Εργασια

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Οι πρώτες προσλήψεις ΟΑΕΔ

Ξεκινούν οι πρώτες προσλήψεις του ΟΑΕΔ σε 17 δήμους της χώρας.

 

 

Στους 8 μήνες η διάρκεια του προγράμματος που αφορά απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων σε περιοχές - "θύλακες" ανεργίας για την νέα κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ. 

 

Η επιλογή των δήμων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, έγινε με βάση το ύψος της μακροχρόνιας ανεργίας, που καταγράφηκε. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό το πρόγραμμα σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της χώρας, με στόχο να καλύψει το σύνολό τους.

 

Πρόκειται για τους δήμους Περάματος (476 ωφελούμενοι), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (818), Άργους – Μυκηνών (270), Θερμαϊκού (230), Καλαμαριάς (464), Αρταιών (334), Παύλου Μελά (797), Σαλαμίνος (153), Αγίων Αναργύρων – Καματερού (341), Φυλής (269), Παιονίας (165), Ασπρόπυργου (206), Κορδελιού – Ευόσμου (753), Σιντίκης (100), Αγρινίου (795), Κορινθίου (243) και Κερατσινίου – Δραπετσώνας (504). 

 

Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας οκτώ μηνών, από πέντε που ήταν έως σήμερα, και περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων. 

 

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος. Η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί, ότι ένας στους δύο αδυνατεί, να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. 

 

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν, να επιλέξουν: 

 

Α) Πρόγραμμα κατάρτισης στη Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών 

 

Β) Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών. 

 

Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

 

Για την επιλογή των πρώτων 17 Δήμων, στους οποίους θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά και για τους ακόλουθους 32 Δήμους, χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία, με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να δίνεται προτεραιότητα σε Δήμους, που συνδυαστικά παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και αυξημένη ποσοστιαία μεταβολή της μακροχρόνιας ανεργίας. 

 

Ο κάθε Δήμος οφείλει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, να καταγράψει τα έργα/ πράξεις/ υπηρεσίες, που επιθυμεί, να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, που θα υλοποιήσει. 

 

Η τεκμηριωμένη αυτή δαπάνη θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

 

Νωρίτερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αν. Υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου με Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη για τα νέα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Κατά τη συνάντηση η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε, ότι στόχος είναι ο άνεργος, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, αφενός να έχει την αναγκαία επαγγελματική συμβουλευτική καθοδήγηση, αφετέρου να αποκτήσει εφόδια ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί μετά το πέρας του προγράμματος στην αγορά εργασίας.

 

''Στη νέα γενιά προγραμμάτων προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς'', ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου. Πρόσθεσε δε ότι, με το νέο σχεδιασμό της κοινωφελούς, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, να περιλαμβάνεται στα προγράμματα το κριτήριο της εντοπιότητας. 

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε, ότι θα ήταν χρήσιμο τα συγκεκριμένα κοινωφελή προγράμματα, να υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους. ''Η ανεργία παραμένει μεγάλη πληγή για τη χώρα μας και οφείλουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε συντεταγμένα πρωτοβουλίες, για να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα. Η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει να είναι αρωγός και σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια που είναι σε αυτή την κατεύθυνση'', υπογράμμισε ο κ. Πατούλης. 

 

Η κατανομή:

 

 

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.