Συνεχίζει ν' "ανάβει φωτιές" το λιγνιτόσημο και η "Αρκαδία Α.Ε." στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Τεταμένο το κλίμα στην πρόσφατη, ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον Περιφερειάρχη να μιλάει για "κατάντια"!
Η κατάσταση στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, είχε ήδη "φορτιστεί" λόγω του περιεχομένου του τρίτου, κατά σειρά, θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας και τη διαχείριση του "λιγνιτόσημου" (των χρημάτων, δηλαδή, που δίνονται από τη ΔΕΗ ως "αντιστάθμισμα" για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και προορίζονται, κυρίως, για έργα στην περιοχή).
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Παναγιώτης Νίκας, είχε αναφερθεί συχνά σε αυτό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πριν τις Περιφερειακές Εκλογές του 2019. Πλέον, όπως ήταν ίσως αναπόφευκτο, το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Σκαντζού, Τατούλη και Γιαννακούρα.
Κατά συνέπεια, το κλίμα είναι "θερμό", πολλές οι αλληλοκατηγορίες και ακόμα περισσότερα τα υπονοούμενα. Ο κύριος Σκαντζός, μάλιστα, κατέθεσε, στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση, μια σειρά από έγγραφα στο Προεδρείο του οργάνου, προς απόδειξη των όσων ισχυρίστηκε.
Το "μπρα-ντε-φερ" μεταξύ των κυρίων Σκαντζού και Τατούλη στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κατηγόρησε την παράταξη του κυρίου Τατούλη και, συγκεκριμένα, τον κύριο Ευάγγελο Γιαννακούρα, ο οποίος, πριν από κάποιο διάστημα, είχε προβεί σε πολιτική καταγγελία, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης εκ μέρους της επιτροπής του, λεγόμενου, "λιγνιτόσημου" αλλά και σε σχέση με τον τρόπο που διοικείται η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας, "Αρκαδία Α.Ε."
Η "κόντρα" μεταξύ των δυο παραπάνω πολιτικών- με την μακρόχρονη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- διαρκεί εδώ και χρόνια κι έχει πολλά "επεισόδια". Εν προκειμένω, ο κύριος Σκαντζός, κατηγορούμενος ο ίδιος, ταυτόχρονα με την Περιφερειακή Αρχή, γι' "αδιαφανείς διαδικασίες", προέβη σε μια φορτισμένη, ως προς την ένταση, απάντηση, παραθέτοντας στοιχεία που αφορούν την περίοδο κατά την οποία Περιφερειάρχης της Πελοποννήσου ήταν ο κύριος Τατούλης.
Ουσιαστικά, ο κύριος Σκαντζός ανέφερε πως ήταν η διοίκηση Τατούλη αυτή που δεν έκανε σωστή διαχείριση των πόρων του ΕΑΠ (λιγνιτόσημου), ενώ δήλωσε πως θα κινηθεί και νομικά κατά του κυρίου Γιαννακούρα.
"Eμείς είμαστε το φως κι εσείς είστε το σκοτάδι", ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του κυρίου Σκαντζού, ο οποίος υποστήριξε πως, κατά τη διάρκεια της θητείας Τατούλη στη θέση του Περιφερειάρχη, είχαν πραγματοποιηθεί πληρωμές προς στελέχη του πολιτικού γραφείου του κυρίου Τατούλη με κονδύλια, προερχόμενα από το ΕΑΠ, που προορίζονταν για έργα στη Μεγαλόπολη.
Επιπρόσθετα, ο κύριος Σκαντζός αναφέρθηκε και στις αμοιβές που δίνονταν, πάντα κατά την περίοδο της θητείας του κ. Τατούλη, σε μια σειρά από επιχειρήσεις Ο.Τ.Α. στην Πελοπόννησο.
Ορισμένως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς θεωρεί πως δέχεται προσωπική επίθεση με στόχο να "θιγεί η υπόληψή του", ήταν ιδιαιτέρως λάβρος και, μάλιστα, ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση και με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, "Πρώτα η Πελοπόννησος", κ. Μανώλη Μάκκαρη, ο οποίος του ζήτησε να μην.. "πλατειάζει" για να λάβει την απάντηση πως δεν τον αφορά το θέμα!
Τέλος, ο κύριος Σκαντζός υποστήριξε πως η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει ως στόχο να δώσει λύση στα προβλήματα των Μεγαλοπολιτών και θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να γίνει το καλύτερο.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπήρξαν και άκομψες αναφορές σε άλλα πρόσωπα, εκτός μικροφώνου, τις οποίες δεν πρόκειται ν' αναπαράγουμε. Επίσης, μέλη της παράταξης του κυρίου Δημήτρη Πτωχού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τοποθέτηση του κυρίου Σκαντζού.
Οι εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης εντός Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να πάρουν, ουσιαστικά, "θέση" υπέρ της μια πλευράς ή της άλλης, κινήθηκαν σ' ένα γενικότερο πλαίσιο σχετικά με τη "νοοτροπία" που διέπει τη διοίκηση των αναπτυξιακών εταιρειών των Ο.Τ.Α., χαρακτηρίζοντας "διαχρονική" την αδιαφάνεια και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, προσθέτοντας, ειδικότερα, ότι τη στιγμή κατά την οποία η Μεγαλόπολη αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, δεν είναι δυνατό το Συμβούλιο ν' ασχολείται με "προσωπικές έριδες".
"Απείρου κάλλους" χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κυρίου Σκαντζού ο κύριος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας "προσπάθεια που έγινε μέσω ενός δικτύου ψευδολογίας ν' αποδομηθεί η καταγγελία του κυρίου Γιαννακούρα". Ο κύριος Τατούλης είπε, επίσης, πως ο κύριος Σκαντζός συμπεριφέρθηκε ως "οσία"!
"Θα έπρεπε να υπάρχει λίγος σεβασμός, διότι το ΕΑΠ το πετύχαμε εμείς, εγώ, ο Δημήτρης ο Ρέππας και ο Γιώργος ο Δασκαλάκης, πηγαίνοντας μαζί στην αείμνηστη Υπουργό, Βάσω Παπανδρέου. Κάποιοι νεόκοποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί μπορεί να προσβάλλονται για το ανύπαρκτο προσωπικό τους κύρος, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν το κύρος άλλων", σημείωσε ο πρώην Περιφερειάρχης.
"Ήμουν Πρόεδρος σε μια σειρά από δομές. Δεν πήρα ούτε μισό ευρώ. Κι έρχεται ο Πρόεδρος να κάνει και μια "κωλοτούμπα", σε συνεργασία με τον κύριο Περιφερειάρχη, λέγοντάς μας πως θα πάρει λιγότερα- "γύφτικό ή εβραϊκό παζάρι είναι αυτό;", αναρωτήθηκε, ρητορικά, ο κύριος Τατούλης.
"Οφείλετε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν! Αν δεν υπήρχαν οι αναπτυξιακές εταιρείες, δεν θα λειτουργούσε τίποτε στην Ελλάδα! Τις θεμελιώσαμε εμείς, ενώ η παράταξή σας δεν τις ήθελε και τώρα προσπαθεί, παρανόμως, να τις αποδομήσει!"
Ο κύριος Τατούλης αναφέρθηκε, για πολλοστή φορά, και στην αλλαγή λειτουργίας των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α., μέσω κυβερνητικής απόφασης που, κατόπιν, κρίθηκε "αντισυνταγματική" από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα να έχουμε τροποποίηση του νόμου από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Βορίδη.
Τέλος, ο πρώην Περιφερειάρχης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως θέλει την περαιτέρω υποβάθμιση του Συμβουλίου, με αρωγούς "κάποιους εδώ μέσα", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η κατάσταση, ωστόσο, έγινε ακόμα πιο "θερμή", όταν ο κύριος Σκαντζός, σύμφωνα με τον κανονισμό, ανακοίνωσε πως έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος της συνεδρίασης και θα πρέπει αυτή να λήξει. Αμέσως, είχαμε αντιδράσεις εκ μέρους, κυρίως, της κυρίας Νικολάκου- που δήλωσε πως αυτού του είδους οι συνεδριάσεις δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς- και του κυρίου Μάκκαρη, ο οποίος ανέφερε πως η μεγάλη, αδικαιολόγητη διάρκεια της συζήτησης για το τρίτο θέμα, ουσιαστικά έθεσε τα υπόλοιπα επτά θέματα εκτός διαδικασίας.
Η "έκρηξη" του Περιφερειάρχη της Πελοποννήσου
Κι ενώ η συνεδρίαση έληξε, θορυβωδώς, κατά την αποχώρησή του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός, κατηγορήθηκε, σ' έντονο ύφος, από τον πρώην Περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη, ως "υπεύθυνος" για τη δυσλειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Δείτε παρακάτω απόσπασμα των όσων συνέβησαν μετά την, τυπική, λήξη της συνεδρίασης
"Κατάντια, αυτό που γίνεται εδώ μέσα είναι κατάντια! Και θέλετε να φέρουμε και νέα παιδιά εδώ...Για ποιο λόγο;" αντέτεινε, επίσης σ' έντονο ύφος, ο κύριος Πτωχός, αναφερόμενος και στο "Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων", μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Ο κύριος Πτωχός υποστήριξε πως συζητήθηκε επί τρεις ώρες ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί "σ' ένα τέταρτο" και κατηγόρησε όχι μόνο την παράταξη του κυρίου Τατούλη αλλά και άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις πως, ουσιαστικά, λένε ότι θέλουν, χωρίς να υφίσταται κανένας λόγος και καμία ουσία.
Οι παρατηρήσεις αυτές, προκάλεσαν, εκ νέου, αντιδράσεις, από την πλευρά Συμβούλων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια "επικίνδυνη" υπέρβαση των ορίων ευπρέπειας.