Επικαιροτητα

Αύξηση ωραρίου καθηγητών & μαθητών στην τάξη

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών και τον αριθμό των μαθητών στην τάξη.

 

Σχεδόν 10 μέρες πριν τη μεγάλη Γενική Απεργία της Πέμπτης, 14 του Δεκέμβρη και ενόψει της 3ής αξιολόγησης, κυβέρνηση – ΕΕ προκαλούν. Διευρύνουν τα παλιά, φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εκτός από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, προνομιακών επιδομάτων, επιτάχυνση των πλειστηριασμών) στο στόχαστρό τους μπαίνει και η οργάνωση των αγώνων, η ίδια η Απεργία. Θέλουν σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς, να μην κινείται τίποτα που να αμφισβητεί την βάρβαρη πολιτική τους.

Η συγκυβέρνηση το συζητάει, δεν αποκλείει το νέο πακέτο προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και στο χώρο της εκπαίδευσης. Προαπαιτούμενα που θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός διδακτικών ωρών ανά εκπαιδευτικό, καθώς και ο αριθμός μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με βάση τις  “βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ”. Αυτό πρακτικά σημαίνει 30άρια τμήματα, κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων (ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ).  Απαίτηση επίσης των θεσμών είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων σύμφωνα με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.  

Ήδη η κυβέρνηση με το νόμο για τη ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου των ιατρών, επέβαλε την εργάσιμη εβδομάδα των 60 ωρών. Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στην πράξη προετοιμάζουν το έδαφος για τη γενίκευση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου σε όλους του κλάδους και στην εκπαίδευση (π.χ. Αυτό στην εκπαίδευση εκφράζεται: Ενεργός χρόνος είσαι στην τάξη, Ανενεργός χρόνος είσαι σε κενό!!!). Η αύξηση του ωραρίου, η κινητικότητα, ο εκπαιδευτικός λάστιχο, η εντατικοποίηση είναι απαιτήσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.       

Η αύξηση του ωραρίου, εκτός των άλλων θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών και θα κλείσει ακόμα περισσότερο το δρόμο στους μόνιμους διορισμούς. Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και ως όχημα ανατροπής εργασιακών σχέσεων.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση!! Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου και τη πλήρη διάλυση του ωραρίου των εργαζομένων!

Η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και στα σχέδιά της είναι η  επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 του Δεκέμβρη! Κανένας να μην δεχθεί να δώσει άλλοθι σε μια πολιτική που φέρνει τον εργασιακό μεσαίωνα, που σμπαραλιάζει εργατικά δικαιώματα δεκαετιών στην εκπαίδευση. 

 

Ούτε βήμα πίσω, ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν:

• Καμία αύξηση στο ωράριο των εκπαιδευτικών. Ήδη πολλοί από εμάς τρέχουμε σε 2, 3 και 4 σχολεία που απέχουν  πολλές φορές δεκάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι μας πλεονάζουν χωρίς οργανική θέση. 

Απαιτούμε

• Μείωση και όχι αύξηση των μαθητών στην τάξη,  με παιδαγωγικά κριτήρια. Επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου.

Δε θα δεχτούμε

• Την αντιδραστική αξιολόγησή τους, που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση της σχολικής μονάδας και την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου. 

 

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ 14/12 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ! Όλοι στις 10.30 στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Πετρινού (Τρίπολη).

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.