κακή της καθημερινότητας, που δεν ήταν καν διαχείριση. Η περιοχή μας υποβαθμίστηκε, οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες που έφερναν εισόδημα ή έπαψαν να υπάρχουν ή έχει μειωθεί η συμβολή τους στο παραγόμενο προϊόν και μιλάω συγκεκριμένα: στρατόπεδα δεν υπάρχουν πλέον, το πανεπιστήμιο -ενώ μας δόθηκε μία ευκαιρία πριν λίγες μέρες και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Τρίπολη να το πάμε λίγο παραπέρα- δυστυχώς και εκεί δεν έγιναν οι επιλογές σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να στηρίξουν την έδρα του πανεπιστημίου όπως έπρεπε. Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πλέον δεν ανήκουν στη ΔΕΗ. Ανήκουν σε μία θυγατρική της, η οποία είναι προς πώληση. Και φυσικά όλα αυτά έγιναν χωρίς την παραμικρή θα έλεγα αντίδραση της Δημοτικής Αρχής παρά κάποιες μεγαλοστομίες, ότι θα κάνουμε, Θα φτιάξουμε και τα λοιπά..."

 

Rebranding Τρίπολη - Αρκαδίας

Μακάρι να βρεθεί επενδυτής και να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι λιγνιτικές μονάδες. Ξέρετε, ότι κάθε χρόνο η Ευρώπη πληρώνει όλο και περισσότερα ποσά για τους παραγόμενος ρύπους. Η στόχευση είναι να μειωθεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων ως πηγή ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το κάνουμε ευκαιρία συνομιλώντας με ευρωβουλευτές. Εμείς πρέπει να είμαστε μπροστά, να δούμε πώς θα αναδείξουμε το πολιτιστικό προϊόν μας και να το μετατρέψουμε σε τουριστικό και μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξουμε και τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα. Και πρέπει ο δήμος να στηρίξει και να δώσει την κατεύθυνση συνδυάζοντας το brandname Αρκαδία με τα τοπικά προϊόντα."

Για τον Αστέρα Τρίπολης

Η μεγαλύτερη επένδυση στην Τρίπολη και την Αρκαδία είναι ο Αστέρας. Μπορούσε να φέρνει ακόμα περισσότερα οικονομικά αποτελέσματα για την περιοχή. Αν δείτε στο πρόγραμμά μας, εμείς λέμε, ότι πρέπει να φύγουμε πιο μπροστά. Όπως ήρθαν οι οπαδοί της HIBERNIAN και κατέκλυσαν την πόλη, νομίζω ότι δεν πήραμε αυτό που έπρεπε να πάρουμε. Αν υπήρχε ένας σχεδιασμός θα ήξερε ο Σκωτσέζος, ο Γερμανός, ο Τούρκος, ο Άγγλος. Ζήσαμε πράγματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για μία περιοχή σαν την Τρίπολη και τα οποία δεν εκμεταλλευτήκαμε."

 "Ακόμα και σε Εθνικό επίπεδο μπορούσαμε να σχεδιάσουμε σιγά-σιγά με τους επιχειρηματίες να κρατάμε τους φιλάθλους των ελληνικών ομάδων στην πόλη μία μέρα, 5 ώρες παραπάνω. Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός να έχουν αφεθεί στις ορέξεις κάποιων. Αυτό πρέπει να το αναστρέψουμε."

Πολιτικός χουλιγκανισμός

"Κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στο νέο, στο άφθαρτο, στο ότι όλοι οι άλλοι είναι κάτι το φθαρμένο, το "διεφθαρμένο" και  εγώ το έχω υποστεί και την προηγούμενη φορά. Το 2014 αντί να κάνω εκλογές, μάζευα κάποια συκοφαντικά φυλλάδια, τα οποία είχαν διανεμηθεί στην πόλη την Παρασκευή το βράδυ της δεύτερης Κυριακής. Εγώ δεν προκάλεσα κανέναν, αλλά αποδεικνύεται κατά κάποιο τρόπο, ότι αυτοί που επικαλούνται το άφθαρτο και το νέο και το καθαρό τέλος πάντων, έχουν και αυτοί κάποια προβλήματα και σταματώ εδώ. Καλό είναι να σταματήσει αυτή η ιστορία εδώ και δεν είναι ζητούμενο το να ξεκαθαριστούν διαφορές υπαρκτές ή ανύπαρκτες αυτή την περίοδο. Ο κόσμος νομίζω ότι θέλει να μας δει να μιλήσουμε για τα προβλήματα. Έχει προβλήματα όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Είμαστε σε μία περίοδο, που θα υπάρξουν εκ των πραγμάτων αλλαγές και σε αυτές τις αλλαγές πρέπει να τοποθετηθούμε σε ένα σημείο, ώστε να προσθέσουμε κάτι σε αυτόν εδώ τον τόπο, ώστε αυτός ο σταθμός όταν ανοίξει να μη διώχνει παιδιά. αλλά να φέρνει κόσμο."

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης 

 "Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ ξανά στο παρελθόν, παρόλο που είπα ότι το παρελθόν μας ακολουθεί και θεωρώ, ότι αυτό είναι εγγύηση για το αύριο. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πέντε άμεσων δράσεων. Είπαμε πριν γι' αυτό, που λέγεται καθημερινότητα και αποκατάσταση. Σε λίγους μήνες και φυσικά παράλληλα και όχι μετά από αυτό, ξεκινάμε ένα σχεδιασμό σε 12 συγκεκριμένους στόχους, που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα, τη διαχείριση και την ψηφιοποίηση του δήμου. Είναι πολύ της μόδας να το λένε αυτό αλλά το θέμα είναι να υλοποιηθεί."

"Το πανεπιστήμιο, τα σχολεία, ο αθλητισμός, η ενέργεια, όλα αυτά είναι στο πρόγραμμά μας. Μπορώ να πω, ότι είναι περίπου 80 - 100 δράσεις. Εκεί θα γίνει η εκμετάλλευση του ονόματος "Αρκαδία" σε συνδυασμό με τα 200 χρόνια της Επανάστασης. Οι στόχοι είναι απλοί και μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα: καινούργιοι αθλητικοί χώροι, αξιοποίηση του πολιτισμού ως επιχειρησιακού εργαλείου και να δούμε, τι θα γίνει επιτέλους με το φυσικό αέριο. Σε επίπεδο προμελέτης, μιλάγαμε το 2014 για τηλεθέρμανση Δυστυχώς στις υπόλοιπες 18 πόλεις, από όπου περνάει το φυσικό αέριο, δεν είναι η Τρίπολη. Αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από ένα δίκτυο τηλεθέρμανσης."

"Δεν ήρθαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αξιολογούμε και αξιοποιούμε υφιστάμενα παραδείγματα παντού και αυτό κάναμε το 2011 - 2014 και θα το ξανακάνουμε. Μη μιλάνε τώρα κάποιοι για την καθημερινότητα τη στιγμή που, όταν ήρθαμε το 2011 η Τρίπολη δεν είχε μπλε κάδο, τα πάρκα ήταν διαλυμένα, η πλατεία Άρεως ήταν σκαμμένη δύο χρόνια και κατέστρεψε οικονομικά μία ολόκληρη περιοχή. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα και εμείς έχουμε αποδείξει, ότι μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Δεν λέμε, ότι τα κάναμε όλα, αλλά κάναμε πολλά. Τους αριθμούς θα τους δείτε στο πρόγραμμά μας. Είναι επίσημα στοιχεία και όλη αυτή τη στόχευση δεσμευόμαστε, ότι μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Και φυσικά, επειδή δεν είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι περιορισμένο σε συγκεκριμένα μόνο έργα, είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε έχει τη διάθεση να συμβάλει στο να γίνει καλύτερη αυτή η πόλη, αυτός ο δήμος."

 "Πρέπει να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και τον κόσμο που έρχεται, αλλά, αν είναι δυνατόν, κάποιοι να ξαναγυρίσουν να επενδύσουν εδώ, γιατί έχουν και αυτοί τα τελευταία χρόνια φύγει. Καιρός είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε -και μπορούμε να προσελκύσουμε- νέες επενδύσεις πιο μεγάλες, προκειμένου να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας και αυτό που λέμε εμείς είναι, ότι αυτός εδώ ο τόπος είχε και τα πάνω του και τα κάτω του. Το μόνο που δεν μπορεί να χάσει αυτός ο τόπος είναι η γεωγραφική του θέση. Η Τρίπολη ήταν και θα παραμείνει το κέντρο της Πελοποννήσου. Ήταν, είναι και θα είναι διοικητική πρωτεύουσα και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες, ώστε να πάμε με άλλο αέρα στην επόμενη περίοδο." 

Στα λόγια του απερχόμενου δημάρχου, ότι υπήρχαν χρήματα αλλά ήταν δεσμευμένα μέχρι το 2017, ο κύριος Σμυρνιώτης απάντησε:

 "Μπορώ να αντιτείνω ότι κάποια έργα τα οποία σε βαθμό ετοιμότητας που ήθελε μία υπογραφή και μπορεί να είχαν ένα κόστος 20 - 25 εκατομμύρια -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλατεία Αγίου Βασιλείου, την οποία επέλεξε η παρούσα δημοτική αρχή να μην την αναπλάσει- μπορεί κανείς να πει, ότι χάθηκαν εκατομμύρια, που πήγαν σε κάποιες διπλανές πόλεις, που είχαν το ίδιο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων των 24 εκατομμυρίων, που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013. Αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν να διαδίδονται. Κι εγώ θα ήθελα να είχα, όταν ανέλαβα, απεριόριστο πακτωλό χρημάτων, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις πότε θα βρεις αυτό, που εσύ θεωρείς ότι πρέπει να σου υποστηρίξει το σχεδιασμό σου."

"Πρέπει κάθε μέρα να διεκδικούμε, πρέπει κάθε μέρα να σχεδιάζουμε, να είμαστε παρόντες σε κάθε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο και δυστυχώς χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι μόνο τα ευρωπαϊκά πλέον προγράμματα. Και ίσως και αυτά μειωμένα... Ζητάμε την ψήφο των δημοτών για να τους αποδείξουμε και αυτή τη θητεία, ότι μπορούμε να κάνουμε την Τρίπολη καλύτερη. Μπορούμε να πάμε την εποχή ξανά μπροστά. Όπως το κέντρο της πόλης έχει γίνει ίσως ένα από τα καλύτερα κέντρα αστικού ιστού σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι είναι ο σχεδιασμός να βγούμε και στο νότιο κομμάτι. Εμείς στην Κανδήλα, στο πιο βεβαρυμένο χωριό, μπορέσαμε και κάναμε επενδύσεις μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ."

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.