Peloponnese: Greece beyond the obvious- Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής από το Πε.Συ.
Η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο στο πλαίσιο της αποψινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Το πρώτο σκέλος της αποψινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου αφορούσε τη συνέχιση της προχθεσινής, τακτικής συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να συζητηθεί το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τίτλο: "Peloponnese: Greece beyond the obvious" (Πελοπόννησος: Ελλάδα πέρα από το προφανές).
Σημαντικός αριθμός Περιφερειακών Συμβούλων "επέλεξε" σήμερα να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση- καθώς προβλεπόταν αυτή η δυνατότητα-, μεταξύ αυτών και ο εισηγητής του παραπάνω θέματος, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Αθανάσιος Μιχελόγγονας. Αυτό που τόνισε ήταν πως το μπάτζετ (προϋπολογισμός) της προβολής έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να εμπεριέχει περισσότερες δράσεις, ενώ εστιάζει και στην εκπαίδευση των ντόπιων, εμπλεκομένων παραγόντων.
Τα κυριότερα σημεία της συζήτησης για την τουριστική προβολή
Η κυρία Νικολάκου, εκ μέρους της παράταξης του κυρίου Τατούλη, επισήμανε πως: "Η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο κύριος Πτωχός χρησιμοποιεί, συχνά, την έκφραση "πρώτη φορά". Πρέπει ν' αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη είχε κατορθώσει να έχει "name brand" και είχε μια επιτυχή πορεία στο θέμα του τουρισμού. Την προηγούμενη τετραετία (2019-2023), πέρα από την κατασπατάληση μικρών δράσεων, δεν είχαμε απολύτως καμία στρατηγική στο θέμα."
Τόνισε, επιπρόσθετα, πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει πολλά, κρίσιμα σημεία για τα οποία η υλοποίησή τους θα κριθεί στο μέλλον, ελέω της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων- στο θέμα αυτό, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως έχουν εξασφαλιστεί για όλες τις δράσεις χρηματοδοτήσεις, απλά δεν αναφέρονται επακριβώς για να μην "μπερδεύουν"-. Τέλος, όπως είπε, δεν είδε κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής.
Ο κύριος Μάκκαρης ανέφερε πως, κατά τη γνώμη του, το "brand name" της Πελοποννήσου βρίσκεται χαμηλά, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Όσον αφορά την χρηματόδοτηση, αυτή, είπε, κατευθύνεται προς διεθνείς εκθέσεις και ψηφιακά μέσα και όχι την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων και άλλων, "φυσικών" δράσεων. Τέλος, τόνισε πως δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα των "ανισοτήτων" μεταξύ περιοχών, όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη.
Ο κύριος Κελλάρης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης -απουσία του επικεφαλής, κυρίου Κουτουμάνου-, δήλωσε πως η αναγωγή του τουρισμού σε "βαριά βιομηχανία" της χώρας, δεν ωφέλησε τους Έλληνες εργαζόμενους αλλά τους "μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους". Υποστήριξε πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν "υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες", ούτε τις μικρές επιχειρήσεις. "Αυτό το μοντέλο τουρισμού, στηρίζεται διαχρονικά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θεωρείτε κι εσείς το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή ως ευκαιρία κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα ξοδέψετε, και το 2025, έναν πακτωλό χρημάτων για να κάνετε τι; Να προσελκύσετε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου, ώστε η Πελοπόννησος να γίνει ακριβότερος προορισμός. Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Σίγουρα, όχι την πλειοψηφία των πολιτών", σημείωσε.
Ο Αρκάς Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Χρήστος Λαμπρόπουλος, χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" την προσπάθεια που γίνεται, επισημαίνοντας πως "αδικείται η συζήτηση από το να δίνεται έμφαση στο γεγονός πως η Πελοπόννησος προσελκύει το 3% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Για ν' αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, γίνονται παράλληλες προσπάθειες, τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος."
Τι είπαν οι κύριοι Τατούλης και Πτωχός
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, κ. Πέτρος Τατούλης, χρησιμοποίησε τον επιθετικό προσδιορισμό "Βαβέλ" για να περιγράψει τη συζήτηση, αναφέροντας πως δεν πρέπει να λέμε πράγματα που δεν αποτελούν "πρωτοτυπία" και "πλεονέκτημα". Υποστήριξε δε πως, επί της δικής του διοίκησης, ήταν η πρώτη φορά που "μπήκε" η Πελοπόννησος στον τουριστικό χάρτη, μέσω της παρουσίας σε "μεγάλα, τουριστικά γεγονότα." Επιπρόσθετα, είπε πως ο υπό έγκριση σχεδιασμός δεν εμπεριέχει τίποτε το καινούργιο, αποτελεί "copy paste" παλαιότερων μελετών συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως δεν διεκδίκησε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταλήγοντας, ουσιαστικά, πως δεν πρόκειται (ο σχεδιασμός) ν' αποδώσει απολύτως τίποτα.
Από την πλευρά του, ο κύριος Δημήτρης Πτωχός, αφού έδωσε συγχαρητήρια στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και την ομάδα του για την κατάρτιση του σχεδίου, υποστήριξε πως: "Δεν είναι δουλειά μας να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε επάνω σε όσα αξιόλογα έχουν γίνει και αυτό κάνουμε."
Επιπρόσθετα, έκανε ειδική αναφορά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας- όπως και ο κύριος Τατούλης-, τονίζοντας τη σημασία που έχει η ανάπτυξή του για όλη την Περιφέρεια, ενώ επισήμανε πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ουσιαστικά, ο βασικός στόχος του προγράμματος, κατά τον κύριο Περιφερειάρχη, είναι να δημιουργηθούν "συνέργειες" μεταξύ φορέων- και όχι μόνο μεταξύ παραγόντων της τουριστικής αγοράς.
"Το ζητούμενο είναι ν' αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα της περιοχής μας. Είναι πεπεισμένος πως η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσουμε, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.", κατέληξε ο Περιφερειάρχης της Πελοποννήσου.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.