Βίλλα Τουρκοβασίλη: "Αντικείμενο ευρύτερης πολεοδομικής ρύθμισης" η διασφάλιση του χαρακτήρα του περιβάλλοντος χώρου
Αυτό υποστηρίζει σ' επίσημο έγγραφό της η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (Δ.Α.Ο.Κ.Α).

Το έγγραφο αποτελεί απάντηση στην αρχιτέκτονα, κυρία Νταηγιώργη, που εκπροσωπεί πολίτες της Τρίπολης, κοινοποιήθηκε δε και στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρεται:
Σε απάντηση του α) σχετικού νεώτερου αιτήματος που αφορά σε επανεξέταση του χαρακτηρισμού του περιβάλλοντος χώρου της «Βίλλας Τουρκοβασίλη» στην Τρίπολη και μετά από διερεύνηση στο αρχείο μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
- Το κτίριο (με την επωνυμία “κτίσμα Τουρκοβασίλη”) που βρίσκεται επί των οδών Καλαμάτας και Χατζησαράντου εντός του ρυμοτομικού σχεδίου (Ο.Τ. 143) του Δήμου Τρίπολης (Ν. Αρκαδίας) χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ) ως διατηρητέο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του με την υπ’αρ. 344/47/5.1.1994 Υπ. Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 99/Δ/3.2.1994.
- Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ (ΦΕΚ 1092/Δ/12.11.1986), στο Ο.Τ. 143 η προβλεπόμενη χρήση για το κτίριο είναι πολιτιστικές λειτουργίες, όπως και για τον χώρο που το περιβάλλει, καθώς και αστικό πράσινο.
- Με την υπ’αρ. 4418/1997 Απόφαση ΣτΕ, ακυρώθηκε εν μέρει η υπ’αρ. 344/47/5.1.1994 Υπ. Απόφαση (ΦΕΚ 99/Δ/3.2.1994), κατά το μέρος που αφορά στο χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του περιβάλλοντος χώρου, ιδιοκτησίας των αιτούντων, συγκυρίων του μεγαλύτερου τμήματος του χώρου αυτού, επιφανείας 4.801 τ.μ., όχι όμως ως χώρου πρασίνου, χρήση που παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με το ΓΠΣ. Η ανωτέρω ακύρωση έγινε δεκτή, χωρίς να γίνει αναπομπή στη Διοίκηση για επανεξέταση του θέματος με βάση νόμιμα κριτήρια και σχετική αιτιολογία της κρίσης.
- Για την υπόλοιπη έκταση (των 911τ.μ.) της ιδιοκτησίας της Βίλλας Τουρκοβασίλη εξακολουθεί και ισχύει ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέου του περιβάλλοντα χώρου, παράλληλα με την προβλεπόμενη χρήση του ΓΠΣ.
Δεδομένου ότι η Υπηρεσία μας έλαβε γνώση πρόσφατα για την ανωτέρω ακύρωση τμήματος του χαρακτηρισμού του περιβάλλοντος χώρου, μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την εκδίκαση του θέματος από το ΣτΕ, το οποίο δεν μας ενημέρωσε σχετικά, θεωρούμε ότι παρέλκουν οι λόγοι επαναξιολόγησης και αιτιολόγησης του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του περιβάλλοντος χώρου της εν λόγω ιδιοκτησίας.
Πρόσθετα, η Υπηρεσία μας είχε λάβει γνώση για την προώθηση πρότασης χαρακτηρισμού του κτιρίου ως μνημείου από το ΥΠΠΟ, στο οποίο και είχε επισημάνει τη σημασία αξιολόγησης και τυχόν επανεξέτασης χαρακτηρισμού του συνοδού περιβάλλοντος χώρου (κατά το τμήμα που ακυρώθηκε με την υπ’αρ. 4418/1997 Απόφαση ΣτΕ), η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, δεδομένου ότι εκδόθηκε η β) σχετική Απόφαση ΥΠΠΟ περί μη χαρακτηρισμού ως μνημείου της Βίλλας Τουρκοβασίλη.
Λαμβάνοντας υπόψη και το εγκεκριμένο ΓΠΣ, σύμφωνα με το οποίο η χρήση του περιβάλλοντος χώρου καθορίζεται ως αστικό πράσινο, θεωρούμε ότι έχει εξαντληθεί η διερεύνηση της επανεξέτασης του χαρακτηρισμού στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, η διασφάλιση του χαρακτήρα του περιβάλλοντος χώρου, καθώς πρόκειται για μεγάλη έκταση, όπως και τα εργαλεία για την αναδιαμόρφωσή του αποτελούν πλέον αποκλειστικά αντικείμενο ευρύτερης πολεοδομικής ρύθμισης, η οποία μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο μελέτης ΤΠΣ.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΑΟΚΑ
ΑΘΗΝΑ ΣΚΑΡΛΑ
Αρχιτέκτων Μηχανικός