Επικαιροτητα

Σε τρεις φάσεις η επιστροφή στα θρανία

Στον πιο δύσκολο γρίφο για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση εξελίσσεται το άνοιγμα των σχολείων.

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, αποκάλυψε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις.

Η εισήγηση των επιστημόνων της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να δοθεί σήμερα στον πρωθυπουργό, ο οποίος μέσα στο Σαββατοκύριακο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα με ορόσημο την 4η Μαΐου, οπότε και θα υπάρξει άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και κατάργηση των SMS και των βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις.

Οι σκέψεις για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα των μονάδων. Έτσι πρώτοι στα θρανία θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις 11 ή στις 18 Μαΐου. Κατόπιν θα ακολουθήσουν έως το τέλος του μήνα σταδιακά κι εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες οι μαθητές των Γυμνασίων και των Δημοτικών.

Ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή παράταση της χρονιάς έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ το σχέδιο προβλέπει τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και πρόληψης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να βρίσκονται λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των θρανίων και πιθανόν διπλές βάρδιες πρωί και απόγευμα.

Όλα πάντως είναι ανοιχτά και θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν όσον αφορά στην πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα μέσα στον Μάιο. Ενδεχομένως οι υπόλοιποι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχει και το σενάριο να επαναλειτουργήσουν σταδιακά Λύκεια και Γυμνάσια και να παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.

Όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν σύντομα μετά και από τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς όπως λένε στόχος είναι η προστασία των ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, παππούδων και γιαγιάδων, που στην Ελλάδα, έχουν πολύ στενή επαφή με τα εγγόνια τους, ειδικά αυτά των μικρότερων ηλικιών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.