Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Το μεγάλο μυστικό των παντοπωλών της Τρίπολης (ph)

Οι Τριπολίτες παντοπώλες διακρίθηκαν στο εμπόριο τροφίμων καθώς η πόλη αποτελούσε το κέντρο εμπορίας, αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής της κεντρικής Πελοποννήσου.

 

Μια ιδέα για την ανάπτυξη που γνώριζε στα μέσα του 19ου αιώνα αυτός ο τομέας στην Τρίπολη, μας δίνει η εικόνα του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο τέμπλο του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αφιερώθηκε το 1862 από 56 παντοπώλες της Τρίπολης.

 

Εκτός όμως από τα είδη τροφίμων, τα φρούτα και το ψωμί, οι Τριπολίτες παντοπώλες πωλούσαν επίσης πετρέλαιο, οινόπνευμα, ποτά αλλά και πυρίτιδα, η οποία χρησιμοποιείτο για την ανατίναξη βράχων. Η εμπλοκή τους επίσης στην πώληση ειδών τα οποία ήταν αποκλειστικό δικαίωμα άλλων επαγγελματικών ομάδων, όπως η πώληση φαρμάκων, επανειλημμένως δημιουργούσε προβλήματα στους ασθενείς και προκαλούσε δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ παντοπωλών και φαρμακοποιών. Πολλές φορές επίσης οι παντοπώλες είχαν κατηγορηθεί για κερδοσκοπία ή για νοθεία στα προϊόντα που πουλούσαν.

 

Η αποθήκευση πυρίτιδας όμως στα παντοπωλεία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Τρίπολης για πολλά χρόνια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που καρδιοχτυπούσαν οι Τριπολίτες από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε παντοπωλεία που είχαν αποθηκευτεί πυρίτιδα. Οι τοπικές εφημερίδες είχαν από νωρίς επισημάνει το πρόβλημα και είχαν υποδείξει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή του αλλά δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους. Μετά από επανειλημμένα γεγονότα πυρκαγιάς παντοπωλείων στα οποία υπήρχε αποθηκευμένη πυρίτιδα, αλλά η φωτιά σβήστηκε χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες φτάσαμε και στο τραγικό περιστατικό της 25ης Απριλίου 1872 όταν πυρκαγιά ξέσπασε από παντοπωλείο των αδελφών Αργυρόπουλων που βρισκόταν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, περίπου στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το πρακτορείο εφημερίδων. Στο παντοπωλείο των αδελφών Αργυρόπουλων υπήρχε αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας η οποία εξερράγη παρασύροντας στο θάνατο 20 και τραυματίζοντας, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, περίπου 100 Τριπολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο παντοπωλείο προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά.

 

 

Μνημείο αυτού του γεγονότος η εικόνα του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Στρατώνων. Η επέτειος του συμβάντος ήταν και άτυπη αργία για τα κατάστημα της Τρίπολης.

 

Η κακή οικονομική κατάσταση της περιόδου 1880 – 1884 έκανε τους παντοπώλες να πρωταγωνιστήσουν κατά τις εκλογές του 1884, όταν πρωτοστάτησαν κατά του Τρικούπη. Μάλιστα σκίτσα τους στα οποία κρατούσαν μαύρες σημαίες δημοσιεύθηκαν και στον αθηναϊκό τύπο. Το περιστατικό συνέβη στα τέλη του 1891 και επηρέασε για πολύ την αγορά της Τρίπολης.

Παρόλα τα προβλήματα όμως η εμπορία ειδών τροφίμων υπήρξε πάντα μία από της αγαπημένες επιχειρήσεις των Τριπολιτών καθώς τόσο τα είδη όσο και τα περιθώρια κέρδους που αυτά άφηναν ήταν σοβαροί λόγοι για ν’ ασχοληθεί κάποιος με αυτό το εμπόριο.

Το 1835 καταγράφονταν στην Τρίπολη 81 παντοπωλεία ενώ το 1940 ο αριθμός τους βρισκόταν γύρω στα 140. Ο δρόμος όπου βρίσκονταν πολλά παντοπωλεία συγκεντρωμένα ήταν η οδός Ταξιαρχών διότι ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελούσε την οδό εισόδου στην Τρίπολη των κατοίκων των χωριών του Φαλάνθου και της Γορτυνίας, περιοχές οι οποίες εξαρτιόνταν από την Τρίπολη για την προμήθεια πολλών αγαθών. 

 

"Έμποροι και βιοτέχνες Τριπόλεως"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.