Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Συνεδριακός...."οργασμός" στην Ελλάδα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Το τελευταίο διάστημα, διοργανώνονται απανωτά συνέδρια στην Ελλάδα

Ως γνωστόν, τα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα διεξήγαγαν, διαδοχικά, τα συνέδριά τους- και το ΜέΡΑ25, επίσης-, ενώ, αυτές τις ημέρες, διεξάγεται στην Καλαμάτα το Αναπτυξιακό Συνέδριο παρουσίασης του νέου ΕΣΠΑ από την πλευρά της Κυβέρνησης. 

Καθώς το αντικείμενο της εργασίας μας απαιτεί την παρακολούθηση των συνεδρίων αυτών- είτε εκ του σύνεγγυς είτε εκ του μακρόθεν-, είμαστε σε θέση, φρονούμε, να διατυπώσουμε κάποια γενικά συμπεράσματα, χωρίς να "πέφτουμε" στην παγίδα των κατακερματισμένων και επιφανειακών εντυπώσεων που, ηθελημένα, προωθούνται από διάφορα ΜΜΕ, αναλόγως με το ποιος διοργανώνει ένα Συνέδριο και με ποια αφορμή.

Γιατί, στην ουσία, τα Συνέδρια, κατά κύριο λόγο, έχουν ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και την διασφάλιση ενός επικοινωνιακού "momentum". Κατά τα λοιπά, η φύση των διαδικασιών αυτών στη χώρα μας είναι τέτοια που, ουσιαστικά, "αποκλείει" το ευρύ κοινό από τη συμμετοχή- και δεν εννοούμε τη "δια ζώσης" συμμετοχή, αλλά οιαδήποτε τέτοια...

Τα Συνέδρια που άπτονται πολιτικών θεμάτων, αφορούν τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους και όσους "παίζουν" ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι, δυστυχώς, αδιάφορη απέναντί τους. Η ενημέρωση δε που λαμβάνουν οι τελευταίοι είναι αποσπασματική, εν μέρει "κατευθυνόμενη" και, κυρίως, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "ευνοϊκού" κλίματος ενόψει εκλογών, για το κάθε κόμμα.

Τι προσφέρουν, συνεπώς, τα Συνέδρια;

Θα μπορούσε, κανείς, να υποστηρίξει, "αφοριστικά", πως τα Συνέδρια είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσουμε με αυτή την προσέγγιση. Τα Συνέδρια καλώς γίνονται, ακόμα κι όταν τα περισσότερα που ακούγονται, "on the record", σε αυτά, αποτελούν υποσχέσεις και γενικόλογες περιγραφές προθέσεων ή υπεραισιόδοξους ισχυρισμούς. Από εκεί και πέρα, όμως, τα ίδια τα Συνέδρια είναι μια ευκαιρία για να διαπιστώσει κανείς σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και που...πάμε- από κάθε άποψη...

Αρκεί κανείς να έχει τη διάθεση και την ικανότητα ν' αναλύσει συγκεκριμένες πτυχές της διαδικασίας, να εστιάσει στις "off the record" πληροφορίες ή, ακόμα, και να συγκρίνει, για παράδειγμα, το Αναπτυξιακό Συνέδριο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Φεβρουάριο του 2018 στην Τρίπολη με αυτό της Ν.Δ., που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Καλαμάτα. 

Εάν κανείς, λοιπόν, μπει στον κόπο, θα βρει πολλές περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, αρκεί να είναι, σχετικά, αντικειμενικός και, κυρίως, να μην "ενημερώνεται" από...διεκπεραιωτές υποχρεώσεων!

Άλλωστε, η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters που "είδε" σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφορά το πως αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες την ειδησεογραφία, είναι ενδεικτική για την περιρρέουσα "ατμόσφαιρα"...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.