Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Προς άλλη μια.. "παρωδία" το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου;

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Η προγραμματισμένη γι' αύριο συνεδρίαση (Δευτέρα, 4/7/2022, 17:00) του Συμβουλίου, κινδυνεύει ν' αποτελέσει "υπόδειγμα" απαξίωσης για το Θεσμό...

Το μοναδικό της θέμα είναι η κυβερνητική πρόθεση ν' αφαιρέσει το δικαίωμα υποβολής θεμάτων προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια, εκ μέρους των επικεφαλής αντιπολιτευομένων παρατάξεων. Ένα θέμα "εξειδικευμένο", θα μπορούσε να πει κάποιος, που δεν αφορά παρά μόνο τους ίδιους τους πολιτικούς και τη λειτουργία των Συμβουλίων στα οποία μετέχουν.

Παράλληλα, κάποιος άλλος θα μπορούσε, ευλόγως, να υποστηρίξει πως, έτσι κι αλλιώς, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είναι, εν πολλοίς, "απαξιωμένα" εδώ και καιρό, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε η παρούσα Βουλή, προσπαθώντας, κατά τις κυβερνητικές αιτιάσεις, να καταστήσει "λειτουργικά" τα Συμβούλια εκείνα που, ελέω απλής αναλογικής, δεν διαθέτουν "καθαρές και απόλυτες" πλειοψηφίες οι οποίες ν' αντιστοιχούν στις εκλεγμένες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές.

Συνεπώς, είναι αναμενόμενη η αυριανή απουσία Συμβούλων της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου- πιθανώς, και του ίδιου του Περιφερειάρχη-, καθώς, γι' αυτούς δεν υφίσταται ζήτημα. Ο ίδιος ο κ. Νίκας έχει καταφερθεί τόσες πολλές φορές κατά της απλής αναλογικής, που έχει "καταντήσει" παρεξηγήσιμο αυτό... Από την άλλη, με δεδομένη την πλειοψηφία που διαθέτει η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου- εάν "ενωθεί"- απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, γιατί θα πρέπει οι Σύμβουλοι της τελευταίας να παραστούν σε μια συνεδρίαση με προδιαγεγραμμένη, γι' αυτούς, μια πολιτική "ήττα"..;

Και, τελικά, πόσοι εκ των Περιφερειακών Συμβούλων, ασχολούνται με το εν λόγω θέμα και μπορούν ή θέλουν να εκφέρουν "άποψη"...; Σε κάθε περίπτωση, η "μεθόδευση" που ακολουθείται από την κυβερνητική πλευρά, φαίνεται πως "απολαμβάνει" της εγκρίσεως της πλειοψηφίας των Δημάρχων....

Εάν βρισκόμασταν σε κάποια άλλη περίοδο της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, θέματα "δημοκρατικής λειτουργίας" των Θεσμών, θα κατείχαν σημαντικό μερίδιο της επικαιρότητας και, πιθανώς, της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης.

Το 2022, όμως, αντίστοιχα θέματα είναι πολύ..."ψιλά" γράμματα για την πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι αφενός αντιμετωπίζουν πολλά πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και αφετέρου δεν δείχνουν να πολυενδιαφέρονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Θεσμοί στην ημεδαπή.

Γεγονός παράλογο αλλά...φυσικό! Πως, όμως, φθάσαμε σε αυτό το σημείο..;

Είναι σίγουρο πως τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το 2009, η πολιτική ζωή έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα απαξίωσης εκ μέρους των πολιτών. Όλοι έχουν βάλει το..."χεράκι" τους, ώστε αυτό να καταστεί μια αυταπόδεικτη αλήθεια. Το "φαινόμενο", φυσικά, δεν είναι αυτόχθον, αλλά, οπωσδήποτε, λαμβάνει χειρότερες διαστάσεις στην Ελλάδα- που, ούτως ή άλλως, διαθέτει, ανέκαθεν, μια κοινωνική και οικονομική οργάνωση με πολλές στρεβλώσεις.

Παράλληλα, η "κανονικότητα" επιτάσσει, σήμερα, την όσο το δυνατό λιγότερη ενασχόληση των πολιτών με την πολιτική. Το "μήνυμα" που εκπέμπεται, από πάσα κατεύθυνση, προς το κοινωνικό σύνολο είναι πως δεν χρειάζεται να..."χολοσκά" για θέματα όπως η λειτουργία των Θεσμών, η δημοκρατική νομιμότητα κλπ. Αρκεί ν' αφήσει τα πάντα στα χέρια των επαγγελματιών της πολιτικής και να μην...αγχώνεται!

Δυστυχώς, όμως, οι απανωτές κρίσεις έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα καθεστώς "ανασφάλειας" που όμοιό του είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του...'80! Τα πράγματα δε είναι πολύ χειρότερα τώρα, καθώς είχαν μεσολαβήσει 30 και πλέον χρόνια σχετικής "καλοπέρασης" και συνεχούς "ανάπτυξης"- έστω, επίπλαστης- για τον Έλληνα μικρομεσαίο ή μικροαστό, μέχρι την "ψυχρολουσία" της μνημονιακής περιόδου.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και μ' ένα κοινωνικό σύνολο που έχει, πλέον, "εθιστεί" στην "ενημεροψυχαγωγία" αλλά και την "ευτελή" χρήση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, "παρωχημένες" λογικές και διαδικασίες, ακόμα κι όταν παράγουν ένα σημαντικό πολιτικό "κεφάλαιο", είναι αμφίβολο κατά πόσο συντελούν στην βελτίωση του πολιτικού και, τελικά, πραγματολογικού αποτελέσματος, όπως αυτό προκύπτει από τη λειτουργία Θεσμών όπως οι Ο.Τ.Α.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.