Σε μόνιμη "υπαρξιακή κρίση" το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου
Τι έδειξε η πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου και, κυρίως, η κατάληξή της
Αναπόφευκτη η πρόταση να παραπεμφθεί εις τις..."καλένδες" η προγραμματισμένη "ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας"
Η, ήδη, πολύωρη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, "οδήγησε" Συμβούλους αντιπολιτευομένων παρατάξεων να προτείνουν την "μετάθεση" της ειδικής συνεδρίασης για κάποια άλλη στιγμή, πρόταση που αποδέχθηκε και ο κύριος Πτωχός. Η, σχεδόν, δίμηνη απουσία τακτικών συνεδριάσεων του οργάνου, οδήγησε σε... "υπερφόρτωση"!
Είναι γεγονός πως, λόγω πληθώρας θεμάτων- κυρίως επερωτήσεων-, η τακτική συνεδρίαση διήρκεσε πέραν, ίσως, του δέοντος χρόνου. Σκεφθείτε δε πως, πέρα από την αδιαμφισβήτητη σημασία όλων των θεμάτων, η συζήτηση γίνεται, κατά κύριο λόγο, σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο και αφορά τοποθετήσεις γενικού χαρακτήρα, καθώς το Συμβούλιο δεν έχει, ως γνωστόν, τις αρμοδιότητες που είχε κατά το παρελθόν.
Ουσιαστικά, οι τοποθετήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων είναι, σε μεγάλο βαθμό, "τυποποιημένες" και, συνήθως, δεν προσθέτουν τίποτε στα όσα είναι ήδη γνωστά στους πολίτες. Οι τελευταίοι αυτοί, άλλωστε, δεν δείχνουν και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνεδριάσεις του οργάνου, παρά μόνο συγκυριακά.
Προφανώς, όμως, δεν είναι δυνατόν να μην διεξάγονται, καν, συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι έτσι υποβαθμίζεται, περαιτέρω, ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης και μετατρέπεται σε μια δομή υποτυπώδους "μάνατζμεντ" μέσω επιτροπών. Η "κυβερνησιμότητα", για την οποία εκόπτετο η κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε ως βασική "δικαιολογία" για τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των Περιφερειών, οδηγεί, σιγά σιγά αλλά και με μαθηματική ακρίβεια, στην κατάργηση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.
Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε πως "ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου".
Τι συζήτησαν για τις πυρκαγιές στο Ξυλόκαστρο και τις Α.Π.Ε. στην Πελοπόννησο
Μετά από μια εκτεταμένη συζήτηση περί των πυρκαγιών που έπληξαν το Δήμο Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης- η οποία προκλήθηκε μετά από τη συγκέντρωση υπογραφών από τις παρατάξεις των κυρίων Τατούλη, Μάκκαρη και Κουτσούλη, και οδήγησε σε μια "διαπραγμάτευση" και την ομόφωνη απόφαση που διαπιστώνει την υφιστάμενη κατάσταση, ζητώντας από το κράτος την άρση των δυσμενών συνεπειών επάνω σε κάποιους συγκεκριμένους άξονες-, το Περιφερειακό Συμβούλιο "εδέησε" να φθάσει στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
Αναστολή αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Να γνωμοδοτήσει αρνητικά η ολομέλεια του ΠΕΣΥ για τις νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στη Μάνη (Γαϊδαροβούνι Ταϋγέτου) και στα βουνά Αρτεμίσιο, Μαίναλο, Πάρνωνας, Τσεμπερού.
Υπήρχε, ωστόσο, η προϋπόθεση πως η ένταξη του θέματος αυτού θα αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι έχει ήδη συζητηθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Πελοποννήσου και , σύμφωνα με τον κανονισμό, όπως δήλωσε ο κύριος Σκαντζός, δεν μπορεί να επαναληφθεί πριν παρέλθουν 2 μήνες.
Ο κύριος Μάκκαρης υποστήριξε πως το θέμα είναι "γενικότερο" και "διαφορετικό" απ' αυτό για το οποίο αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Η κυρία Νικολάκου υποστήριξε πως η αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι συγκεκριμένη και δεν συνεπάγεται εκχώρηση κάθε πολιτικής θέσης, παραταξιακής άποψης κ.ο.κ. Σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε, το Περιφερειακό Συμβούλιο εξελίσσεται σε όργανο "τυπικής υπόστασης", εφόσον δεν δύναται να εκφραστεί πολιτικά σε μια σειρά από θέματα.
Ουσιαστικά, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις υποστηρίζουν πως πρόκειται για θέμα που αφορά συνολικά τις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες) στην Πελοπόννησο και όχι συγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ο κύριος Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων, πως γίνεται, σκοπίμως, μια διαστρέβλωση της ουσίας του θέματος, καθώς πρόκειται περί γενικής, πολιτικής συζήτησης περί ΑΠΕ και όχι για ζήτημα "αρμοδιοτήτων". Ο κύριος Νικολάου, τέλος, υποστήριξε πως υπάρχει άλλη αντιμετώπιση εν προκειμένω, σε σχέση με το θέμα του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, που είχε συζητηθεί στο Πε.Συ., παρ' ότι είχε ήδη ληφθεί απόφαση από την αρμόδια επιτροπή.
Επί της ουσίας, το θέμα δεν συζητήθηκε, καθώς επικράτησε η άποψη της πλειοψηφίας.