Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Γερμανία "uber alles"!

Φωτογραφία: AP

Η πιο εντυπωσιακή, μέχρι τώρα, διαμαρτυρία από ποδοσφαιριστές εθνικής ομάδας στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας, πραγματοποίησε, χθες, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, ένα, αναμφίβολα, επιτυχημένο δρώμενο (κεντρική φωτ.), θέλοντας, με αυτό τον τρόπο, να διαμαρτυρηθεί για την, ουσιαστική, απαγόρευση εκ μέρους της FIFA πράξεων που θα δήλωναν την συμπαράσταση παικτών, ομάδων και εθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών απέναντι σε όσους υφίστανται καταπίεση στη χώρα διεξαγωγής του Μουντιάλ.

Η FIFA, με το γνωστό αμοραλισμό που την χαρακτηρίζει, θέλησε, μέσω των απαγορεύσεων, να "προστατέψει" τους διοργανωτές, καθώς το Κατάρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από μεγάλο μέρος της, λεγόμενης, φιλελεύθερης Δύσης, όχι μόνο λόγω της προφανούς καταπάτησης των δικαιωμάτων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων- για παράδειγμα, των ομοφυλοφίλων και των γυναικών-, αλλά και των απάνθρωπων πρακτικών που ακουληθήθηκαν από τη χώρα της Αραβικής χερσονήσου σε σχέση με τη μεταχείριση των εργατών από τρίτες χώρες- Ινδία, Μπαγκλαντές και Νεπάλ, κατά κύριο λόγο-, που προσελήφθησαν για να εργαστούν σε μια σειρά από αθλητικές και άλλες υποδομές, απαραίτητες για την διεξαγωγή μιας παγκοσμίου εμβελείας αθλητικής διοργάνωσης.

Οι εργάτες αυτοί υποχρεώθηκαν, χωρίς εισαγωγικά, χάρη στη νομοθεσία του Κατάρ, να εργάζονται και να διαβιούν κάτω από, το λιγότερο, απαράδεκτες συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, ενώ έρευνες από ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς αναφέρονται και σε μεγάλο αριθμό νεκρών, εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης. Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό είναι η δημοσιογραφική έρευνα 2 άγγλων δημοσιογράφων, που έγινε βιβλίο με τίτλο "The ugly game" (Το άσχημο παιχνίδι).

Χαρακτηριστική εικόνα από τους χώρους διαβίωσης εργατών στο Κατάρ, κατά την προετοιμασία των γηπέδων ποδοσφαίρου (στιγμιότυπο από εκπομπή του αμερικανικού δικτύου HBO)

Εκεί παρουσιάζεται, με στιβαρά επιχειρήματα και σωρεία πληροφοριών από αυτόπτες μάρτυρες, το πως "κατάφερε" το Κατάρ ν' αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ και κατόπιν να υλοποιήσει μια σειρά έργων που κόστισαν κάποια δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, σ' όλα αυτά "έπαιξε" νευραλγικό ρόλο η FIFA..

Μπορεί, λοιπόν, οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας- όπως κι αυτοί της Αγγλίας και του Ιράν- να διαμαρτυρήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους και αφορμές, αλλά, σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η, έστω συγκυριακή και βραχύχρονη, πρόταξη του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στο επιχειρηματικό κέρδος.

Αυτό και μόνο, αρκεί για να "εισπράξουν" οι παίκτες αυτοί την επιδοκιμασία μας. Από την άλλη, περιπτώσεις όπως αυτές της Ευρωβουλευτού, κ. Καϊλή, αλλά και πληθώρας "σχολιαστών του πληκτρολογίου", οι οποίοι στην ημεδαπή είναι πάρα μα πάρα πολλοί- σε σχέση με το ποσοστό των καθημερινών χρηστών του διαδικτύου-, αφήνονται να περάσουν στη λήθη, όπου και ανήκουν εκ φύσεως...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.