Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Αρκαδία... και το αρκαδικό ιδεώδες!

Οι κάτοικοι της "Αρκαδίας" του Βιργίλιου τραγουδούν για τον έρωτα και για την ποίησή τους, όπως ακριβώς και στην ποίηση του Θεόκριτου...

Συγχρόνως όμως κάνουν κρίσιμες αναφορές στην πολιτική πραγματικότητα της πολυτάραχης περιόδου του Βιργίλιου. Πολλοί κατοπινοί μελετητές παρατηρούν πράγματι, πως τα "Βουκολικά" είναι πλήρη αναφορών στην πολιτική και στους πολιτικούς της εποχής, όπως ο Ιούλιος Καίσαρ και ο Οκτάβιος (Καίσαρ  Αύγουστος).

Η ποιητική ανωτερότητα του Βιργίλιου έμελε να εξασφαλίσει μια περίοπτη θέση στα "Βουκολικά" στους επερχόμενους αιώνες της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Το έργο αυτό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές  όπως και αντικείμενο μίμησης κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ειδικότερα από τον 14ο μέχρι τον 16ο αιώνα, στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία. Ήταν μια περίοδος όπου η ποιητική τάση της "ποιμενικής ποίησης" (pastoral poetry) βρήκε μεγάλη απήχηση στους διανοούμενους και στις πολιτιστικές ελίτ της εποχής.

Kατά την Αναγέννηση η Αρκαδία νοήθηκε σαν μια ιδεατή χώρα όπου βασιλεύει η επίγεια ευτυχία και κυριαρχούν οι αρχές του ουμανισμού, η γαλήνη, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η απλότητα.

Έτσι, καθ' όλη την πορεία ανάπτυξης του κινήματος του ευρωπαϊκού ουμανισμού η (ιδεατή) Αρκαδία έμελε να εξυμνηθεί σε μια πληθώρα ποιητικών και πεζών έργων βουκολικής έμπνευσης, τα ποιμενικά ειδύλλια (pastoral romance), ορισμένα από τα οποία έφεραν ομώνυμο τίτλο. Τα ποιμενικά ειδύλλια συνήθως έχουν μορφή ενός μακρού πεζού αφηγηματικού λόγου, με σύνθετη πλοκή, διανθισμένου με εμβόλιμους στίχους τραγουδιών (lyrics) και χαρακτήρες που φέρουν ποιμενικά ονόματα. Για ευνοήτους λόγους επικράτησε το ρεύμα αυτό να ονομασθεί "αρκαδισμός" (arcadianism).

Στα έργα αυτά η Αρκαδία νοείται σαν μια ιδεατή και φανταστική χώρα απαλλαγμένη από τις νοθεύσεις του πολιτισμού...

Ένα από τα έργα που παρουσιάστηκαν τότε...

Η Arcadia του Sidney είναι ένα ποιμενικό ειδύλλιο γραμμένο σε πεζό λόγο γεμάτο λυρισμό και υπάρχει σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη γράφτηκε στο διάστημα 1577-1580, αλλά μεταξύ του 1580 και 1584 ο Sidney πραγματοποίησε μια ριζική αναθεώρηση του έργου προσθέτοντας και ένα τρίτο βιβλίο. Μετά το θάνατό του η έκδοση αυτή κυκλοφόρησε με τον τίτλο "The Countesse of Pembroke's Arcadia" (1590). Και στις δύο εκδόσεις κυριαρχεί ο χρυσός κόσμος της Αρκαδίας και οι δοκιμασίες και τα κατορθώματα των πριγκίπων Musidorus και Pyrocles που αγωνίζονται να κερδίσουν τις αγαπημένες τους.

Ακόμα και στη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και δραματουργία δεν είναι λίγοι oι δημιουργοί που έχουν εμπνευστεί από την Αρκαδία. Ειδικότερα η σύγχρονη ποιμενική δραματουργία (ελεγεία, δράμα, ειδύλλιο, ποιμενική ποίηση) αντλεί πάντοτε τις πηγές της από τον αναγεννησιακό ουμανισμό και συχνά έχει άμεσες αναφορές στην Αρκαδία.

 

Πληροφορίες από arcadia.ceid.upatras.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.