Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Το Mουσείο Τεγέας διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο!

Δύο ελληνικά Μουσεία αναμένουν αυτές τις ημέρες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανακήρυξη του "Ευρωπαϊκού Μουσείου 2016". Πρόκειται για  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη, που βρίσκεται στα Χανιά Κρήτης.Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 9 Απριλίου στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας, σε μία μεγάλη γιορτή όπου τα Μουσεία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υποψηφιότητές τους.

 


Φέτος, 49 Μουσεία από 24 χώρες συμμετέχουν στον σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF). Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

 


Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν εκθέσεις ενώ το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ "Το αυγό". Το 2015, νικητής του βραβείου ήταν το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), στο Άμστερνταμ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907).

 


Το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος "Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας", το Μουσείο αναβαθμίστηκε και δημιούργησε τη νέα έκθεσή του, η οποία εκτός των εκθεμάτων υψίστης σημασίας περιλαμβάνει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, που παρουσιάζεται με μοναδικό διαδραστικό τρόπο σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες. Το Μουσείο, η κτηριακή και εκθεσιακή αναβάθμιση του οποίου έγινε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλειτουργεί από το 2014.


Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, και αποτελεί όραμα ζωής του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα".


 

Το Μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 2005, περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα, καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις ημέρες μας. Επίσης, περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, εφημερίδες και πολύτιμες λιθογραφίες. Το 2015, το Μουσείο εγκαινίασε μία νέα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1554, λιθογραφίες, ξυλογραφίες κ.ά., το νέο του πωλητήριο, καθώς και έναν χώρο ξεκούρασης για τους επισκέπτες.


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.