Βίλα Τουρκοβασίλη: "Αγονη" η προσπάθεια εκ μέρους πολιτών για τον χαρακτηρισμό της ως "μνημείο"
Το αρμόδιο Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά- Τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, όμως, γενούν ερωτηματικά
Ειδικότερα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, σε συνεδρίαση του στις 20/6/2024, γνωμοδότησε ομόφωνα, σχετικά με το αίτημα πολιτών για τον χαρακτηρισμό της Βίλας ως μνημείου νεωτέρου πολιτισμού, "υπέρ του μη χαρακτηρισμού ως μνημείου <..> διότι στην υπάρχουσα κατάσταση του κτηρίου έχουν χαθεί τα αυθεντικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να το εντάξουν στις διατάξεις του αρ.6, παρ. 1β, Ν. 4858/2021 ώστε να χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νεώτερο μνημείο".
Να σημειώσουμε πως το κτήριο έχει κηρυχθεί "διατηρητέο" από τη δεκαετία του '90, με απόφαση του τότε Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων- σήμερα Υπουργείου Ενεργείας και Περιβάλλοντος-, αποκτήθηκε από το Δήμο της Τρίπολης το 2015 και αυτή τη στιγμή τελεί υπό το καθεστώς εργασιών "αποκατάστασης και επανάχρησης".
Οι εισηγήσεις των αρμοδίων επιμέρους Υπηρεσιών
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τόσο η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, όσο και η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ήταν "θετικές" ως προς το να χαρακτηριστεί το κτίριο ως "μνημείο". Ειδικότερα, η πρώτη καταλήγει, στη σχετική εισήγηση, : "Αν και το κτήριο παρουσιάζει ενδιαφέρον σημαντικό για την πόλη της Τρίπολης, ίσως είναι το μοναδικό που εκφράζει την Art Nouveau, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προστασίας από το έτος 2012, με φορέα προστασίας το ΥΠΕΝ, θεωρούμε ότι παρέλκει ο χαρακτηρισμός του από το ΥΠΠΟ. Παρ' όλα αυτά πιθανός χαρακτηρισμός του ως νεώτερο μνημείο, θα εύρισκε σύμφωνη την υπηρεσία μας". Από την πλευρά της, η δεύτερη Υπηρεσία εισηγείται τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως μνημείου.
Όπως συνάγεται, όμως, από τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου, είχαν εικόνα της παλαιότερης κατάστασης στην οποία βρισκόταν η Βίλα, πριν, δηλαδή, ξεκινήσουν οι εργασίες που βρίσκονται σ' εξέλιξη.
Η θέση του Δήμου Τρίπολης
Ουσιαστικά, ο Δήμος Τρίπολης- που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση από τον ειδικό σύμβουλό του, πολιτικό μηχανικό, κ. Ανάγνου-υποστήριξε τη συνέχιση των εργασιών στο κτίριο, συντασσόμενος με την άποψη που, τελικά, επικράτησε πως η Βίλα "προστατεύεται επαρκώς" από το ΥΠΕΝ. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κύριος Ανάγνου επιμένει, μετ' επιτάσεως, πως το κτίριο δεν πρόκειται να "πνιγεί" στο μέλλον από νεότευκτα, επικαλούμενος επιχειρήματα "κοινής λογικής" και το ότι είναι "σημαντικό κτίριο για την πόλη". Σημαντικό κτίριο είναι και ο Περιστερώνας δίπλα στην οδό Καλαβρύτων, αλλά...
Διαβάστε παλαιότερο ρεπορτάζ της "Καθημερινής" για τον Περιστερώνα
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως το μέλος του Συμβουλίου, κ. Αίσωπος, υποστήριξε πως ο "χαρακτηρισμός" του κτιρίου δεν επηρεάζει τη σύμβαση του έργου ούτε οδηγεί στην απώλεια της χρηματοδότησης. Μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί "αέρας" στο κτίριο, δηλαδή να μην οικοδομηθούν περιμετρικώς πολυκατοικίες μεγάλου ύψους, για παράδειγμα.
Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η εικόνα του κτιρίου αυτή τη στιγμή- κι ενώ γίνονται εργασίες "αποκατάστασής" του-, οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση-γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου περί μη χαρακτηρισμού του κτιρίου ως "μνημείου". Μάλιστα, ένα μέλος του οργάνου αναφέρθηκε σε "ανακατασκευή" που θα θυμίζει το παλαιότερο κτίριο.
Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που περιβάλλει τη Βίλα, είναι ιδιωτική περιουσία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οικοδόμηση. Υφίστανται κάποιοι περιορισμοί, αλλά, σε κάθε περίπτωση, εφόσον το κτίριο προορίζεται για να λειτουργεί ως "πολυχώρος πολιτισμού", καθίσταται προφανές πως δεν είναι δυνατόν να "πνιγεί" από νεότευκτα κτίρια κατοικιών.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι, πλέον, πολύ πιθανό, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ανάδειξη του κτιρίου αλλά και την ίδια την.. "επιβίωσή" του.