Πάσχα στην Τρίπολη: Η παρακμή ενός εορτασμού (photos)
Κατά κοινή ομολογία όλων, εμπλεκομένων και μη, το Πάσχα στην Τρίπολη, την "καρδιά της Πελοποννήσου", έχει, όσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις, περιέλθει σε τέλμα..
Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι αναπόφευκτοι-για παράδειγμα η μείωση της οικονομικής δαπάνης λόγω της γενικής, δημοσιονομικής δυσπραγίας- και κάποιοι συγκυριακοί- όπως,η μειωμένη συμμετοχή φορέων και πολιτών στις εορταστικές εκδηλώσεις.
1997: O τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος στην Πλατεία Άρεως
Είναι βέβαιο πως παλαιότεροι εορτασμοί, ειδικά τις "καλές εποχές των παχιών..αρνιών", διέθεταν περισσότερες και πιο "φιλόδοξες" εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να προσελκύουν και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
2001: Άναμμα φωτιάς στην Πλατεία Άρεως για το σούβλισμα των αρνιών
Αυτό δεν οφειλόταν μόνο στις αθρόες χρηματοδοτήσεις που λάμβανε η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στο προσωπικό "όραμα" συγκεκριμένων ανθρώπων, που έπαιζαν νευραλγικό ρόλο ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων.
1999: Ο τότε Αντιδήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Ταλαγάνης, σε χορευτικό "ενσταντανέ"
Η καλύτερη περίοδος για το "Τριπολιτσιώτικο Πάσχα", θα πρέπει να θεωρηθεί η δεκαετία από το 1997 έως και το 2007. Έκτοτε, αργά αλλά σταθερά, το Πάσχα "υποβαθμίζεται", είτε λόγω της πρωτοκαθεδρίας που "απολαμβάνει", πλέον, ο εορτασμός της "Άλωσης" είτε επειδή, ουσιαστικά, απέτυχε η καθιέρωση αξιόλογων καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Τρίπολη.
Δημοσίευση της εφημερίδας "Αρκαδική Φωνή" για τις εκδηλώσεις του 1999
Η εντελώς λανθασμένη εντύπωση πολλών πως το Καρναβάλι αποτελούσε "αντίπαλο δέος" απέναντι στο Πάσχα-ενώ, στην πραγματικότητα, το ενίσχυε-, οδήγησαν σε αλλοπρόσαλλες επιλογές, οι οποίες, σε συνδυασμό με την, επίσης, σταθερή υποβάθμιση του-μόνο στα λόγια, πλέον- "Θερινού Πολιτιστικού Φεστιβάλ Τρίπολης", αφαίρεσαν κάθε δυναμική από τις αμιγώς πολιτιστικές δράσεις που γίνονται στην πόλη, με οιαδήποτε αφορμή.
2012 , Άποψη της Πλατείας Άρεως
Κατά συνέπεια, αυτό που έχει απομείνει είναι κάποιες, συχνά σπασμωδικές, πρωτοβουλίες ιδιωτών και φορέων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έλλειψη κεντρικού, ορθολογικού σχεδιασμού των εκδηλώσεων, είτε μιλάμε για το Πάσχα είτε για κάποιον άλλο εορτασμό.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τρίπολης, αλλά και της Αρκαδίας, εν γένει, συνίσταται-μεταξύ άλλων-στο ότι μπορεί να συνδυάσει ετερόκλητα, φαινομενικά, στοιχεία-όπως είναι η Χριστιανική παράδοση και η αντίστοιχη αρχαιοελληνική- και να προσφέρει στον επισκέπτη εμπειρίες και εικόνες αξιομνημόνευτες.
2017, Περιφορά Επιταφίων
Η αξιοποίηση, όμως, των στοιχείων εκείνων που διαμορφώνουν ένα ελκυστικό πακέτο για τον επισκέπτη-είτε αυτός είναι ημεδαπός είτε και αλλοδαπός-, όπως είναι τα Μοναστήρια, τα αρχαία θέατρα, οι φυσικοί χώροι σπανίου κάλλους και, τελικά, οι παραδοσιακού ύφους εορτασμοί, όπως το Πάσχα, δεν γίνεται με τυχαίο και χαοτικό τρόπο.
Δεν φθάνουν οι "Επιτάφιοι", μια δυο συναυλίες και..πέντε κλαρίνα για να κάνεις εορτασμό του Πάσχα, όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες των συμμετεχόντων..
(με φωτογραφίες από το arcadia.ceid.upatras.gr)
Σχόλια